Celebrity Science: Διάστημα για αρχάριους - Free Sunday
Celebrity Science: Διάστημα για αρχάριους

Celebrity Science: Διάστημα για αρχάριους

Ποια είναι η ηλικία της Γης; Τι είναι το Big Bang; Πόσα αστέρια έχει ο γαλαξίας μας; Αν γνωρίζετε όλες τις απαντήσεις, το «Celebrity Science» δεν είναι μια εκπομπή για εσάς. Αν όμως οτιδήποτε σχετίζεται με την επιστήμη και την τεχνολογία σάς δημιουργεί αποστροφή ή σας τρομάζει, έφτασε η ώρα να αναθεωρήσετε. Το «Celebrity Science», το νέο project του οργανισμού SciCo (Science Communication, https://scico.gr/), κάνει την επιστήμη προσιτή σε εκείνους που δεν την αγαπάνε ή τη φοβούνται. Πώς; Μέσα από μια σειρά διασκεδαστικών επεισοδίων στο YouTube.

Τι είναι το Celebrity Science

Πρόκειται για εκπομπή στο YouTube, η οποία προσεγγίζει την επιστημονική γνώση με τρόπο ελκυστικό, κατανοητό και, εντέλει, απολαυστικό. Καλεσμένοι, καταξιωμένοι επιστήμονες και celebrities –πρόσωπα γνωστά από την τηλεόραση, το διαδίκτυο και τον καλλιτεχνικό χώρο–, οι οποίοι συνομιλούν για επιστημονικά θέματα και παίζουν ενδιαφέροντα παιχνίδια.

Σε κάθε επεισόδιο, το οποίο διαρκεί 15-20 λεπτά, κάθε καλεσμένος celebrity δοκιμάζει τις γνώσεις του, μερικές φορές και την τύχη του, σε μια επιστήμη, παίζοντας παιχνίδια εμπνευσμένα από αυτήν. Ως συνομιλητή έχει απέναντί του έναν καταξιωμένο εκπρόσωπο του συγκεκριμένου επιστημονικού κλάδου. Τα παιχνίδια περιλαμβάνουν ερωτήσεις γνώσεων ή κρίσης. Το αποτέλεσμα; Μια κουβέντα με πολύ χιούμορ, η οποία καταλήγει να κάνει πιο προσιτές έννοιες πολύπλοκες, χωρίς καν να το πάρουμε χαμπάρι.

Σκηνοθέτης και υπεύθυνος για το περιεχόμενο είναι ο Γιάννης Σαρακατσάνης, ενώ εμπνευστής και συντονιστής ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος.

Ο τελευταίος, με σπουδές στη Βιολογία (μεταπτυχιακό στη Βιολογία και διδακτορικό στη Γενετική από το King’s College London), πρόεδρος και συνιδρυτής της Κοινωνικής Επιχείρησης SciCo, μας εξηγεί πώς ξεκίνησαν όλα: «Τα τελευταία 11 χρόνια δραστηριοποιούμαστε στον τομέα της επικοινωνίας της επιστήμης και της μετάδοσης σύνθετων επιστημονικών εννοιών με απλό και κατανοητό τρόπο μέσω του οργανισμού μας SciCo. Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών αναπτύξαμε ποικίλες μεθόδους και πλατφόρμες επικοινωνίας της επιστήμης, όπως μια σειρά από φεστιβάλ (Athens, Patras, Thessaly και τώρα Ioannina Science Festivals), προγράμματα εκπαίδευσης, όπως το Generation Next, δράσεις στο μετρό, όπως το Mind the Lab, κ.ά. Εντούτοις, αξιολογώντας τις δράσεις μας κατανοήσαμε την ανάγκη δημιουργίας και ψηφιακών μεθόδων με τρόπο διασκεδαστικό αλλά και ελκυστικό. Σκεφτήκαμε ότι εάν συνεργαζόμασταν με δημοφιλή άτομα (celebrities) θα προσελκύαμε το ενδιαφέρον του ευρύτατου κοινού. Και έτσι κάναμε. Οι “celebrities” εκφράζουν τη μέση γνώση του ευρέος κοινού σε θέματα επιστήμης. Καλούνται, λοιπόν, και παίζουν παιχνίδια γνώσης πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο επιστημονικό θέμα. Η όλη εκπομπή είναι πολύ διασκεδαστική. Οι δε σωστές απαντήσεις δίνονται από προσκεκλημένους επιστήμονες. Έως τώρα έχουν έρθει καλεσμένοι στην εκπομπή μας ο Mikeius, ο Ζήσης Ρούμπος, ο Λάμπρος Φισφής, ο Γιώργος Χατζηπαύλου, η Μαίρη Συνατσάκη, η Τζένη Μελιτά, το Astronio και πολλοί άλλοι. Περισσότερα στο https://www.youtube.com/channel/UCAnxV5F8Atf7UUcaHkXq-dg».

Στόχος της εκπομπής είναι η μετάδοση της γνώσης στο ευρύ κοινό και κυρίως στους νέους, ανεξαρτήτως φύλου, εκπαίδευσης, κοινωνικού πλαισίου, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση του επιστημονικού αναλφαβητισμού.

Το «Celebrity Science» ξεκίνησε πιλοτικά στο Athens Science Festival 2018 μέσα από κάποιους απρόσμενους διαλόγους μεταξύ επιστημόνων και γνωστών προσώπων από την τηλεόραση, το θέατρο κ.λπ. Πλέον, περίπου ανά δύο εβδομάδες ανεβαίνει και ένα νέο επεισόδιο στο ομώνυμο κανάλι στο YouTube.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: με ποιους τρόπους μπορούν τα παιδιά να αγαπήσουν την επιστήμη; Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος έχει τις λύσεις.

Τα παιδιά μπορούν να αγαπήσουν την επιστήμη εάν:

  • • τη μάθουν με διαδραστικό και ψυχαγωγικό τρόπο,
  • • δουλέψουν ομαδικά με φίλους τους σε κοινά projects,
  • • τη συνδέσουν με την καθημερινή τους ζωή, π.χ. να καταλάβουν πώς συνδέεται η έννοια της ταλάντωσης με μια γέφυρα που διασχίζουν,
  • • εμπνευστούν από τους εκπαιδευτικούς τους ή κάποιους άλλους μέντορες.