Κέρδη στη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, διαπιστώνει ο ΟΗΕ - Free Sunday
Κέρδη στη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, διαπιστώνει ο ΟΗΕ

Κέρδη στη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, διαπιστώνει ο ΟΗΕ

«Να διατηρήσουν τα κέρδη» που, κατά την εκτίμηση τους, επιτεύχθηκαν στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά προέτρεψε τις πλευρές στην Κύπρο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση ενημερώθηκε για τη διάσκεψη από τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ Έσπεν 'Αιντε και την ειδική αντιπρόσωπο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

«Τα μέλη του ΣΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις καλές τους υπηρεσίες» τόνισε, για να προσθέσει ότι «επαναβεβαίωσαν τη συνεχή τους δέσμευση προς υποστήριξη των δύο πλευρών στις προσπάθειές τους να φτάσουν σε μία συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ», αναφέρει η απόφαση στην οποία τα μέρη προτρέπονται «να προβληματιστούν για τον καλύτερο τρόπο, προκειμένου να επαναρχίσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Ο Κινέζος πρόεδρος του ΣΑ, πρέσβης Λιού Λιεγί, σε δηλώσεις του συνεχάρη, εκ μέρους των μελών του Συμβουλίου, την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών στη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, σημειώνοντας ιδιαίτερα τον προσωπικό ρόλο του γγ και των δύο συνεργατών του, οι οποίοι, όπως είπε, εργάστηκαν ακούραστα προσπαθώντας να επιτύχουν συμφωνία.

Το ΣΑ εξέφρασε την προθέση τους να εκδώσει νέο ψήφισμα για το κυπριακό και να ανανεώσει την εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, για το προσεχές εξάμηνο.

«O γγ του ΟΗΕ έκανε μία απολύτως εξαιρετική δουλειά. Πήγε δύο φορές στο Κραν Μοντανά, την πρώτη δημιούργησε δυναμική (μομέντουμ) και έθεσε το πλαίσιο (landing zone) με μία δέσμη θέσεων και αρχών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα καλό πακέτο για να συμφωνήσουν τα μέρη. Μετέβη επίσης για το τέλος των διαπραγματεύσεων» είπε ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος Μάθιου Ράικροφτ, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του, διότι, όπως υποστήριξε, «αν και έφτασαν κοντά, δεν πέρασαν τη γραμμή τερματισμού» και δεν απέκλεισε στο μέλλον νέα διάσκεψη.

Ο κ.Ράικροφτ είπε ότι η ασφάλεια ιδιαίτερα σε σχέση με την παρουσία ή απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και την επιβολή κάποιας διεθνούς δύναμης, «ήταν ένα από μεγαλύτερα ζητήματα στο τέλος της διάσκεψης, όπου ο γγ του ΟΗΕ προσπάθησε να φέρει μαζί τα μέρη και σχεδόν τα κατάφερε».