Από τους έρωτες στον πάγο, οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας - Free Sunday
Από τους έρωτες στον πάγο, οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας

Από τους έρωτες στον πάγο, οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας

Τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον προκάλεσε η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου εξωτερικών, η οποία αποκάλυψε την τηλεφωνική συνομιλία των Υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών, Ρεξ Τίλερσον και Μελβούτ Τσαβούσογλου για το θέμα των θεωρήσεων εισόδου.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ με δήλωση της εκπροσώπου του διευκρίνισε ότι ο κ. Τίλερσον ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει τα στοιχεία που διαθέτει -αν όντως έχει- εναντίον των τουρκικής καταγωγής υπαλλήλων του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης αλλά και Αμερικανών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές ως ενεχόμενοι στο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.
Η αμερικανική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα αναστείλει την διακοπή χορήγησης θεωρήσεων εισόδου στις ΗΠΑ, εκτός εάν οι Τούρκοι τερματίσουν τις διώξεις εναντίον Αμερικανών αλλά και των τουρκικής καταγωγής πολιτών, που έχουν σχέση με την αμερικανική διπλωματική αποστολή.

Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι οι τουρκικής καταγωγής υπάλληλοι του αμερικανικού προξενείου συμμετείχαν στο πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και ότι γνωρίζουν λεπτομέρειες για την αμερικανική ανάμειξη ενώ η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες αστείες και ο κ. Τίλερσον μετέφερε την οργή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και απαίτησε να σταματήσουν αμέσως οι διώξεις.

Η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικλων, Heather Nauert έχει ως εξής:

«Ο υπουργός εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Τίλερσον διαβίβασε στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας τη βαθιά ανησυχία του για τις κρατήσεις των τουρκικής καταγωγής υπαλλήλων της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία και πολλών Αμερικανών πολιτών. Ο υπουργός Τίλερσον υπογράμμισε τη σημασία της διαφάνειας στις κατηγορίες της τουρκικής κυβέρνησης και την ανάγκη για την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει τα αποδεικτικά στοιχεία πίσω από αυτές τις κατηγορίες. Ο υπουργός Τίλερσον και ο Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές θα παραμείνουν σε επαφή για να απαντηθούν οι ανησυχίες σχετικά με αυτές τις κρατήσεις».

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή είχε μεταδώσει οτι ο κ.Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, για την κρίση που έχει προκληθεί στις σχέσεις των δύο χωρών από την αμοιβαία αναστολή της έκδοσης θεωρήσεων και τη σύλληψη μελών του προσωπικού της αποστολής των ΗΠΑ στην Τουρκία και ότι οι δύο υπουργοί «συζήτησαν την αμοιβαία αναστολή της έκδοσης θεωρήσεων».