Συνελήφθη ο δράστης της επιθεσης στην Κοπεγχάγη, ερευνώνται τα κίνητρα - Free Sunday
Συνελήφθη ο δράστης της επιθεσης στην Κοπεγχάγη, ερευνώνται τα κίνητρα

Συνελήφθη ο δράστης της επιθεσης στην Κοπεγχάγη, ερευνώνται τα κίνητρα

Χωρίς να προβάλει αντίσταση συνελήφθη από την αστυνομία στο εμπορικό πολυκατάστημα Fields, στο μέσο της διαδρομής από το κέντρο της Κοπεγχάγης στη Δανία προς το αεροδρόμιο, ο 22χρονος Δανός, ο οποίος οπλισμένος με τουφέκι σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε τέσσερις που νοσηλευόνται σε κρισιμη αλλα σταθερ'ή κατάσταση.

Οι νεκροί είναι δύο 17χρονοι Δανοί, ένας άνδρας και μια γυναίκα και ένας 47χρονος Ρώσος κάτοικος Δανίας, ενώ οι τραυματιες είναι δύο Δανοί (19 και 40 ετών) και δύο σουηδοί πολίτες (50 και 16 ετών), 

«Έχουμε τρεις νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», είχε δηλώσει αξιωματικός της αστυνομίας της πρωτεύουσας της Δανίας που έχει αναλάβει την έρευνα, ο οποίος είπε ότι τα κίνητρα του δράστη, ο οποίος ήταν γνωστός στην αστυνομία, αλλά «περιφερειακά», παραμένουν άγνωστα.

Τα θύματα είναι ένας σαραντάρης και δύο νέοι, οι ηλικίες των οποίων δεν διευκρινίστηκαν, ενώ το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, το Rigshospitalet, ανακοίνωσε πως εισήγαγε «μικρό αριθμό ασθενών» και κάλεσε εσπευσμένα περισσότερους γιατρούς και άλλα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού να προσέλθουν στις θέσεις τους.

Η αστυνομία ερευνά βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και εικονίζουν τον ύποπτο με όπλα και σε μία περίπτωση να στρέφει μια κάννη στο κεφάλι του, στοιχείο που εγείρει ερωτήματα για την ψυχική του υγεία αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η επίθεση να ήταν «τρομοκρατική» ενέργεια.

Δυο ημέρες μετά το πέρασμα του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας από την πρωτεύουσα της Δανίας και σκηνών αγαλλίασης, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στον τόπο της σφαγής και σε άλλες τοποθεσίες της Κοπεγχάγης.

Οι πυροβολισμοί άρχισαν γύρω στις 17:30 (τοπική ώρα· 18:30 ώρα Ελλάδας), προκαλώντας πανικό και φυγή επισκεπτών από την περιοχή όπου θα δινόταν συναυλία του βρετανού αστέρα της ποπ Χάρι Στάιλς, η οποία ακυρώθηκε.

«Η ομάδα μου κι εγώ προσευχόμαστε για όλους όσους επλήγησαν από τα πυρά στο εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης. Είμαι σοκαρισμένος», ανέφερε ο βρετανός τραγουδιστής μέσω Snapchat.

Συστήθηκε κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσης, σύμφωνα με τη δήμαρχο της Κοπεγχάγης, τη Σόφι Χέστορπ Άντερσεν, ενώ τέθηκε σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν από την πλευρά της τόνισε πως «η Δανία επλήγη από μια απάνθρωπη επίθεση» χθες: «Άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ακόμη περισσότεροι τραυματίστηκαν. Αθώες οικογένειες, που ψώνιζαν ή είχαν βγει να φάνε έξω. Παιδιά, έφηβοι κι ενήλικοι».

«Η όμορφη και συνήθως τόσο ασφαλής πρωτεύουσά μας άλλαξε μέσα σε μια στιγμή», πρόσθεσε η κυρία Φρέντεριξεν. «Θέλω να ενθαρρύνω τους Δανούς να σταθούν ο ένας στο πλευρό του άλλου, να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε Β' και ξένοι ηγέτες εξέφρασαν συλλυπητήρια, ως και η οργανωτική επιτροπή του Γύρου της Γαλλίας.

Η πιο πρόσφατη επίθεση με τη χρήση πυροβόλων όπλων στην Κοπεγχάγη είχε διαπραχθεί τη 14η και την 15η Φεβρουαρίου 2015, όταν τζιχαντιστής είχε σκοτώσει δύο ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους πέντε.