Το φαινόμενο Ελένη Μενεγάκη - Free Sunday
Το φαινόμενο Ελένη Μενεγάκη

Το φαινόμενο Ελένη Μενεγάκη

  • TV

Όταν το 1995 η Ελένη Μενεγάκη ανέλαβε την παρουσίαση του «Πρωινού Καφέ» στον ΑΝΤ1, το κοινό στο οποίο θα απευθυνόταν ήταν ήδη διαμορφωμένο από τη Ρούλα Κορομηλά, την παρουσιάστρια που καθιέρωσε τις πρωινές ψυχαγωγικές εκπομπές. Αυτό δεν σημαίνει πως ανέλαβε μια εύκολη δουλειά. Ίσα ίσα.

Όσοι θυμούνται εκείνη την εποχή σίγουρα δεν θα έχουν ξεχάσει τα σκληρά κείμενα των τηλεκριτικών για το αφελές κορίτσι με τα μέτρια ελληνικά, τα αμέτρητα μαργαριτάρια, που επέμενε να φοράει κοντές φούστες και ανοιχτά ντεκολτέ, ποντάροντας στην τσαχπινιά, στο σέξι και όχι στο περιεχόμενο της εκπομπής της. Πράγματι, ήταν μια εποχή που η Μενεγάκη έκανε γυμναστική με τακούνια και μίνι, έσκυβε δήθεν αφηρημένα πάνω από την κατσαρόλα της κ. Βέφας επιτρέποντας στο βαρύ της στήθος να φανεί, δίπλωνε και ξεδίπλωνε τα πόδια της στον καναπέ ενώ ο καλεσμένος της μιλούσε. Τυχαία ή δήθεν τυχαία, λίγη σημασία είχε. Το σεξαπίλ της έφερνε νούμερα, και όσο αυτά ανέβαιναν, η Ελένη Μενεγάκη πρόσφερε ό,τι το κοινό ζητούσε. Ήταν η εποχή που φιλοτέχνησε με επιμέλεια το προφίλ της εκρηκτικής χαζής ξανθιάς. Δεν ήταν η πρώτη. Από τη Μέριλιν Μονρόε μέχρι την Κιμ Μπάσιντζερ, οι ανάλαφρες ξανθές ήταν πετυχημένος συνδυασμός. Κι έτσι η Μενεγάκη άρχισε να γίνεται viral πριν καν εφευρεθεί ο όρος. Οι ατάκες της αναπαράγονταν την επόμενη μέρα από άλλες εκπομπές, από τα ραδιόφωνα, από τον κόσμο. Η απορία της «τι είναι ο λούτσος;» δημιούργησε συνωστισμό στα ιχθυοπωλεία, κάνοντας το συμπαθές ψάρι περιζήτητο. Οι γυναίκες αντέγραφαν το χτένισμά της, το τεχνητά ενισχυμένο μπούστο απενοχοποιήθηκε και η εικόνα της πρωταγωνιστούσε σε όλα τα γυναικεία και αντρικά έντυπα.

Πώς, ωστόσο, ενώ δεν ήταν το κορίτσι της διπλανής πόρτας, κατάφερε να κερδίσει την προτίμηση της μέσης τηλεθεάτριας, της μέσης νοικοκυράς που με το κλάμερ στα αχτένιστα μαλλιά της ανάμεσα στο συμμάζεμα του σπιτιού και στην προετοιμασία των παιδιών είχε μόνιμα την τηλεόραση ανοιχτή τις ώρες των εκπομπών της χαζεύοντας την αψεγάδιαστη φιγούρα της;

Δύσκολη απάντηση. Ο πρώτος και ξεκάθαρος λόγος είναι γιατί ο φακός την αγάπησε. Είναι γιατί ανήκει σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που δεν τους καταπίνουν τα φώτα αλλά μπορούν να επιστρέφουν πολλαπλάσια τη λάμψη τους πίσω. Αυτό λέγεται «χάρισμα». Και τα χαρίσματα δεν μπορείς να τα εξηγήσεις.

Επιπλέον, η Μενεγάκη φαινόταν να κάνει τη δουλειά της με κέφι – και το κέφι είναι μεταδοτικό. Μπορεί να μην τα έκανε όλα σωστά, μπορεί πολλές φορές να φλέρταρε επικίνδυνα με το ανούσιο κι άλλες με την επιτήδευση, όμως ήταν ένα χαρούμενο κορίτσι που τρόλαρε τον εαυτό του και ανέδυε πηγαία χαρά.

Σε αυτό περίπου το σημείο κι αφού η εκπομπή της συγκέντρωνε πρωτοφανή νούμερα τηλεθέασης, η Μενεγάκη σταμάτησε να ασχολείται με όσα έγραφαν οι τηλεκριτικοί, το κράξιμο, τα σχόλια. Ήταν η στιγμή που γεννήθηκε η Ελένη.

Λύθηκε, και όταν της έγινε συνείδηση πως το κοινό δεν ενοχλείται από τα λάθη της, τα αγάπησε κι εκείνη. Για την ακρίβεια, τα προκαλούσε πια. Παράλληλα, έκανε την προσωπική της ζωή λαϊκό ανάγνωσμα – ο γάμος της με τον Γιάννη Λάτσιο μεταδόθηκε live, σχεδόν γέννησε μπροστά στις κάμερες τέσσερις φορές και η βάφτιση του πρώτου της παιδιού ήταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς. Στο μεταξύ, το internet είχε γεννηθεί, οι μεσημεριανές κουτσομπολίστικες εκπομπές ήταν η νέα τηλεοπτική συνταγή που έκανε σουξέ και μαζί τους τα εβδομαδιαία «κοσμικά» περιοδικά. Σε όλα αυτά η Ελένη, η ζωή πια της Ελένης, ήταν πρώτο θέμα. Ό,τι κι αν αφορούσε την Ελένη ήταν είδηση. Οι εκπομπές που μετέδιδαν ειδήσεις που την αφορούσαν έβλεπαν τα νούμερά τους να ανεβαίνουν. Και όπου υπήρχε φωτογραφία της, τα περιοδικά ξεπουλούσαν.

Ο κόσμος ήθελε να μαθαίνει τα πάντα για κείνη. Από πού ψωνίζει πορτοκάλια, που φτιάχνει τα νύχια της, μέχρι με ποια μάλωσε και πού κάνει διακοπές. Το διαζύγιό της ενίσχυσε αυτή τη δίψα. Και τότε, στην πιο ευάλωτη προσωπική της στιγμή, ζήτησε διακριτικότητα. Μάταιος κόπος. Τότε ήταν που ήθελαν να μάθουν περισσότερα. Και όσο εκείνη δεν μιλούσε, ο μύθος της αποκτούσε εξωπραγματικές διαστάσεις.

Ποιος είναι ο Μάκης Παντζόπουλος; Έχει παντρευτεί τελικά με τον Μάκη; Είναι πάλι έγκυος; Πώς θα ονομάσει την κόρη της;

Πλέον όλοι έβλεπαν την Ελένη Μενεγάκη όχι γιατί τους ενδιέφεραν οι καλεσμένοι στην εκπομπή της, οι συνταγές μαγειρικής και τα τραγούδια. Ούτε καν γιατί ήθελαν να τη βλέπουν. Ήθελαν να μαθαίνουν για κείνη και τη ζωή της, έστω την ώρα που κρατούσε ένα απορρυπαντικό πλυντηρίου που εξαφανίζει ακόμα και τον πιο επίμονο λεκέ. Από τα διαφημιστικά έσοδα της εκπομπής της λέγεται πως έβγαιναν οι μισθοί των εργαζομένων στον Alpha, το ρίμελ που προμοτάριζε Τρίτη μεσημέρι ξεπουλούσε το ίδιο απόγευμα, τη στιγμή που το πόσο αμείβεται έχει απασχολήσει τον Τύπο περισσότερο κι από το δημοψήφισμα του Τσίπρα.

Η Ελένη Μενεγάκη πούλησε τον εαυτό της ως brand, με όρους Χόλιγουντ, και αυτό δεν τελειώνει με την οποιαδήποτε εκπομπή της που ολοκληρώνεται. Ακόμα και χωρίς τηλεοπτική παρουσία, η Μενεγάκη θα εξακολουθεί να ενδιαφέρει. Ίσως και περισσότερο.

PHOTO: EUROKINISSI