Πέντε βιβλία για τον Ιούλιο - Free Sunday
Πέντε βιβλία για τον Ιούλιο

Πέντε βιβλία για τον Ιούλιο

Σούζαν Κόλινς, Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών, μτφρ.: Πηνελόπη Τριαδά, εκδ. Ψυχογιός

1 min

Είναι το πρωινό του θερισμού, κατά το οποίο γίνεται η επιλογή των φόρων και ουσιαστικά ξεκινούν οι δέκατοι Αγώνες Πείνας. Στην Κάπιτολ, ο δεκαοχτάχρονος Κοριολανός Σνόου προετοιμάζεται για τη μία και μοναδική του ευκαιρία να εξασφαλίσει δόξα ως μέντορας στους Αγώνες. Ο άλλοτε πανίσχυρος οίκος των Σνόου έχει ξεπέσει και η μοίρα του κρέμεται από τη μικρή πιθανότητα να καταφέρει ο Κοριολανός να αποδειχθεί πιο γοητευτικός, πιο έξυπνος και πιο πανούργος από τους συμμαθητές του, ώστε να νικήσει ο δικός του φόρος.

Οι πιθανότητες είναι εναντίον του, καθώς του αναθέτουν το κορίτσι-φόρο από την Περιοχή 12, την πιο ασήμαντη απ’ όλες. Οι μοίρες τους τώρα διαπλέκονται – κάθε επιλογή που θα κάνει ο Κοριολανός θα μπορούσε να οδηγήσει στη νίκη ή στην αποτυχία, στον θρίαμβο ή στην καταστροφή. Μέσα στην αρένα θα είναι ένας αγώνας μέχρι θανάτου. Έξω από την αρένα ο Κοριολανός αρχίζει να τρέφει συναισθήματα για τον καταδικασμένο του φόρο… και πρέπει να ζυγίσει την ανάγκη του να ακολουθήσει τους κανόνες ενάντια στην επιθυμία του να επιβιώσει με κάθε τρόπο.

Σοφία Αλεξανιάν, Η ζωή αύριο, η ζωή χτες, εκδ. Κέδρος

2 min

Αμπχαζία, 1992. Η εννιάχρονη Σοφία αναγκάζεται να περάσει το καλοκαίρι μακριά από τη μητέρα της, στο σπίτι της μεγαλύτερης αδερφής της στο βουνό Πετρόβκα. Αντί για καλοκαιρινές διακοπές όμως, η διαμονή της στο βουνό εξελίσσεται σε ζωντανό εφιάλτη: ξεσπά πόλεμος με τη Γεωργία και η Σοφία χάνει τα ίχνη της μητέρας της.

Ο τρόμος και η αγωνία του θανάτου, κάτω από έναν ουρανό απ’ όπου οι βόμβες πέφτουν βροχή, μα πάνω απ’ όλα η επιθυμία της Σοφίας να ξανασμίξει με τη μητέρα της γίνονται η καινούργια της καθημερινότητα, που μοιάζει να μην έχει τέλος. Ο πόλεμος, εκτός από τη μητρική αγκαλιά, της στερεί την ξενοιασιά, το γέλιο, τους φίλους. Κι όμως, παρ’ όλη τη σκληρή πραγματικότητα, η ελπίδα και η λαχτάρα για ζωή την ατσαλώνουν σε όλη την πορεία της από τη φλεγόμενη Αμπχαζία ως την Ελλάδα, τη νέα της πατρίδα.

Μια συγκλονιστική μαρτυρία της ηθοποιού Σοφίας Αλεξανιάν για τη σκληρότητα του πολέμου που έζησε, για τη διάσωση των ομογενών της Αμπχαζίας και για το όνειρό της να μορφωθεί.

Clare Mackintosh, Μετά το τέλος, μτφρ.: Βάσια Τζανακάρη, εκδ. Μεταίχμιο

3 min

Ο Μαξ και η Πιπ είναι ένα πολύ δεμένο ζευγάρι. Τίποτα δεν μπορεί να τους κλονίσει. Όταν όμως ο γιος τους αρρωστήσει, θα κληθούν να πάρουν µια μοιραία απόφαση: η ζωή του παιδιού τους βρίσκεται στα χέρια τους. Για πρώτη φορά, ο Μαξ και η Πιπ αδυνατούν να συμφωνήσουν. Ο καθένας τους θέλει ένα διαφορετικό μέλλον για τον γιο τους. Και αν μπορούσαν να γίνουν και τα δύο;

Ένας βαθύς στοχασμός πάνω στην αγάπη, στον γάμο, στο τι σημαίνει να είναι κανείς γονιός και στις κρίσιμες αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε, το «Μετά το τέλος» εξιστορεί το ταξίδι μιας αξέχαστης οικογένειας από την αβάσταχτη απώλεια σε µια ανατρεπτική και λυτρωτική κατάληξη και στη ζωή που είναι προορισμένοι να ζήσουν.

Η αγαπημένη συγγραφέας του πολυβραβευμένου μπεστ σέλερ ψυχολογικού θρίλερ «Σ’ άφησα» αντλεί από το προσωπικό της τραύμα και µας χαρίζει ένα μυθιστόρημα γεμάτο σασπένς και ανατροπές. Τι συμβαίνει όταν το σταυροδρόμι μπροστά µας οδηγεί σε δύο εξίσου δύσκολους δρόμους; Πόσο εύκολο είναι να ζήσουμε µε τις συνέπειες των αποφάσεών µας και να κλείσουν οι πληγές;

Τζεφ Βάντερμιερ, Μπορν, μτφρ.: Χριστόδουλος Λιθαρής, εκδ. Καστανιώτη

4 min

Στον μελλοντικό, μετακαταστροφικό κόσμο του Μπορν, η νεαρή Ρέιτσελ επιζεί περισυλλέγοντας τρόφιμα και εφόδια στο κουφάρι μιας πόλης που την έχουν ρημάξει η ξηρασία λόγω κλιματικής αλλαγής και οι συγκρούσεις.

Η πόλη είναι επικίνδυνη και γεμάτη από τα παρατημένα πειράματα της Εταιρείας –μια επιχείρηση βιοτεχνολογίας που τώρα έχει διαλυθεί– και τη λυμαίνεται μια γιγαντιαία αρκούδα με απρόβλεπτες επιθέσεις. Η Ρέιτσελ τα βολεύει όπως μπορεί στο άθλιο καταφύγιο που μοιράζεται με τον συνεργάτη της Γουίκ, ο οποίος πλασάρει ψυχοδραστική βιοτεχνολογία που παρασκευάζει ο ίδιος.

Μια μέρα, η Ρέιτσελ βρίσκει τον Μπορν σε μια επιχείρηση περισυλλογής και τον παίρνει στο σπίτι της. Ο Μπορν αρχικά δεν είναι παρά μια μικρή πράσινη μάζα –φυτό ή ζώο;–, αλλά αναδίδει μια παράξενη γοητεία. Θυμίζει στη Ρέιτσελ τις υδρόβιες μορφές ζωές από τη νησιωτική χώρα που ήταν η πατρίδα της, που τώρα έχει εξαφανιστεί εξαιτίας της ανόδου των θαλασσών. Η Ρέιτσελ απεχθάνεται αυτή την προσέγγιση: σε αυτόν τον κόσμο, κάθε αδυναμία μπορεί να σε σκοτώσει. Όμως ενάντια στο ένστικτό της –και σίγουρα ενάντια στις επιθυμίες του Γουίκ– η Ρέιτσελ κρατά τον Μπορν. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Είναι πολύ ευχάριστο να είσαι με τον Μπορν, καθώς μαθαίνει να μιλά, καθώς μαθαίνει για τον κόσμο, και σε έναν κόσμο ερειπίων αυτή η αθωότητα είναι πολύτιμη. Γιατί ο Μπορν κάνει τη Ρέιτσελ να βλέπει την ομορφιά στην ερήμωση γύρω της. Η Ρέιτσελ αρχίζει να νιώθει προστατευτικά, κάτι για το οποίο δεν έχει περιθώρια.

Όπως και στην «Τριλογία της Νότιας Ζώνης» (που αποτελείται από τα βιβλία «Αφανισμός», «Επιβολή» και «Αποδοχή»), ο Τζεφ Βάντερμιερ στο νέο του μυθιστόρημα «Μπορν» δημιουργεί μια εφιαλτική και συνάμα μαγευτική, εντελώς μοναδική ιστορία επιστημονικής φαντασίας.

Devin Grayson, Black Widow: Μια μικρή αράχνη, εικονογράφηση: J.G. Jones, εκδ. Anubis

5 min

Η Νατάσα Ρομανόφ έχει ζήσει μια ταραγμένη ζωή, πρώτα ως κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης και έπειτα έχοντας αποσκιρτήσει στη Δύση. Έχει αποκτήσει τη φήμη της απόλυτης επαγγελματία, ικανότατης και θανάσιμης, όπως ταιριάζει στο κωδικό της όνομα άλλωστε. Τώρα ίσως η εποχή της ως Μαύρης Χήρας να φτάνει στο τέλος της, καθώς μια φιλόδοξη αντικαταστάτρια έκανε την εμφάνισή της. Τη λένε Γελένα Μπέλοβα και δεν θα διστάσει μπροστά σε τίποτα για να εξοντώσει την προκάτοχό της!

Μια συγκλονιστική μονομαχία ξεκινάει σε μια ιστορία που επαναπροσδιόρισε τον χαρακτήρα της Μαύρης Αράχνης, αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά κόμικς της ηρωίδας από την πρώτη της εμφάνιση στο σύμπαν της Marvel.