Τα συνδικάτα κατά του Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία - Free Sunday
Τα συνδικάτα κατά του Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία

Τα συνδικάτα κατά του Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία

Σοβαρές αντιδράσεις από τα συνδικάτα έχει προκαλέσει μεταρρυθμίσεις που προωθεί σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν..

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου στη Γαλλία, πάνω από 100.000 πολίτες συμμετείχαν στην πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων εναντίον του εργατικού νομοσχεδίου που επιχειρεί να περάσει ο Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο, όπως ο ίδιος δηλώνει, της αναδιάρθρωσης της γαλλικής οικονομίας.

Χθες σοβαρά επεισόδια, με συγκρούσεις, ζημιές σε δημόσια περιουσία και χημικά ξέσπασαν στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, μετά από τις μεγάλες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Τα επεισόδια ξέσπασαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι τοπική ώρα, στην πλατεία Βαστίλης. Μία μερίδα των συγκεντρωμένων αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο της πορείας και άρχισε να προκαλεί ζημιές ενώ πέταξε πέτρες στην αστυνομία, η οποία απάντησε με χρήση χημικών και γκλομπ.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου, στους οποίους αντιτίθενται οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, αφορούν τη διευκόλυνση και απλοποίηση των απολύσεων και την -επί της ουσίας- κατάργησης της γενικής συλλογικής σύμβασης, καθώς η εκάστοτε εταιρεία θα έχει δικαίωμα να διαπραγματεύεται τον μισθό απευθείας με τον εργαζόμενο.