Πρωθυπουργός, ετών 31! - Free Sunday
Πρωθυπουργός, ετών 31!

Πρωθυπουργός, ετών 31!

Ο 31χρονος αρχηγός του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι από σήμερα ο νεώτερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ευρώπης, καθώς αναμένεται να λάβει την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης της Αυστρίας από τον πρόεδρο Αλεξαντερ Φον Μπέλεν.

Τους τελευταίους μήνες, το Λαϊκό Κόμμα υπό την ηγεσία του ανέτρεψε την καθοδική πορεία και σημείωσε μία σημαντική άνοδο της τάξης των 7,5 μονάδων, κερδίζοντας τις εκλογές με ποσοστό 31,6%.

Αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες υπό την ηγεσία του απερχόμενου πρωθυπουργού Κρίστιαν Κέρν, επίσης ανέτρεψαν τις προβλέψεις και διατήρησαν τα ποσοστά τους στο 26.9% και τη δεύτερη θέση.

Εντυπωσιακή άνοδος περίπου 5,5 μονάδων έχει και το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, που έφτασε στο 26%.

Όσον αφορά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Αυστρία και σύμφωνα με την τελευταία χρονικά εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος «δυνατά» είναι δυο σενάρια:
Ένας συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Ελευθέρων, που θεωρείται και ως πιθανότερη εκδοχή, ή ένας εκ νέου συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες, του οποίου όμως θα ηγείται, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 30 χρόνια το Λαϊκό Κόμμα.
Ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Ελευθέρων θεωρείται μάλλον απίθανος, λόγω της απόρριψής του από τον απερχόμενο καγκελάριο Κρίστιαν Κερν.