13 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις μέχρι τα Χριστούγεννα - Free Sunday
13 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις μέχρι τα Χριστούγεννα

13 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις μέχρι τα Χριστούγεννα

Irvine Welsh, Η τέχνη της λεπίδας, εκδόσεις Οξύ

1 min 

Η επιστροφή του Τζιμ Φράνσις από την Καλιφόρνια στο Εδιμβούργο για την κηδεία του γιου του –ενός γιου που ελάχιστα γνώριζε– φαίνεται αρχικά ως ένα δυσάρεστο γεγονός που δεν μπορεί να αποφύγει. Τα πράγματα όμως παίρνουν άλλη διάσταση όταν θα συναντήσει και πάλι μετά από έξι χρόνια την οικογένειά του και τους παλιούς γνώριμους του υποκόσμου. Το παρελθόν ξυπνά μνήμες ζοφερές και ένα άλλο πρόσωπο βγαίνει σιγά σιγά στην επιφάνεια, αυτό του Φρανκ Μπέγκμπι, του στυγνού δολοφόνου, του αδίστακτου εγκληματία. Ένα πρόσωπο που δεν θυμίζει σε τίποτα τον ήσυχο και τρυφερό οικογενειάρχη της Καλιφόρνιας. Ποια μυστικά κρύβει αυτό το απρόσμενο υπερατλαντικό ταξίδι; Θα καταφέρει ο Φρανκ να διαχειριστεί την οργή του και να βγει αλώβητος από τη δοκιμασία; Θα ξαναγίνει ο υπέροχος σύζυγος και γλυκός πατέρας, ο προικισμένος καλλιτέχνης με τις λεπίδες; Ο Τζιμ Φράνσις έχει ξεγράψει προ πολλού τον Φρανκ Μπέγκμπι. Ή μήπως όχι;

Martin Dougherty, Αυτοάμυνα: η τέχνη της γροθιάς, εκδόσεις BRAINFOOD

2 min

Ο επιδέξιος μποξέρ είναι υπολογίσιμος αντίπαλος, και μια τεχνικά σωστή γροθιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε με επιτυχία κάποιον που σας επιτίθεται. Η γροθιά δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την αποτελεσματική χρήση του χεριού. Η σωστή γροθιά χρησιμοποιεί όλο το σώμα για να μεταφέρει δύναμη στο χτύπημα, και εκτελείται με μια κοφτή και εύστοχη κίνηση.Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας προσφέρει τεχνικές συμβουλές τόσο για να εκτελείτε αποτελεσματικές γροθιές όσο και για να αντιμετωπίζετε τις γροθιές του αντιπάλου. Χωρισμένο σε κατανοητά βήματα και με ευκρινή εικονογράφηση, διδάσκει ρεαλιστικές τεχνικές που μπορεί να μάθει και να εφαρμόσει ο καθένας.

-Επίθεση και άμυνα με τα χέρια

-Ντιρέκτ, κροσέ και ευθείες γροθιές

-Στάση, θέση φύλαξης, αναπνοή και κίνηση

-Εκτροπή, αποφυγή και αντεπίθεση

Κρίση και Ακρισία 65 κείμενα για μια ταραγμένη δεκαετία, Πάσχος Μανδραβέλης, εκδόσεις Παπαδόπουλος

3

Η συλλογική μας ακρισία αποτελεί βασικό άξονα πολλών κειμένων του δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη. Στην παρούσα έκδοση έχουν συγκεντρωθεί κείμενα που δημοσιεύθηκαν την ταραγμένη δεκαετία 2005-2015 και να έχουν χωριστεί σε τέσσερις ενότητες: Το παραγωγικό πρόβλημα, Οι μεταρρυθμίσεις, Θεσμοί και μεταρρυθμίσεις, Και μετά ήρθε η «πρώτη φορά»… Με απλή γλώσσα, παραδείγματα από την καθημερινή ζωή και ψύχραιμο λόγο, ο συγγραφέας επισημαίνει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν και είναι πρόβλημα παραγωγής, που αναγκαστικά σε περίοδο έλλειψης των δανεικών εμφανίζεται και ως πρόβλημα κατανάλωσης.  Ως λύση προκρίνεται η κρατικά διευθυνόμενη οικονομία η οποία όμως, αφού πρώτα προκάλεσε μεγάλη φτώχεια, κατέρρευσε με πάταγο παντού στον κόσμο. Κι ενώ σε όλες τις χώρες η απελευθέρωση της αγοράς φέρνει οικονομική ανάπτυξη, στη χώρα μας κυριαρχεί το συγκεντρωτικό κράτος και τα ακριβή ψεύδη του λαϊκισμού. Μπορεί η χρεωκοπία των ανόητων ιδεολογικών στερεοτύπων να στρώσει το έδαφος για την ανάκαμψη της οικονομίας, για την προκοπή της χώρας και των ανθρώπων της; Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της κρίσης που ταλανίζει επί μακρόν τη χώρα είναι η συλλογική μας ακρισία. Αυτό το έλλειμμα θεωρίας για τα αίτια του εκτροχιασμού μάς εμποδίζει να διορθώσουμε παθογένειες και να ζήσουμε την –έστω με προβλήματα– κανονικότητα που βιώνουν άλλες χώρες οι οποίες βρέθηκαν σε παρόμοια με τη δική μας κατάσταση.

Christian Kracht,  Οι νεκροί, Μετάφραση: Βασίλης Τσαλής, εκδόσεις Παπαδόπουλος

4 min

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργο του Ελβετού συγγραφέα Christian Kracht, που θεωρείται ως ένας από τους πλέον πρωτοποριακούς σύγχρονους τεχνίτες της μυθοπλασίας. Το βραβευμένο μυθιστόρημα Οι Νεκροί (2016, κρατικό βραβείο Ελβετίας & βραβείο Herman Hesse – Γερμανία) είναι μια ιστορία φαουστικού ύφους που μιλά για ζητήματα ταυτότητας και κυρίως για την αντιστασιακή δύναμη της τέχνης.

Η ιστορία τοποθετείται στη Γερμανία και την Ιαπωνία του 1930 και κεντρικοί ήρωες είναι ο ανερχόμενος Ελβετός σκηνοθέτης κινηματογράφου Έμιλ Νέγκελι και ο υπουργός Κινηματογραφίας της Ιαπωνίας Μασαχίκο Αμακάσου, δύο άντρες στην ουσία Νεκροί, ταλανισμένοι από τους προσωπικούς τους δαίμονες. Οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν στο Τόκιο όταν ο πρώτος θα ταξιδέψει εκεί αποδεχόμενος μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση: να σκηνοθετήσει μια βωβή ταινία που θα παγιώσει την κινηματογραφική επικυριαρχία της μελλοντικής αυτοκρατορίας του Χίτλερ. Η πρόσκληση του Νέγκελι κρύβει την επιδίωξη του Αμακάσου να οδηγήσει τον ιαπωνικό κινηματογράφο σε έναν νέο χρυσό αιώνα απορρίπτοντας το πρότυπο των ταινιών του Χόλιγουντ και τη καινοφανή τάση του ομιλούντος κινηματογράφου. Ο Νέγκελι, από την πλευρά του, έχει υποσχεθεί πως τα 800.000 δολάρια της επιδότησής του θα χρησιμοποιηθούν για το γύρισμα μιας μοντερνιστικής ταινίας τρόμου, ένα εγχείρημα το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι παρά η εφαρμογή του σχεδίου που έχει καταστρώσει ο ίδιος μαζί με την εβραία κριτικό κινηματογράφου Λότε Άισνερ και τον Γερμανό κοινωνιολόγο και θεωρητικό του κινηματογράφου Ζίγκφριντ Κρακάουερ: να «απογυμνώσουν το Ράιχ» μέσα από μια αλληγορία ικανή να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για την επερχόμενη φρίκη του ναζισμού. Στην Ιαπωνία μιας ιδιαίτερα αναστατωμένης περιόδου, βρίσκονται ήδη ο πασίγνωστος ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν αλλά και η μνηστή του Νέγκελι, Ίντα. Ο Τσάρλι Τσάπλιν παίζει ένα καθοριστικό και συνάμα συμβολικό ρόλο στην ιστορία των Νεκρών, ενώ η Ίντα θα αποτελέσει αντικείμενο πόθου των δύο κεντρικών ηρώων κι έτσι θα έρθει αντιμέτωπη με μοιραίες επιλογές.

Δομημένο στους ρυθμούς του ιαπωνικού θεάτρου Νο και με φόντο την ιστορία του κινηματογράφου, το μυθιστόρημα φέρνει στο φως μια ιδιαίτερη, ιστορική πτυχή των δολοπλοκιών που εξυφαίνονταν ανάμεσα στο Τόκιο και το Βερολίνο του μεσοπολέμου. Επενδύοντας στην άρτια ανάπτυξη των κεντρικών ηρώων του, ο Christian Kracht κατορθώνει να συνθέσει μια συνοπτική, πυκνή ιστορία που μιλά για τα τραύματα της παιδικής ηλικίας, το βαθύτερο «είναι» του ανθρώπου, την απώλεια και τη δύναμη της τέχνης, που μπορεί να αντισταθεί στον αυταρχισμό και την προπαγάνδα και να λειτουργήσει ανακουφιστικά: «… εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκε σαν να μπορούσε να πάρει από τον κόσμο όλο τον πόνο και τη θηριωδία και να τα μετατρέψει σε κάτι άλλο, να τα μεταμορφώσει σε κάτι καλό, σαν να είχε τη δύναμη η τέχνη να θεραπεύει» συλλογίζεται σε μια σκηνή του βιβλίου ο σκηνοθέτης Έμιλ Νέγκελι.

Όταν μίλησε ο χρόνος- χρονικό μιας ζωής, Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, εκδόσεις Ίκαρος

5 min

Η περιγραφή της επιστημονικής διαδρομής του Γιάννη και της Έφης Σακελλαράκη, που περιλαμβάνει ανασκαφές, συγγραφικό έργο και δημοσιεύσεις, ταξίδια για διεθνή συνέδρια, επιτυχίες και απογοητεύσεις, ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή, τα τεκταινόμενα στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η συγγραφέας, μέσα από μια μυθιστορηματική αφήγηση, περιγράφει την κοινή τους πορεία και το πώς αισθάνθηκαν, έδρασαν και αντέδρασαν, με συγκεκριμένη λογική, αισθητική και ήθος, μέσα και έξω από τον αρχαιολογικό κόσμο.

Δίψα για Φόνο,  Saul Black, Μετάφραση: Χ.Ν. Αλεξίου, εκδόσεις Bell

6

Το πρώτο βιβλίο του Σολ Μπλακ, Μαθήματα Φόνου, ήταν ένα δυνατό, σφιχτοδεμένο και πανέξυπνο αστυνομικό θρίλερ που τάραξε τα νερά πριν από δύο χρόνια και έδωσε νέα πνοή στη μυθιστοριογραφία των κατά συρροή δολοφόνων. Τώρα, ο Μπλακ επιστρέφει με ένα «σκληρό, γρήγορο και σκοτεινό» μυθιστόρημα (Sunday Sport), «ευκολοδιάβαστο, με συναρπαστική πλοκή και ρυθμό που αυξάνεται συνεχώς μέχρι να φτάσει στην ανατριχιαστική κορύφωση» (Crime Scene). Η λαμπρή και τόσο ιδιαίτερη γραφή του Μπλακ, καθώς και «το σκοτεινά ποιητικό άγγιγμά του στις περιγραφές δημιουργεί ένα μυστικό, δυσοίωνο κλίμα, το οποίο οδηγεί σε ένα αβάσταχτα έντονο τέλος» (Peterborough Telegraph). Αν αυτό που ψάχνετε είναι ένα «απίστευτα τρομακτικό» (Sunday Express), «βάναυσα συναρπαστικό θρίλερ… ειπωμένο με καταιγιστικό ρυθμό» (Daily Mail), τότε καλώς ήρθατε στο Δίψα για Φόνο!

Όταν καλούν στον τόπο ενός αποτρόπαιου εγκλήματος την ντετέκτιβ του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο Βάλερι Χαρτ, εκείνη ούτε που μπορεί να φανταστεί τι πρόκειται να επακολουθήσει. Μια γυναίκα έχει βρεθεί άγρια δολοφονημένη και δίπλα στο πτώμα υπάρχει ένα αινιγματικό σημείωμα που απευθύνεται στη Βάλερι. Το θύμα τής είναι άγνωστο, ωστόσο καθώς η Βάλερι ερευνά την υπόθεση, όλες οι ενδείξεις οδηγούν προς μία, ιδιαιτέρως ανησυχητική, κατεύθυνση: τις φυλακές του Ρεντ Ριτζ, όπου μια γυναίκα ονόματι Κάθριν Γκλας εκτίει την ποινή της για μια σειρά φρικτών δολοφονιών. Υπεύθυνη για τον εγκλεισμό της ήταν η Βάλερι, και το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να ξαναμπεί στον άρρωστο, διεστραμμένο κόσμο της Κάθριν. Όταν, όμως, ανακαλύπτεται και δεύτερο πτώμα, η Βάλερι συνειδητοποιεί ότι ο μοναδικός τρόπος να πλησιάσει το δολοφόνο είναι να ζητήσει τη βοήθειά της. Μόνο που ο χρόνος μετράει αντίστροφα, και το ταξίδι της Βάλερι στον σκοτεινό λαβύρινθο του μυαλού της Κάθριν μπορεί ν’ αποδειχτεί θανατηφόρο…

Ο αιώνας των ανατροπών, εκδόσεις Οξύ

7

Ο 20ος αιώνας τόλμησε όλων των ειδών τις ανατροπές, σε όλα τα πεδία: στην τέχνη, στη ζωή, στην κοινωνία, στην πολιτική οργάνωση. Όλη η ιστορία του 20ου αιώνα επιβεβαιώνει την ποικιλομορφία των εξεγέρσεων και των επακόλουθων ανατροπών: βίαιες και ειρηνικές, ατομικές και συλλογικές, ουμανιστικές ή μηδενιστικές.

Ο Αιώνας των Ανατροπών, ως απαραίτητο βοήθημα στην προσπάθεια κατανόησης της εποχής μας, φωτίζει τα γεγονότα, τα ρεύματα και τα κινήματα, τα πρόσωπα και τους τόπους που τη σφυρηλάτησαν. Αυτό το λεξικό, με τη μορφή ενός χρονικά μετατοπισμένου απολογισμού του 20ου αιώνα, δεν είναι μόνο μια εκ νέου ανακάλυψη της εποχής μας. Είναι μια συλλογική και συνθετική εργασία, καθώς έχει γραφτεί από ιστορικούς, φιλοσόφους, μυθιστοριογράφους και δοκιμιογράφους με ευαισθησίες ενίοτε ριζικά διαφορετικές και αντλεί τον πλούτο του από τις πολυποίκιλες μεροληπτικές κρίσεις τους. Το υλικό καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τον Πικάσο μέχρι τους Beatles και από την Greenpeace μέχρι το Μάη του ’68. Τα περίπου 500 λήμματα, γραμμένα από 150 και πλέον συγγραφείς, κατανέμονται ανάλογα με το περιεχόμενό τους σε πέντε ενότητες: - θέματα - κινήματα - βιογραφίες - τίτλοι έργων - τοποθεσίες και αντικείμενα. Το σύνολο είναι δομημένο πάνω στις σχέσεις των εννοιολογικών λημμάτων (που αποτελούν το σκελετό του βιβλίου) με τους «δορυφόρους» τους, τις βιογραφίες, τα κινήματα, τους τίτλους, τις τοποθεσίες και τα αντικείμενα. Επίσης, δίπλα σε κάποια λήμματα, υπάρχουν ορισμένες σελίδες, που είναι αφιερωμένες σε θέματα που συμπληρώνουν τα λήμματα. Από την εποχή των ιστορικών «αβανγκάρντ» μέχρι τις ημέρες μας, από τους πρωτοπόρους των αρχών του αιώνα μέχρι τον Νέλσον Μαντέλα, διαπιστώνουμε ότι το να «κάνεις κάτι» σημαίνει και ότι θέλεις «να διευρύνεις τα όρια του εφικτού».

Νίκος Παναγιωτόπουλος, Το ημερολόγιο ενός εξωγήινου, εκδόσεις Μεταίχμιο

8

Επανέκδοση του πρώτου μυθιστορήματος του Νίκου Παναγιωτόπουλου, που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1998 (Ο Ζίγκι απ’ τον Μάρφαν). Ένα εμπνευσμένο βιβλίο για το φορτίο της παιδικής ηλικίας.  Διαβάζοντας τις σελίδες του ημερολογίου του δωδεκάχρονου ήρωα, που πιστεύει πως βρίσκεται στη Γη αιχμαλωτισμένος από τους ανθρώπους, μαθαίνουμε πολλά για το πώς ένας ευαίσθητος έφηβος παρατηρεί τον κόσμο γύρω του. Ο νεαρός πρωταγωνιστής θέλει να μείνει εξωγήινος και να γυρίσει μια μέρα στον πλανήτη του, τον πλανήτη Μάρφαν, πριν του συμβεί τίποτε απ’ αυτά τα παράλογα που σου τυχαίνουν όλη την ώρα στη Γη… Πριν έρθει, ας πούμε, ο διαιτητής και –φταις δεν φταις– σου βγάλει την κόκκινη κάρτα και σε πετάξει έξω απ’ το παιχνίδι.

Τάκης Θεοδωρόπουλος, Το μυθιστόρημα του Ξενοφώντα, εκδόσεις Μεταίχμιο

9

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα της νεοελληνικής πεζογραφίας επανεκδίδεται από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Είναι το μυθιστόρημα της εποχής που ο ελληνικός κόσμος πνέει τα λοίσθια. Οι πόλεις επιδίδονται σ’ έναν ασταμάτητο πόλεμο μεταξύ τους, ο Πέρσης βασιλιάς παρακολουθεί και παρεμβαίνει, και η Ιστορία εγκυμονεί. Στην ηττημένη Αθήνα του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Σωκράτης καταδικάζεται σε θάνατο και μερικά από τα καλύτερα παιδιά της αναρωτιούνται για την αξία της δημοκρατίας, της μεγάλης εφεύρεσης του προηγούμενου αιώνα. Ο Πλάτων ιδρύει την Ακαδημία, ενώ ο Ξενοφών παίρνει τη δική του μοναχική πορεία. Ωραίος σαν τον Αλκιβιάδη, γόνος της παλιάς καλής Αθήνας, θα γίνει μισθοφόρος του Κύρου πριν τον εξορίσουν οι συμπολίτες του κατηγορώντας τον για φιλολακωνισμό. Το υπόλοιπο της ζωής του θα το περάσει εξόριστος στην Πελοπόννησο, γράφοντας ένα έργο που κατάφερε να φτάσει ακέραιο ως τις μέρες μας. Κι αυτό μοιάζει με θαύμα: χωρίς φιλοσοφική σχολή να τον υποστηρίζει, χωρίς μαθητές να φροντίζουν για την υστεροφημία του, ελλειμματικός φιλόσοφος κατά πολλούς, μειονεκτικός ιστορικός κατ’ άλλους, ο Ξενοφών κατόρθωσε να διασχίσει τους αιώνες και να φτάσει ως το δικό μας παρόν αρθρώνοντας τον μοναχικό του λόγο, διεκδικώντας την ειλικρίνεια αυτής της μοναξιάς που τον κάνει να μοιάζει παράξενα σύγχρονός μας.

Μίριαμ Φρανκ, Εξόριστη σε Τρεις Ηπείρους, εκδόσεις Κάπον

10

Η συγγραφέας από μικρό παιδί θυμάται να βρίσκεται με μια βαλίτσα στο χέρι, αφήνοντας πίσω της τα πάντα και ξεκινώντας σχεδόν από το μηδέν. Όχι από επιλογή, αλλά τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, από επιτακτική ανάγκη: Ισπανία του Εμφυλίου, Γαλλία του Βισύ, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία… Η Μίριαμ Φρανκ διηγείται τη δύσκολη αλλά και περιπετειώδη πορεία της, ευαισθητοποιώντας και αφυπνίζοντας.

Αλέξης Σταµάτης, Μοτέλ Μορένα, εκδόσεις Καστανιώτη

978 960 03 6263 3b min

Ένας πενταµελής θίασος µε επικεφαλής τους πρωταγωνιστές Ροµάν,σκηνοθέτη-συγγραφέα, και τη σύντροφό του Θίντα, πρώην σταρ του σινεµά, φτάνει στον τελευταίο σταθµό της περιοδείας του, σ’ ένα παράξενο νησί µε ψηλούς βράχους αλλά και οργιώδη βλάστηση. Όσα ακολουθούν στην πραγµατικότητα είναι πολύ πιο αλλόκοτα από το απόκοσµο έργο που ο θίασος θα ανεβάσει µπροστά σε ένα εντελώς ιδιόρρυθµο κοινό. Δυνάµεις υπόγειες, αρχέγονες αλλά και διαχρονικές αρχίζουν να εµφανίζονται για να αµφισβητήσουν κάθε ορθολογισµό. Το Μοτέλ Μορένα αφηγείται την άλλη πλευρά του πολιτισµού που πολλοί νοµίζουν ότι χάθηκε, αλλά τα ίχνη του είναι ορατά σε κάθε συµπεριφορά της ανθρώπινης φύσης. Είναι µια ιστορία όπου η Τέχνη συγκρούεται µε το µυστήριο που τη γέννησε. Ο Αλέξης Σταµάτης στο νέο του βιβλίο παίζει µε τα όρια της λογικής και δηµιουργεί µια ατµοσφαιρική ιστορία, ανοιχτή σε ερµηνείες, µε ισχυρό σαπένς και πλοκή που καθηλώνει, θυµίζοντας συχνά τον ονειρικό κόσµο του Ντέιβιντ Λιντς.

Jonathan Safran Foer, Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά, Μτφρ.: Ελένη Ηλιοπούλου, εκδόσεις Κέδρος

11

Ο εννιάχρονος Όσκαρ Σελ δεν έχει καμία σχέση με τους συνομηλίκους του. Είναι πολυτάλαντος και πολυπράγμων.  Όταν ο πατέρας του σκοτώνεται κατά την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ο Όσκαρ ξεκινάει μια περιπλάνηση στους πέντε δήμους της Νέας Υόρκης, με σκοπό να διαλευκάνει το μυστήριο που κρύβει το κλειδί που ανακαλύπτει στην ντουλάπα του πατέρα του. Μέσα από αυτή την αναζήτηση, ο Όσκαρ θα έρθει σε επαφή με διάφορους ανθρώπους και θα γνωρίσει, έστω για λίγο, τις ζωές τους. Θα εξερευνήσει επίσης το τραύμα της 11ης Σεπτεμβρίου μέσα απ’ τους βομβαρδισμούς της Δρέσδης και της ρίψης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, για να καταλήξει σ’ ένα προσωπικό ταξίδι που θα τον φέρει πιο κοντά στην ηρεμία και στη γαλήνη που τόσο πολύ αποζητά…

Αλέξης Παπαχελάς,  Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια , Εκδόσεις Παπαδόπουλος

12

Βασισμένη στις προσωπικές συνεντεύξεις τις οποίες παραχωρούσε επί μία δεκαετία (2007-2016) ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, υπό τον όρο να δημοσιοποιηθούν μόνο μετά τον θάνατό του, η παρούσα έκδοση αποτελεί ίσως τη συγκλονιστικότερη πολιτική μαρτυρία που έχει κυκλοφορήσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Το βιβλίο αποκαλύπτει, συναρπάζει, σοκάρει, προβληματίζει. Πέρα από σημαντική πολιτική παρακαταθήκη, πέρα από βιβλίο αποκαλύψεων, είναι μια συγκλονιστική αποτύπωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της πατρίδας μας, σκιαγραφημένη από έναν εξαιρετικά διορατικό, ρεαλιστή και σημαντικό πολιτικό που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο τα τελευταία εβδομήντα χρόνια της ιστορίας της. Η έκδοση χωρίζεται σε δύο τόμους που καλύπτουν τις περιόδους 1942-1974 και 1975-2016.