Εγκρίθηκε το ρωσικό κόμμα της Κύπρου - Free Sunday
Εγκρίθηκε το ρωσικό κόμμα της Κύπρου

Εγκρίθηκε το ρωσικό κόμμα της Κύπρου

Ένας ρωσικής καταγωγής εστιάτορας στην Λεμεσό, ο οποίος έχει αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα, ο Αλεξέι Βολομποέφ, είναι ο επικεφαλής του κόμματος «Εγώ ο Πολίτης», το οποίο συστάθηκε Ρώσοι με κυπριακή υπηκοότητα που διαμένουν στην Κύπρο.

Όπως είπε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, Κύπρος Κυπριανού, η έγκριση του νέου κόμματος έγινε αφού ακολουθήθηκε η διαδικασία, «που ακολουθείται σε κάθε περίπτωση, έγιναν όλοι οι έλεγχοι και αφού διαπιστώθηκε ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις εγκρίθηκε η άδεια».

Το καταστατικό του κόμματος προβλέπει ότι σε αυτό μπορούν να γίνουν μέλη Κύπριοι και Ευρωπαίοι πολίτες και ως στόχος έχει να φέρει στην Κύπρο ριζικές τομές στη δημόσια ζωή, με αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς επίσης και στροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασισθεί αν το νέο κόμμα θα πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές του 2018, καθώς προς το παρόν, δεν θα ήθελε να ταυτιστεί με συγκεκριμένο υποψήφιο, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές το 2019.

Σε συνέντευξη της στην κυπριακή εφημερίδα ο «Πολίτης» τον περασμένο Μάρτιο, η διευθύντρια της ρωσικής εφημερίδας «Βέστνικ Κίπρα» και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ρωσόφωνων Κατοίκων της Κύπρου, Ναταλία Καρντάς, υπολόγισε ότι στην Κύπρο διαμένουν «40 με 50 χιλιάδες ρωσόφωνοι», ορισμός στον οποίο περιλαμβάνονται όλες οι εθνικότητες απο απάρτιζαν την της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Σύμφωνα με την κ.Καρντάς:

  • Το 75% των ρωσόφωνων ζει στη Λεμεσό.

  • Στη Λεμεσό λειτουργούν τρία ρωσικά σχολεία με 600 μαθητές, δυο νηπιαγωγεία, 20 εκπαιδευτικά κέντρα, ενώ στην περιοχή των Καλογήρων ανεγείρεται ρωσική εκκλησία

  • Υπάρχουν γύρω στις 500 οικογένειες ρωσόφωνων που διαμένουν στην Κύπρο για περισσότερα από 20 χρόνια.

Την 1η Μαΐου 2017, τελέστηκαν τα εγκαίνια του ρωσικού ναού του Αγίου Ανδρέου και πάντων των Ρώσων Αγίων που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής.

Δωρητής του ρωσικού ναού – ο οποίος διαθέτει πέντε χρυσούς τρούλους, με τον μεγάλο κεντρικό τρούλο να ζυγίζει περίπου 7 τόνους και τους υπόλοιπους τέσσερις συνολικά 5 τόνους- ήταν ο Ρώσος Βιαστισλάβ Ζαρενκόφ.

Η επίσημη υπογραφή των εγγράφων για την τυπική έγκριση και λειτουργία του κόμματος από το υπουργείο Εσωτερικών θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα.