'Αλλο ένα κυβερνητικό αδιέξοδο έβγαλαν οι κάλπες στην Ισπανία - Free Sunday
'Αλλο ένα κυβερνητικό αδιέξοδο έβγαλαν οι κάλπες στην Ισπανία

'Αλλο ένα κυβερνητικό αδιέξοδο έβγαλαν οι κάλπες στην Ισπανία

Την πρόθεση του να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς το δεξιό VOX που υπερδιπλασίασε ποσοστά και έδρες, εξέφρασε ο ηγέτης των Ισπανών Σοσιαλιστών και υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σαντσεθ, το κόμμα του οποίου πήρε 120 έδρες και ήλθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές αλλά απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία των 175 εδρών.

«Δέσμευσή μου είναι ότι αυτή τη φορά θα έχουμε μια προοδευτική κυβέρνηση και γι 'αυτό θα ξεκλειδώσουμε την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα, εκτός εκείνων που αποκλείονται από τη συνύπαρξη και έχουν αντιδημοκρατικό λόγο και σπέρνουν το μίσος», είπε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα υπό τον Πάμπλο Κασάδο κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στις εκλογές του περασμένου Απριλίου, και κέρδισε περίπου 4% και 22 έδρες παραπάνω από τις 66 που είχε, δήλωσε ότι η χώρα «δεν μπορεί να περιμένει άλλο».

«Αυτό που θα κάνουμε τώρα είναι, πρώτα απ 'όλα, να είμαστε πολύ απαιτητικοί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ας δούμε τι θα πει ο Πέδρο Σαντσεθ και στη συνέχεια θα κινηθούμε με ευθύνη επειδή η Ισπανία δεν μπορεί πλέον να είναι σε αδιέξοδο», είπε ο Κασάδο.

Ο Σαντιάγκο Αμπασκάλ, ηγέτης του VOX, το οποίο αναδείχτηκε σε τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ισπανίας, εξασφαλίζοντας 52 έδρες, τις διπλάσιες και πλέον από τις 24 που είχε λάβει στις εκλογές του Απριλίου, ζήτησε «μια πατριωτική εναλλακτική λύση και μια κοινωνική εναλλακτική λύση που απαιτεί την εθνική ενότητα και αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Καταλονία έχει εδραιωθεί στην Ισπανία». Συγχαρητήρια έδωσαν στον Αμπασκάλ. Μαριν Λε Πεν και Ματέο Σαλβίνι.

Το αριστερό ισπανικό κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας καταγράφει απώλειες εδρών και συγκεντρώνει 35 έδρες από τις 42 που είχε, δήλωσε έτοιμος να αρχίσει συνομιλίες με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και εξέφρασε την ελπίδα του ότι υπάρχει προοπτική συνεργασίας.

Όμως ο κεντροαροστερός συνασπισμός Σοσιαλιστών- Podemos συγκεντρώνει, 155 έδρες, 21 λιγότερες από τις απαιτούμενες για την πλειοψηφία, οι οποίες μπορεί να γίνουν 19 αν ενταχθεί και τοαριστερό Mas Pais.

O συνασπισμός της κεντροδεξιάς φτάνει τις 150 μαζί με τους 10 βουλευτές του κόμματος των “πολιτών”, το οποίο καταποντίστηκε και πήρε μόλις 10 από τις 57 έδρες που είχε.

Τα δύο καταλωνικά κόμματα τα οποία είναι υπέρ της ανεξαρτησίας πήραν 21 έδρες, μία λιγότερη από τις εκλογές του Απριλίου ενώ τα δύο βασκικά αυτονομιστικά κόμματα πήραν 12 έδρες, δύο περισσότερες από τον Απρίλιο.

Οι υπολοιπες 10 έδρες καταλαμβάνονται από περιφερειακά κόμματα.