Η Αίτνα ξύπνησε μετά από 26 χρόνια - Free Sunday
Η Αίτνα ξύπνησε μετά από 26 χρόνια

Η Αίτνα ξύπνησε μετά από 26 χρόνια

Μια τεράστια στήλη τέφρας στον ουρανό σηκώθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας, χθες με αποτέλεσμα οι αρχές να κλείσουν το αεροδρόμιο της Κατάνιας στις ανατολικές ακτές της Σικελίας.

Οι δεκάδες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν σε μικρό διάστημα πριν και μετά την έκρηξη. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, η μεγαλύτερη δόνηση είχε μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες

«Από τις εννέα το πρωί αρχίσαμε να καταγράφουμε πλήθος σεισμικών δονήσεων. Μέχρι τώρα έχουμε καταγράψει 300 σεισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους εντοπίζονται σε χαμηλό βάθος κοντά στους κρατήρες που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη. Αργότερα, είδαμε πως οι σεισμικές δονήσεις εκτείνονταν σε όλο το ηφαίστειο, ειδικότερα στο νότιο άκρο του στην κοιλάδα Μπόβε.», σχολίασε ο Εουτζένιο Πριβιτέρα, από το παρατηρητήριο της Αίτνας.

Το ύψους 3.330 μέτρων ηφαίστειο της Αίτνας είναι το ψηλότερο και με την μεγαλύτερη δραστηριότητα ηφαίστειο της Ευρώπης, και η προηγούμενη μεγάλη έκρηξη του είχε σημειωθεί το 1992.