Καμπάνα-μαμούθ της Επιτροπής στην Google - Free Sunday
Καμπάνα-μαμούθ της Επιτροπής στην Google

Καμπάνα-μαμούθ της Επιτροπής στην Google

 

Ένα νέο κεφάλαιο στον ακήρυχτο πόλεμο της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ με επίκεντρο τις τεράστιες αμερικανικές επιχειρήσεις τεχνολογίας και πληροφορικής άνοιξε με το τεράστιο πρόστιμο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Google.

Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

H επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ –η οποία τείνει να μετατραπεί σε... εφιάλτη για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple και τώρα η Google– ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμο 2,42 δισ. ευρώ στην Google λόγω παραβίασης των αντιμονοπωλιακών κανόνων της E.Ε., υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στην αγορά μηχανών αναζήτησης, παρέχοντας παράνομο πλεονέκτημα σε άλλο προϊόν της, δηλαδή τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών. Η Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι πλέον η Google πρέπει εντός 90 ημερών να δώσει τέλος στην καταχρηστική αυτή συμπεριφορά, ειδάλλως θα κληθεί να καταβάλει χρηματικές ποινές ύψους έως και 5% του μέσου ημερήσιου κύκλου εργασιών παγκοσμίως της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google. Το πρόστιμο αυτό, το οποίο είναι το υψηλότερο που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα σε εταιρεία που κατηγορείται για χειραγώγηση της αγοράς, προέκυψε μετά από διαπίστωση της Επιτροπής ότι η Google αξιοποιούσε τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στις μηχανές διαδικτυακής αναζήτησης ώστε να προωθήσει τη δική της υπηρεσία online αγορών Google Shopping.
Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, η κ. Βεστάγκερ υπογράμμισε ότι «η Google έχει δημιουργήσει πολλά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν αλλάξει καταλυτικά την καθημερινότητά μας. Αυτό είναι θετικό. Αλλά η στρατηγική της Google όσον αφορά τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών δεν αποσκοπούσε απλώς σε προσέλκυση πελατών μέσω της βελτίωσης του προϊόντος της σε σχέση με εκείνο των ανταγωνιστών της. Αντιθέτως, η Google προέβη σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στις μηχανές αναζήτησης, προωθώντας τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών στα αποτελέσματα αναζήτησης και υποβιβάζοντας εκείνες των ανταγωνιστών. Η πρακτική της Google είναι παράνομη βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε. Αρνήθηκε την ευκαιρία σε άλλες εταιρείες να ανταγωνιστούν αξιοκρατικά και να καινοτομήσουν. Και, το πιο σημαντικό, αρνήθηκε στους Ευρωπαίους καταναλωτές τη δυνατότητα για πραγματική επιλογή υπηρεσιών και για πλήρη αξιοποίηση των οφελών της καινοτομίας».
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έχει κι άλλους... ανοιχτούς λογαριασμούς με την Google, καθώς ελέγχει την εταιρεία και για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης για να επιβάλει τις υπηρεσίες της στο πιο δημοφιλές λειτουργικό πρόγραμμα φορητών συσκευών στον κόσμο, το περίφημο Android, ενώ ήδη η κ. Βεστάγκερ έχει υποχρεώσει την Apple να επιστρέψει ως... διαφυγόντες φόρους από την Ιρλανδία το ποσό των 13 δισ. ευρώ, προκαλώντας ένταση και με το Δουβλίνο, το οποίο έχει εφεσιβάλει την απόφαση.

Google: Mε σεβασμό, διαφωνούμε...

Άμεση ήταν η αντίδραση της Google στο πρόστιμο που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Google τόνισε ότι «δεδομένων των στοιχείων και με σεβασμό στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαφωνούμε με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν. Θα εξετάσουμε λεπτομερώς την απόφαση της Επιτροπής, καθώς σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε προσφυγή, και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε σαφείς τις θέσεις μας». Επίσης, η εταιρεία εξήγησε ότι «όταν κάνετε αγορές μέσω διαδικτύου, θέλετε να βρίσκετε τα προϊόντα που ψάχνετε γρήγορα και εύκολα. Και οι έμποροι θέλουν να προωθήσουν αυτά τα ίδια προϊόντα. Γι’ αυτόν τον λόγο το Google Search εμφανίζει διαφημίσεις αγορών, συνδέοντας τους χρήστες μας με χιλιάδες διαφημιζόμενους, μεγάλους ή μικρούς, με τρόπους που να είναι χρήσιμοι για όλους», προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αγορών που παρέχει είναι χρήσιμα και αποτελούν μια πολύ βελτιωμένη έκδοση των παλαιότερων διαφημίσεων, μία δεκαετία νωρίτερα, οι οποίες απαρτίζονταν μόνο από κείμενο. Σύμφωνα με τη Google, οι διαφημίσεις που περιέχουν εικόνες, αξιολογήσεις και τιμές ωφελούν τόσο την ίδια την εταιρεία όσο και τους διαφημιζόμενους και, το πιο σημαντικό, τους χρήστες. Για τον λόγο αυτόν χιλιάδες Ευρωπαίοι έμποροι χρησιμοποιούν αυτές τις διαφημίσεις για να ανταγωνιστούν μεγαλύτερες εταιρείες, όπως η Amazon και το eBay.
Μάλιστα, η εταιρεία σημειώνει ότι η Amazon αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Google, αφού, με τα εργαλεία συγκρίσεων που διαθέτει, τις αξιολογήσεις, τους εκατομμύρια εμπόρους και την τεράστια ποικιλία προϊόντων, έχει εξελιχθεί στον πρώτο προορισμό στον οποίον απευθύνονται οι χρήστες. Αναφορικά με αυτό, η Google επισημαίνει ότι ανταγωνίζεται την Amazon, καθώς και άλλες ιστοσελίδες αναζητήσεων για ηλεκτρονικές αγορές, προσφέροντας πιο χρήσιμες πληροφορίες για προϊόντα. Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι «όταν χρησιμοποιείτε το Google Search για την αναζήτηση προϊόντων, προσπαθούμε να σας παρέχουμε αυτά που αναζητάτε. Η ικανότητά μας να τα καταφέρνουμε τόσο καλά δεν ευνοεί εμάς ή οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα ή πωλητή – είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της συνεχούς καινοτομίας, που βασίζεται στην πληροφόρηση από τον χρήστη».