Σήμερα η απόφαση για την έκδοση του Πουτζντεμόν από το Βέλγιο στην Ισπανία - Free Sunday
Σήμερα η απόφαση για την έκδοση του Πουτζντεμόν από το Βέλγιο στην Ισπανία
Η άφιξη του Πουτζντεμον στις Βρυξέλλες

Σήμερα η απόφαση για την έκδοση του Πουτζντεμόν από το Βέλγιο στην Ισπανία

 Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου των Βρυξελλών για το αίτημα για παροχή ασύλου που υπέβαλε ο έκπτωτος πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλας Πουτζντεμόν.

Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα De Standaard, ο Πουτζντεμόν πρόκειται να δηλώσει «θύμα πολιτικής δίωξης» και να ζητήσει να του παραχωρηθεί άσυλο επειδή το ένταλμα σύλληψής του εξυπηρετεί «πολιτικές σκοπιμότητες» και η δίκη του στην Ισπανία θα είναι πολιτική.

Επικαλούμενη το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης η υπεράσπιση Πουτζντεμόν υποστηρίζει πως το βελγικό δικαστήριο πρέπει να αρνηθεί την έκδοσή του καθώς το ένταλμα αφορά δίωξη για πολιτικές πεποιθήσεις.

Σε ερώτημα των βελγικών δικαστικών αρχών, η Ισπανία έχει απαντήσει πως μετά την έκδοσή του θα κρατηθεί στις φυλακές Εστρεμέρα στην Μαδρίτη, πως θα έχει ατομικό κελί, εφόσον το επιθυμεί, και δυνατότητα επικοινωνίας με τους συνηγόρους του.

Άρνηση έκδοσης είναι δυνατή εφόσον αποδεικνύεται ότι η εκτέλεση του εντάλματος συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.