Έντεκα βιβλία για τις διακοπές μας - Free Sunday
Έντεκα βιβλία για τις διακοπές μας

Έντεκα βιβλία για τις διακοπές μας

Χρήστος Αποστολάκος, Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι του Έρωτα, εκδ. Δαιδάλεος

1 min

Πόσο αληθινά ερωτευόμαστε; Και πόσο αφήνουμε σώμα και νου να ανακαλύψει τη μαγεία του έρωτα; Πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε τον ερωτισμό μας, κόντρα στις κοινωνικές συμβάσεις και την ιδιαίτερα απαιτητική καθημερινότητα, και μάλιστα να τον δούμε να ανθίζει; Στο καινούργιο του βιβλίο ο Χρήστος Αποστολάκος έρχεται να απαντήσει σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Πηγαίνει όμως κι ένα βήμα παραπέρα, καθώς υπόσχεται να μας βοηθήσει να μεταμορφώσουμε ριζικά την ερωτική μας ζωή, εφοδιάζοντάς μας με πολύτιμες πρακτικές συμβουλές και ασκήσεις. Έπειτα από χρόνια εμπειρίας και ενασχόλησης με τις πρακτικές του Τάντρα, ο Χρήστος Αποστολάκος, παλαίμαχος εκπαιδευτικός, νυν διοργανωτής σεμιναρίων αυτοβελτίωσης της ερωτικής ζωής, καταρρίπτει με επιχειρήματα παγιωμένες πεποιθήσεις που μας απομακρύνουν από την πραγματική απόλαυση. Ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, αλλά και ένα φιλοσοφικό εγχειρίδιο προσωπικής και συλλογικής απελευθέρωσης.

Πέτρος Κασιμάτης, Αλέξανδρος Υψηλάντης – Ο τελευταίος πρίγκιπας, εκδ. Λιβάνη

2 min

«Για εμάς τους εφήμερους θνητούς, πρίγκιπα, η μόνη αιωνιότητα είναι η στιγμή. Και είναι προτιμότερο να την πιεις, παρά να την κλάψεις». Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας) προς τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, όταν πάρθηκε η απόφαση για την έναρξη της Επανάστασης.

Λίγο μετά τη μάχη στο Δραγατσάνι, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας και του πρώτου απελευθερωτικού στρατού της Ελλάδας, παραδίδεται στους Αυστριακούς. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινά η σκληρή περίοδος της αιχμαλωσίας, που θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα την υγεία του, επισπεύδοντας το τέλος. Μέσα από τις αναμνήσεις ανθρώπων που τον γνώρισαν, αλλά και από άγνωστα μέχρι πρότινος ντοκουμέντα, ο Πέτρος Κασιμάτης αποκαλύπτει τον πολυτάραχο βίο του πρίγκιπα που άναψε τη φωτιά της Επανάστασης του 1821. Η μυθιστορηματική πλοκή αποτελεί μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις μάχες στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, τους έρωτες, τις ίντριγκες της πολιτικής, τις δολοφονίες, τις δολοπλοκίες στον Μοριά, την απόρρητη αλληλογραφία των ισχυρών της Ευρώπης, τα ακριβά μυστικά του ξεσηκωμού, με στοιχεία που κόβουν την ανάσα.

Είχε απομείνει σκιά του εαυτού του, ένα λιπόσαρκο, μπαρουτοκαπνισμένο κορμί πάνω στο νωθρό άλογο που τον μετέφερε στο Αράντ αιχμάλωτο, μα όχι ακόμα σιδηροδέσμιο. Μια αξιοθρήνητη σκιά, μ’ ένα μουστάκι που είχε αρχίσει να γκριζάρει και το κεφάλι σκυμμένο, υπό το άγρυπνο μάτι του υπολοχαγού Χένρι. Το μόνο που άστραφτε πάνω του ήταν ένα δαχτυλίδι με θαμπό θυρεό.

Ιωάννα Μπιμπλή, Κρίση, συνέχεια και αλλαγή – Οι γυναίκες των Μεσογείων 1930-1950, πρόλογος: Κωνσταντίνα Μπάδα, Ποθητή Χαντζαρούλα, εκδ. Παπαζήση

3 min

Ποια είναι η επίδραση μιας ιστορικής κρίσης επάνω στην κοινωνία; Η γενικότερη αντίληψη για τις διάφορες κρίσεις της περιόδου 1930-1950, και κυρίως για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ότι επέφεραν σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της ζωής των καθημερινών ανθρώπων. Συγκεκριμένα για τις γυναίκες έχει υποστηριχθεί ότι η συμμετοχή τους στον πόλεμο οδήγησε στη χειραφέτησή τους. Όμως αυτές οι αλλαγές υπήρξαν οι ίδιες για όλες τις ομάδες γυναικών; Πόσο βαθιά μπορεί να επηρεάσει μια ιστορική κρίση θεσμούς και συνήθειες;

Με βάση τις προσωπικές μαρτυρίες γυναικών από τα Μεσόγεια που βίωσαν την κρίσιμη περίοδο 1930-1950, το βιβλίο αποκαλύπτει τη διαπραγμάτευση μεταξύ συνέχειας και αλλαγής. Εξετάζοντας τη θέση και το κύρος των γυναικών από τα Μεσόγεια μέσα στην Κοινότητα και την Οικογένεια, και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιζαν οι δύο αυτοί θεσμοί στην Εργασία και την Εκπαίδευσή τους, το βιβλίο παρουσιάζει το πώς σε πολλούς τομείς της ζωής των γυναικών οι δυνάμεις της συνέχειας υπήρξαν το ίδιο ή και περισσότερο ισχυρές από αυτές της αλλαγής.

Νίκος Γ. Μοσχονάς, Στα νερά της Μεσογείου, εκδ. Λογότυπο

4 min

Δεκαεφτά θαλασσινά αφηγήματα με ιστορικό, πραγματικό πλαίσιο και αφετηρία στοιχεία αντλημένα από αρχειακές μαρτυρίες, από επίσημα έγγραφα του Ιστορικού Αρχείου Κεφαλονιάς. Περιπέτειες νησιωτών και εμπόρων στα νερά της Μεσογείου, αντίξοες συνθήκες ταξιδιού, πάλη με ανέμους και κύματα, ναυάγια και επιθέσεις πειρατών, ληστείες εμπορευμάτων σε θάλασσα και στεριά. Νησιώτες, Κεφαλονίτες και άλλοι, ξανοίγονται σε κοντινές ή μακρινές θάλασσες μεταφέροντας εμπορεύματα, ελπίδες και όνειρα, αλλά συχνά ο γυρισμός στο νησί είναι αποτέλεσμα σοβαρής απώλειας και καταστροφής. Το ίδιο αίσθημα βιώνουν και όσοι ξένοι ναυτικοί αναγκάζονται να προσεγγίσουν στην Κεφαλονιά δηλώνοντας τη ζημιά που είχαν υποστεί από τη μανιασμένη θάλασσα. Από το κεντρικό Ιόνιο και τον Κορινθιακό στα μεγάλα πλάτη της Μεσογείου, αναδύονται και κορυφώνονται οι αγωνίες, αλλά και βρίσκονται αγκυροβόλια, όπου ακουμπάνε οι ελπίδες των ταλαιπωρημένων ναυτικών. Το βιβλίο περιλαμβάνει γλωσσάρι ναυτικών όρων και ιδιωματικών λέξεων, όπως επίσης έναν πίνακα των κυριότερων ανέμων και ανεμολόγιο ή, όπως λένε οι ναυτικοί, το ρόδο των ανέμων. Οι αφηγήσεις απευθύνονται σε λάτρεις της Ιστορίας, της θάλασσας και της περιπέτειας.

Omid Scobie & Carolyn Durand, Finding Freedom - Βρίσκοντας την ελευθερία – Χάρι και Μέγκαν και η δημιουργία μιας μοντέρνας βασιλικής οικογένειας, εκδ. Χάρτινη Πόλη

5 min

Όταν τα νέα για το ειδύλλιο που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν αγαπημένο Άγγλο πρίγκιπα και μια Αμερικανίδα ηθοποιό είδαν το φως της δημοσιότητας, προκάλεσαν αμέσως το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά και τη φρενίτιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Όσο όμως κι αν ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ συνέχισαν να προσελκύουν το ενδιαφέρον του Τύπου –με τον αρραβώνα, τον γάμο και τη γέννηση του γιου τους, Άρτσι, καθώς και με την αναπάντεχη απόφασή τους να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα–, λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά γνωρίζουν την αληθινή ιστορία του Χάρι και της Μέγκαν. Το βιβλίο προχωρά ένα βήμα πέρα από τα όσα γράφονται στον Τύπο και αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες από την κοινή ζωή του Χάρι και της Μέγκαν, διαλύοντας τις διάφορες φήμες και παρεξηγήσεις που ακολουθούν το ζευγάρι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ως μέλη της επίλεκτης ομάδας δημοσιογράφων που καλύπτουν τις ειδήσεις για τη βρετανική βασιλική οικογένεια και τις δραστηριότητές της, οι Omid Scobie και Carolyn Durand έχουν παρακολουθήσει από κοντά τη ζωή του νεαρού ζευγαριού όσο λίγοι.

Katherine Anne Porter, Το πλοίο των τρελών, μτφρ.: Έφη Τσιρώνη, εκδ. Κλειδάριθμος

6 min

Αύγουστος 1931. Ένα υπερωκεάνιο με προορισμό τη Γερμανία ξεκινάει από τη Βερακρούζ του Μεξικού. Στους επιβάτες της πρώτης θέσης βρίσκονται μια νεαρή Αμερικανίδα ζωγράφος με τον εραστή της, ένας ισπανικός χορευτικός θίασος που επιδίδεται σε κλοπές, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Γερμανών με το παχύ μπουλντόγκ τους που παθαίνει συνεχώς ναυτία και μια θορυβώδης παρέα Κουβανών φοιτητών Ιατρικής. Καθώς το πλοίο ταξιδεύει στον Ατλαντικό, ο αναγνώστης παρασύρεται από τα περιστατικά και τις δολοπλοκίες επιβατών και μελών του πληρώματος, που δημιουργούν ένα κλίμα ανυπόφορης έντασης. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο πορτρέτο της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και ένα εντυπωσιακό στιγμιότυπο ενός κόσμου που κινείται προς την καταστροφή, σε μια εποχή ανόδου του ναζισμού.

Γραμμένο σε μια περίοδο είκοσι ετών και βασισμένο στο ημερολόγιο της Κάθριν Αν Πόρτερ κατά τη διάρκεια ενός παρόμοιου θαλάσσιου ταξιδιού, το «Πλοίο των τρελών» αποτελεί ένα αριστούργημα της αμερικανικής λογοτεχνίας και ένα πανόραμα της ίδιας της ζωής. Παραμένει εξίσου γοητευτικό και επίκαιρο σήμερα όσο όταν πρωτοεκδόθηκε, πριν από περισσότερο από μισό αιώνα.

Agatha Christie, Έγκλημα κάτω από τον ήλιο, μτφρ.: Ρόζα Τραϊκόγλου, εκδ. Ψυχογιός

7 min

Όχι άντρες και γυναίκες. Δεν έχουν τίποτα το προσωπικό πάνω τους.

Πτώματα είναι, τίποτε άλλο!

Μάρσαλ στην αμμουδιά. Ξαπλωμένη μπρούμυτα, απολάμβανε τον ήλιο που αγαπούσε εξίσου με το φλερτ. Μόνο που αυτή τη φορά δεν κάνει ηλιοθεραπεία, κείτεται στραγγαλισμένη…

Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι γραφτό για τον Πουαρό να κάνει διακοπές. Ήρθε να ξεκουραστεί σ’ αυτό το όμορφο θέρετρο του Ντέβον και τώρα πρέπει να εξιχνιάσει έναν φόνο. Από την πρώτη στιγμή είχε παρατηρήσει πως η προκλητική συμπεριφορά της Αρλίνα ξεσήκωνε τον αντρικό πληθυσμό του ξενοδοχείου. Αλλά μήπως αυτό που μοιάζει με «έγκλημα πάθους» είναι στην πραγματικότητα ένας πολύ πιο ειδεχθής και καλά μελετημένος φόνος;

Γεώργιος Ν. Φουκαδάκης, Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, εκδ. Ψυχογιός

8 min

Περπάτησε ανάμεσά μας στην Ομόνοια, στο κέντρο της Αθήνας, στο πιο πολύβουο μέρος της πόλης. «Εκεί όπου με είχε φέρει ο Θεός», στην Πολυκλινική Αθηνών, μέσα στον πόνο από τις αρρώστιες και τον θάνατο. Τριάντα τρία χρόνια «σαν μια μέρα»! Απαρατήρητος στους πολλούς. Ο καθηγητής Ιατρικής Κ. Αλιβιζάτος τού είπε: «Παπά μου, δεν σε είδαμε, δεν σε γνωρίσαμε. Πω, πω, πω, εμείς να σ’ έχουμε τόσα χρόνια και να μη σε ξέρουμε!».

Από τη δύσβατη έρημο των Καυσοκαλυβίων, ο Θεός τον έστειλε στον κόσμο, στα «απολωλότα πρόβατά Του», σε εμάς! Στους οίκους ανοχής μετέφερε −«ο δικός μας παπάς»− το φως του Χριστού. Ήθελε ακόμα να πάει να ζήσει με τους χίπηδες στα Μάταλα, χωρίς, βέβαια, αμαρτίες. «Αυτά που διαβάζουμε στα Συναξάρια, στους Βίους Αγίων και μένουμε κατάπληκτοι, τα ζούσαμε, συνέβαιναν δίπλα μας». Ο λόγος του γλυκός, βαθύτατα θεολογικός, ποιητικός, σαν μυθιστόρημα. Μια συνεχής έκπληξη. Ευφραινόμαστε με τον λόγο του! Το εκπληκτικό χάρισμά του, μοναδική περίπτωση, καρπός υπέρμετρου αγώνα. «Τα σημάδια της αγίας βιωτής του υποθήκες για ολόκληρη τη γενιά μας»!

Μας εστάλη πολύ φως μέσα στο σκοτάδι όπου ζούμε. «Δεν έχει ακόμη το φως του αστεριού του φτάσει σ’ εμάς. Δεν έχουμε κατανοήσει τον λόγο του». Ο δροσερός πνευματικός αγέρας του ήδη άρχισε να πνέει! Ο πολύς κόσμος περιμένει τον Άγιο Πορφύριο!

Μια πρόταση του Μίκη Θεοδωράκη για την δημιουργική εργασία και τον ελεύθερο χρόνο – Αντιμανιφέστο, Επιμέλεια υλικού: Ιωάννα Κολοβού, εκδ. IANOS

9 min

Με αφορμή τα 95 χρόνια που κλείνει τον φετινό Ιούλιο ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, οι εκδόσεις IANOS κυκλοφορούν το βιβλίο του με τίτλο «Μια πρόταση του Μίκη Θεοδωράκη για την δημιουργική εργασία κα τον ελεύθερο χρόνο – Αντιμανιφέστο». Το κείμενο αποτελεί εισήγησή του στο Συνέδριο «Ελεύθερων Καλλιτεχνών» της Δυτικής Γερμανίας, στο Τύμπινγκεν το 1987, η οποία δημοσιεύτηκε αυτούσια στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine», κατόπιν στην ελληνική εφημερίδα «Πρώτη» και το 1989 εκδόθηκε σε βιβλίο από τις εκδόσεις Γνώσεις. Το συγκεκριμένο κείμενο περιέχεται επίσης στο βιβλίο «Μονόλογοι στο Λυκαυγές», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις IANOS το 2017.

Μάνος Κοντολέων, Ερωτική αγωγή, εκδ. Πατάκη

10 min

Η «Ερωτική αγωγή» είναι ένα βαθιά πολιτικό όσο και έντονα ερωτικό μυθιστόρημα που περιγράφει ιδιότυπα και ανορθόδοξα κεντρικά γεγονότα του 20ού αιώνα.

Από τα σπίτια του πληρωμένου έρωτα στα Γιάννενα του 1930 στις σεξουαλικές αναρτήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του 2000 και μέσα από την εξιστόρηση της ζωής του Χρήστου Βαλλή και του γιου του, Άρη, η «Ερωτική αγωγή» φωτίζει όλο τον 20ό αιώνα, ως τον αιώνα εκείνον που θα ξεκινούσε με τα πιο μεγάλα κινήματα ανθρωπιστικών ιδεών και θα κατέληγε στις πιο οργανωμένες τάσεις κυριαρχίας των ελαχίστων πάνω στους πολλούς· ως τον αιώνα που με το λίκνισμα του έρωτα θα άνοιγε τα μάτια του και θα τα έκλεινε με τους τριγμούς του ηδονισμού. Με την πορεία, λοιπόν, του έρωτα σε ερωτισμό και στη συνέχεια την καταβύθισή του σε ηδονισμό, ολοκληρώνεται αυτό το μυθιστόρημα –ίσως το πλέον ερωτικό της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας– και παράλληλα προσφέρει μια ιδιότυπη ανάγνωση πολιτικών, πολιτιστικών, κοινωνικών γεγονότων που συνέβησαν μέσα σε εκατό χρόνια.

Ευάγγελος Μπρίκας, Η πράσινη πολυθρόνα, εκδ. Πηγή

11 min

Μια φιλόλογος προσπαθεί να ανακαλύψει τι νόημα έχει και πώς σταματά ένα απίθανο φαινόμενο που βιώνει: Όταν πεθαίνει, ο χρόνος γυρίζει πίσω και ζει την ίδια ζωή απ’ την αρχή, µε όλες τις αναμνήσεις και µε το μέλλον να διαγράφεται το ίδιο, καρτερώντας τις αποφάσεις της. Μέσα από αυτή την αφύσικη ζωή, γεμάτη αβέβαιες ή επικίνδυνες αποφάσεις, οι απόψεις της περί έρωτα, θανάτου, φιλίας, γάμου, ευτυχίας, μεταβάλλονται και αναθεωρούνται, και όταν επανεξετάζονται υπό το πρίσμα ποικίλων βιωμάτων διαφορετικών ζωών, απαντώνται πλήρως και αποκαλύπτεται η αλήθεια.

Θα δεσμευόσασταν µε τον ίδιο άνθρωπο; Στην περίπτωση που επιλέγατε άλλον σύντροφο, δεν θα γεννιόνταν τα παιδιά σας. Θα διαπράττατε τότε ένα πραγματικό ή συνειδησιακό έγκλημα;