10+1 Πολιτικά Ντοκιμαντέρ που αξίζουν την προσοχή σας - Free Sunday
10+1 Πολιτικά Ντοκιμαντέρ που αξίζουν την προσοχή σας

10+1 Πολιτικά Ντοκιμαντέρ που αξίζουν την προσοχή σας

Requiem For The American Dream των Πίτερ Ν.Χάτσισον, Κέλλυ Νικς, Τζάρεντ Π.Σκοτ(2015)

Ο ακαδημαϊκός και ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι περιγράφει και καταθέτει τις ιδέες του για το πως τα εγκαθιδρυμένα πολιτικά συστήματα οδήγησαν στην οικονομική ανισότητα και στην σημερινή κατανομή αλλά και συσσώρευση του πλούτου, της δύναμης και της εξουσίας.

The man who saved the world του Πίτερ Άντονυ (2014)

Η ιστορία του Στανισλάβ Πετρώφ, ενός Σοβιετικού στρατιωτικού που έχει αποσυρθεί, ο οποίος όμως είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να εμποδίσει το ξέσπασμα ενός παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου που πιθανόν θα είχε οδηγήσει στην καταστροφή του πλανήτη.

Get me Roger Stone των Ντύλαν Μπανκ, Ντάνιελ ΝτιΜάουρο, Μόργκαν Πέχμε (2017)

Η ζωή και η καριέρα του Ρότζερ Στόουν, ενός γνωστού ρεπουμπλικανού με όχι ιδιαίτερα καλή φήμη, ο οποίος είναι πια ένας από τους συμβούλους του προέδρου Τραμπ.

13th της ΄Αβα ΝτουΒερνέυ (2016)

Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που ερευνά την λειτουργία του συστήματος των φυλακών στις Η.Π.Α., και εντοπίζει μέσα σ’ αυτό στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την σύνδεση της ιστορίας της χώρας με την φυλετική ισότητα. Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

An inconvenient sequel: Truth to Power των Μπόνι Κόχεν, Τζον Σενκ (2017)

Η συνέχεια του The inconvenient Truth (2006) δείχνει την εξέλιξη της τεχνολογίας της ανανεώσιμης ενέργειας. Επίσης προβάλλει την παγκόσμια προσπάθεια του Αλ Γκορ να πείσει τους παγκόσμιους ηγέτες να επενδύσουν στην ανανεώσιμη ενέργεια και να τηρήσουν την κλιματική συμφωνία του Παρισιού (2016).

The Propaganda Game του Άλβαρο Λανγκόρια (2015)

Το ντοκιμαντέρ ασχολείται με την μηχανή προπαγάνδας που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα της Βορείου Κορέας και δίνει πληροφορίες για το πιο απομονωμένο καθεστώς στην υφήλιο.

The weight of chains του Μπόρις Μαλαγκούρσκι (2010)

Το φιλμ ασχολείται με την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Επιχειρηματολογεί ότι η διάσπαση ήταν μία πράξη υποκινούμενη από τις δυτικές δυνάμεις με απώτερο σκοπό την ιμπεριαλιστική φιλοδοξία τους. Και παρουσιάζει ιστορίες απλών ανθρώπων, που ο σκηνοθέτης τις χαρακτηρίζει ως πράξεις καλών ανθρώπων σε διαβολικούς καιρούς.

Israel vs Israel της Τέργε Κάρλσον (2010)

Τα πορτραίτα τεσσάρων Ισραηλινών που μάχονται ενάντια στην στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης.

Jasenovac-istina του Γιάκοφ Σέντλαρ (2016)

Το ντοκιμαντέρ καταθέτει στοιχεία σχετικά με το ολοκαύτωμα στην Κροατία και την γενοκτονία των Σέρβων κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υποστηρίζει την υπερβολή των επίσημων στοιχείων, όπως και πως αυτά χρησιμοποιήθηκαν αργότερα προς όφελος της κουμουνιστικής προπαγάνδας.

The spring of ’45 του Κεν Λόουτς (2013)

Ο Κεν Λόουτς βασισμένος σε μεγάλου όγκου αρχειακό υλικό, παρουσιάζει τις ριζοσπαστικές αλλαγές στην μεταπολεμική Μεγάλη Βρετανία, όταν ο εργατικός Κλέμεντ Άτλι ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Countdown to Zero της Λούσι Γουόκερ (2010)

Το φιλμ εξετάζει τις πιθανότητες της χρήσης πυρηνικών όπλων, οι οποίες έχουν αυξηθεί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου εξαιτίας της τρομοκρατίας και της γρήγορης αναπαραγωγής των πυρηνικών. Από τα ελάχιστα ντοκιμαντέρ που έχουν προβληθεί ποτέ στις Κάννες.