Περισσότερη αυτονομία ζητά η πλούσια Βόρεια Ιταλία - Free Sunday
Περισσότερη αυτονομία ζητά η πλούσια Βόρεια Ιταλία

Περισσότερη αυτονομία ζητά η πλούσια Βόρεια Ιταλία

Περισσότερη αυτονομία από την κεντρική εξουσία ζητούν οι πολίτες στις πλούσιες περιοχές της Βόρειας Ιταλίας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων σε Λομβαρδία και Βένετο, στα οποία όμως η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη.

Σύμφωνα με αυτά, πάνω από 90% των ψηφοφόρων υπερψήφισαν την πρόταση για περισσότερη ελευθερία σε θέματα όπως η φορολογία, η μετανάστευση και η εκπαίδευση, αλλά στις κάλπες προσήλθε μόλις 40% των κατοίκων, ενώ στο Βένετο το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 57%.

«Συνειδητοποιώ ότι έχω μία πολύ σημαντική αποστολή, να πραγματοποιήσω τη θέληση του λαού της Λομβαρδίας που μου ανατέθηκε. Θα μεταβώ στη Ρώμη και θα λάβω, πάντα με σεβασμό στην εθνική ενότητα, περισσότερες αρμοδιότητες και περισσότερους πόρους, με βάση τον ιδίαιτερο χαρακτήρα της περιοχής της Λομβαρδίας.», δήλωσε ο Πρόεδρος της Λομβαρδίας, Ρομπέρτο Μαρόνι.

Η Λομβαρδία, όπου βρίσκεται το Μιλάνο, παράγει το 20% του εθνικού Α.Ε.Π ενώ στο Βένετο, με τον παγκόσμιο τουριστικό μαγνήτη της Βενετίας, παράγεται το 10% του ΑΕΠ.

Οι δύο περιφέρειες ζητούν να μειωθούν οι υψηλοί φόροι που καταβάλλουν στην κεντρική κυβέρνηση, χωρίς όπως υποστηρίζουν να λαμβάνουν ανάλογες υπηρεσίες.