Σόιμπλε: Το 2015 βρέθηκα πολύ κοντά σε παραίτηση - Free Sunday
Σόιμπλε: Το 2015 βρέθηκα πολύ κοντά σε παραίτηση

Σόιμπλε: Το 2015 βρέθηκα πολύ κοντά σε παραίτηση

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε γίνει δεκτή στην Ευρωζώνη εκφράζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πώς περιγράφει τις σχέσεις του με τη Μέρκελ, τι αποκαλύπτει για την περίοδο της κρίσης.

«Η Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα ακανθώδες πρόβλημα» σχολιάζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επαναλαμβάνει τη θέση του ότι δεν θα έπρεπε να είχε γίνει αποδεκτή στην Ευρωζώνη.

Περιγράφοντας το πώς έζησε τα κρίσιμα για την Ελλάδα χρόνια σε στήλη των Financial Times αποκαλύπτει ότι όταν «έσκασε» η κρίση χρέους είχε την ιδέα να κάνει η χώρα ένα τάιμ-άουτ την οποία για πρώτη φορά μοιράστηκε με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Του είπα ότι πρέπει να είστε σε θέση να υποτιμήσετε το νόμισμά σας, δεν είστε ανταγωνιστικοί», αναφέρει ο Σόιμπλε. Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την επιδιόρθωση της ελληνικής οικονομίας, όπως παραδέχεται ο ίδιος, θα ήταν «πολύ σκληρές να επιτευχθούν σε μία δημοκρατία». «Γι' αυτό πρέπει να φύγετε από το ευρώ για συγκεκριμένη περίοδο. Αλλά όλοι έλεγαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση».

Ωστόσο, η ιδέα δεν έφυγε. Ο Σόιμπλε όπως αναφέρεται στη συνέντευξη με τίτλο «Σόιμπλε: Είμαι πολύ πεισματάρης», ο πρώην υπουργός πίεσε για προσωρινό «Grexit» το 2015, κατά τη διάρκεια ακόμα ενός γύρου στην κρίση χρέους. Ωστόσο η Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν την ιδέα.

Όπως αποκαλύπτει ήταν τότε που σκέφτηκε να παραιτηθεί για το ζήτημα. «Το πρωί η απόφαση είχε ληφθεί, μου είπε (η Μέρκελ), ‘'μπορείς να συνεχίσει;''. Αλλά αυτή ήταν μία από τις στιγμές που βρεθήκαμε πολύ κοντά (στην παραίτησή μου)».

«Υπήρξαν πολύ λίγες άσχημες συγκρούσεις όπου ήξερε και εκείνη ότι βρισκόμασταν στο όριο και θα έφευγα» αναφέρει. «Έπρεπε πάντα να σταθμίζω αν θα ακολουθήσω, ακόμα κι αν ήξερα ότι ήταν λάθος, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, ή θα φύγω» προσθέτει.

Όμως το αίσθημα καθήκοντος, σχολιάζουν οι FT, κυριαρχούσε. «Δεν συμφωνούσαμε πάντα αλλά ήμουν πάντα πιστός», αναφέρει ο Σόιμπλε.