Μετά τις απεργίες, Γάλλοι συνδικαλιστές στρέφονται στη δολιοφθορά - Free Sunday
Μετά τις απεργίες, Γάλλοι συνδικαλιστές στρέφονται στη δολιοφθορά
Οι απεργίες σταμάτησαν, η οργή παραμένει

Μετά τις απεργίες, Γάλλοι συνδικαλιστές στρέφονται στη δολιοφθορά

Εξοργισμένοι συνδικαλιστές από τον χώρο της ενέργειας έκοψαν το ρεύμα κεντρικής αγοράς του Παρισιού, ως διαμαρτυρία κατά του σχεδίου Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, στο τελευταίο περιστατικό μιας σειράς παρόμοιων σαμπτοτάζ.

Τα κρούσματα δολιοφθοράς σε εταιρείες ηλεκτροδότησης καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα των σκληροπυρηνικών συνδικαλιστών της άκρας αριστεράς, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

O κλάδος ενέργειας του συνδικαλιστικού φορέα CGT ανέλαβαν την ευθύνη για το μπλακάουτ της Τρίτης στο Ρανζίς, τη μεγαλύτερη αγορά τροφίμων του κόσμου. Το ρεύμα κόπηκε επίσης στον σιδηροδρομικό σταθμό που εξυπηρετεί το Ορλί, δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Παρισιού.

Την τελευταία εβδομάδα, σκληροπυρηνικοί συνδικαλιστές εισέβαλαν δύο φορές στα γραφεία του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, το οποίο στηρίζει τις βασικές αρχές του σχεδίου Μακρόν και απέκλεισαν λιμάνια και διυλιστήρια.

«Ο αποκλεισμός συγκεκριμένων χώρων, η ασέβεια απέναντι στο νόμο που δείχνει η εισβολή σε ιδιωτικές περιουσίες, αλλά και η διακοπή της ηλεκτροδότησης, όλα αυτά δείχνουν ασέβεια απέναντι στη δημοκρατία και τον νόμο και πρέπει να τιμωρηθούν» δήλωσε στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Διαδηλωτές που δεν συνδέονται με τα συνδικάτα συγκρούστηκαν επίσης με τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσε ο Μακρόν κοντά στις Βερσαλλίες και προσπάθησαν να εισβάλουν σε θέατρο όπου ο πρόεδρος και η σύζυγός του παρακολουθούσαν παράσταση.

Το Σάββατο, το εστιατόριο La Rotonde Paris, όπου ο Μακρόν γιόρτασε τη νίκη του στις εκλογές του 2017, πυρπολήθηκε χωρίς κανείς μέχρι στιγμής να έχει αναλάβει την ευθύνη.

Η κυβέρνηση υπαναχώρησε όσον αφορά την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, και οι γενικευμένες απεργίες σταμάτησαν, ωστόσο η οργή όπως φαίνεται παραμένει.

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή και στο Κοινοβούλιο στα μέσα Φεβρουαρίου.