Στους 37 οι νεκροί κατά την καταστολή εξέγερσης σε φυλακή της Βενεζουέλας - Free Sunday
Στους 37 οι νεκροί κατά την καταστολή εξέγερσης σε φυλακή της Βενεζουέλας

Στους 37 οι νεκροί κατά την καταστολή εξέγερσης σε φυλακή της Βενεζουέλας

Αιματηρή κατάληξη είχε η εξέγερση των κρατουμένων, σε φυλακή σε τροπικό δάσος, στην πολιτεία Αμαζόνα της Βενεζουέλας.

Η φυλακή φιλοξενούσε 105 προφυλακισμένους, το ένα τρίτο των οποίων, 37 άτομα σκοτώθηκε μετά την έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες μέτρησαν 14 τραυματίες στην επιχείρηση της καταστολής.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Αμαζόνας, Λιμπόριο Γκουαρούλα, ο οποίος πρόσκειται στην αντιπολίτευση, έκανε λόγο για «σφαγή».

Οι φυλακές της Βενεζουέλας παραδοσιακά στεγάζουν υπεράριθμους κρατούμενους υπό κακές συνθήκες διαβίωσης, αλλά η κατάσταση αυτή την περίοδο έχει χειροτερέψει, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Στο Καράκας, 'οπου έχουν συλληφθεί και πάλι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Αντόνιο Λεντέσμα και Λεοπόλδο Λόπεζ, ο νέος γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας και πρώην διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τάρεκ Σάαμπ παρουσίασε τις κατηγορίες για διαφθορά που βαραίνουν την προκάτοχο του, Λουιζ Ορτέγα, τον σύζυγο της και συνεργάτες της, οι οποίοι

κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας που προχωρούσε σε εκβιασμούς και έστελνε χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό στις Μπαχάμες.

Με ανάρτηση της στο twitter, η Ορτέγκα καταγγέλει την έφοδο των αστυνομικών αρχών στο σπίτι της, και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση Μαδούρο προσπαθεί να τερματίσει τον αγώνα μας για δημοκρατία και ελευθερία στη Βενεζουέλα».

Την ίδια ώρα η επικεφαλής της επιτροπής αλήθειας δήλωσε ότι ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, όλοι οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης θα υποβληθούν σε έλεχγο για το κατά πόσο τους τελευταίους μήνες συμμετείχαν σε βίαια επεισόδια.