Πολεμική ένταση με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων - Free Sunday
Πολεμική ένταση με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων

Πολεμική ένταση με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων

Δεκαπέντε μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων σκοτώθηκαν τη νύχτα στον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας, κατά τη διάρκεια των αντιποίνων του ισραηλινού στρατού για την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών εναντίον του νότιου Ισραήλ.

«Πλήξαμε 130 στρατιωτικούς στόχους, οι οποίοι ανήκαν κυρίως στη Χαμάς και σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, σκοτώσαμε 15 μέλη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ», είπε ο Τζόναθαν Κόνρικους, ο οποίος προσέθεσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται «στην αρχική φάση της ανταπόδοσής μας εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Γάζα» και διαβεβαίωσε ότι οι ισραηλινοί είναι «έτοιμοι για κλιμάκωση» καθώς, όπως διευκρίνισε οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα αποτελούν «πολύ σοβαρή επίθεση εναντίον του Ισραήλ, την οποία δεν θα μπορούσαμε να μην ανταποδώσουμε».

Οι αρχές στη Λωρίδα της Γάζας έκαναν λόγο για 22 νεκρούς, ανάμεσά τους εννέα παιδιά, στα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό από τον Νοέμβριο του 2019 ενώ ο ισραηλινός στρατός αναφέρθηκε σε έξι τραυματίες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του στρατού, από χθες εκτοξεύθηκαν 200 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, το 90% των οποίων αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος. Πολλές κατέπεσαν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα που ελέγχει η Χαμάς.

Τα πλήγματα και οι εκτοξεύσεις ρουκετών καταγράφονται με φόντο τα συνεχιζόμενα εκτεταμένα βίαια επεισόδια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης που κατέχει και έχει προσαρτήσει - παράνομα, βάσει του διεθνούς δικαίου - το Ισραήλ.

Χθες Δευτέρα τουλάχιστον 520 Παλαιστίνιοι και 32 ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε νέα επεισόδια στην Πλατεία των Τεμενών, τρίτο ιερότερο τόπο για το Ισλάμ και τον ιερότερο για τον ιουδαϊσμό, καθώς και σε άλλους τομείς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η Χαμάς απείλησε το Ισραήλ πως θα προχωρούσε σε στρατιωτική κλιμάκωση αν οι δυνάμεις του δεν αποσύρονταν από την πλατεία ως χθες στις 18:00.

Η κλιμάκωση της βίας συνέπεσε με την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» - στο εβραϊκό εορτολόγιο, την επέτειο της κατάληψης του ανατολικού τμήματος της πόλης από τον ισραηλινό στρατό στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών (1967).

Το Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες άνθρωποι - τουλάχιστον 610, σύμφωνα με εκπρόσωπο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου που επικαλέστηκε η εφημερίδα Αλ Κουντς - τραυματίστηκαν σε επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, σε μια τοποθεσία που θεωρούν ιερή οι πιστοί τριών θρησκειών, το Όρος του Ναού, όπως το αποκαλούν οι Εβραίοι, ή Ευγενές Ιερό, όπως το ονομάζουν οι μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, εκπρόσωπος της Χαμάς απείλησε περί τα μεσάνυχτα ότι η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θα άρχιζε επιθέσεις ευρείας κλίμακας εάν οι δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας δεν αποχωρούσαν από τον ιερό χώρο μέσα σε δύο ώρες.

Αφού παρήλθε η προθεσμία που οριζόταν στο τελεσίγραφο, εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε πως το σχέδιο επίθεσης ακυρώθηκε, διότι το Ισραήλ έκανε πίσω. Ωστόσο δεν έχει υπάρξει μέχρι εδώ καμία επιβεβαίωση πως αποσύρθηκαν δυνάμεις, της αστυνομίας ή άλλες, από την περιοχή αυτή της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με παλαιστινιακό ραδιοφωνικό δίκτυο, αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονταν όλη τη νύχτα σε πολλές πόλεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι πόλεις Ντάιρ αλ Μπάλα και Χαν Γιούνες υπέστησαν επανειλημμένα πλήγματα, όπως και η Τζαμπάλια.