Οι Ταλιμπάν προελαύνουν στο Αφγανιστάν - Free Sunday
Οι Ταλιμπάν προελαύνουν στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν προελαύνουν στο Αφγανιστάν

Την κατάληψη της Κανταχάρ, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή οι Ταλιμπάν

Αμέσως μετά, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν και τη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, αφού επέτρεψαν οι δυνάμεις του στρατού, πολιτικοί, αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί να φύγουν από την πόλη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα αφγανικά σώματα ασφαλείας.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν χωρίς αντίσταση σήμερα το πρωί τη Σαγσαράν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γορ, ενω χθες Πέμπτη, είχαν τη Χεράτ (δυτικά), την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν και αφού κατέλαβαν τη Γάζνι, έχουν φθάσει σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από την Καμπούλ.

Μέσα σε οκτώ ημέρες, οι Ταλιμπάν έχουν κυριεύσει κάπου τις μισές από τις πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν και τωρα μονο η Καμπούλ, η Μαζάρ-ι-Σαρίφ, η μεγαλούπολη του βορρά, καθώς και η Τζαλαλάμπαντ (ανατολικά) βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση τον Μάιο, εκμεταλλευόμενοι την οριστική απόσυρση των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν, διαδικασία η οποία αναμένεται να έχει αποπερατωθεί την 31η Αυγούστου.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει 3.000 στρατιωτικούς στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης του μεγαλύτερου μέρους του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού και άλλων υπηκόων των ΗΠΑ ενώ το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει 600 μέλη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στην Καμπούλ για τον ίδιο σκοπό.