Ο Ερντογάν απειλεί τη Δύση με στροφή στη Μόσχα - Free Sunday
Ο Ερντογάν απειλεί τη Δύση με στροφή στη Μόσχα

Ο Ερντογάν απειλεί τη Δύση με στροφή στη Μόσχα

Στροφή στη Μόσχα κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογαν μετά τις αρνητικές τοποθετήσεις που κάνει η
Ευρωπαϊκή Ένωση και η δύση γενικότερα απέναντι στις πολιτικές επιλογές του για την αντιμετώπιση των πολιτικών του αντιπάλων.

Επιβεβαιώνοντας το αρνητικό κλίμα για την περαιτέρω ενίσχυση στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, χθες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΕΕ, Μίνα Αντρέεβα, παρέπεμψε σε πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει το σύνολο των 72 προϋποθέσεων για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Και αυτό «δεν είναι εκβιασμός», επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ τονίζει ότι η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση.

Απαντώντας στη δυτική πίεση με συνέντευξη στο TASS ενόψει της επίσκεψης του στη Μόσχα, ο κ.Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι συζητήσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο, στον οποίο αναφέρεται ως "ο φίλος μου Βλάντιμιρ",  θα ανοίξουν μια νέα σελίδα στις διμερείς μας σχέσεις. «Οι δυο χώρες έχουν πολλά να κάνουν μαζί», λέει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο κλίμα, κινούνται και οι άλλοι τούρκοι πολιτικοί παράγοντες του κλίματος Ερντογαν:

«Είναι στο χέρι των ΗΠΑ να εμποδίσουν την μετατροπή των αντιαμερικανικών αισθημάτων των Τούρκων σε μίσος» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ αναφερόμενος στο αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει υποβάλλει η Άγκυρα στις ΗΠΑ κατηγορώντας τον, ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου.