Ο τρομοκρατικός πυρήνας του Ριπόλ - Free Sunday
Ο τρομοκρατικός πυρήνας του Ριπόλ

Ο τρομοκρατικός πυρήνας του Ριπόλ

Το διαμέρισμα στο Ριπόλ, όπου ζούσε ο τοπικός ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάντι, ερεύνησαν οι αρχές, οι οποίες δεν αποκλείουν να έχει σκοτωθεί στην έκρηξη στο Αλκανάρ.

Πρόκειται για τον ιμάμη του τεμένους της πόλης, που έχει πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκους και βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης που φέρεται να μύησε τα μέλη του πυρήνα που σκόρπισε τον θάνατο σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς, στο ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Ο πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας του Ρίπολ που δήλωσε πως ο Αμπντελμπακί Ες Σάντι είχε εγκαταλείψει το τέμενος από τον Ιούνιο, λέγοντας πως θα πήγαινε στο Μαρόκο, τη χώρα καταγωγής του.

Επτά από τα 12 μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα ζούσαν στο Ρίπολ, όπου οι αρχές έχουν πραγματοποιήσει έρευνες σε τουλάχιστον 9 σπίτια καθώς, όπως εκτιμούν σχεδίαζε επιθέσεις μεγαλύτερης κλίμακας..

Oι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τον οδηγό του βαν που σκόρπισε τον θάνατο στη Βαρκελώνη.

Η τελευταία εκδοχή είναι ότι ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ είναι ο άνθρωπος που οδήγησε το όχημα πάνω στο πλήθος.

Οι αστυνομικοί θεωρούν πως στο σπίτι στο Αλκανάρ, όπου εξερράγησαν φιάλες αερίου τη νύχτα της Τετάρτης οι τρομοκράτες προετοίμαζαν εκεί τα χτυπήματά τους, αλλά τα σχέδιά τους ανατράπηκαν κι έτσι προχώρησαν σε επιθέσεις με οχήματα κατά πεζών.