Κομισιόν: Πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στην Apple - Free Sunday
Κομισιόν: Πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στην Apple

Κομισιόν: Πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στην Apple

«Η Ιρλανδία παρείχε παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις στην Apple, οι οποίες της επέτρεπαν να καταβάλλει σημαντικά λιγότερο φόρο, έναντι των υπόλοιπων επιχειρήσεων» δήλωσε σχετικά, η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρίτ Βεστάγκερ.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, η κ. Βεστάγκερ δήλωσε ότι η εταιρική δομή που χρησιμοποίησε η Apple στην Ιρλανδία της επέτρεπε να πληρώνει σχεδόν μηδαμινούς φόρους για τα κέρδη που είχε από πωλήσεις προϊόντων της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και μέρος της Αφρικής. Μάλιστα, με την εταιρική δομή της η Apple κατέγραφε σχεδόν όλα τα κέρδη της από πωλήσει στην Ευρώπη σε μία «δήθεν» έδρα, η οποία δεν είχε υπαλλήλους ή γραφεία.  

Στην πράξη, όπως είπε η κ. Βεστάγκερ, το 2014 ο αμερικανικός κολοσσός έφτασε να πληρώσει φόρους με συντελεστή 0,005%, ήτοι περίπου 50 ευρώ για κάθε εκατομμύριο ευρώ σε κέρδη, τη στιγμή που ο συντελεστής για εταιρικά κέρδη στην Ιρλανδία είναι 12,5%. 

Η Κομισιόν έκρινε πως τα φορολογικά προνόμια που απολάμβανε η Apple στην Ιρλανδία είναι «παράνομα», συνιστούν απαράδεκτη κρατική ενίσχυση, και συρρίκνωσαν τους φόρους που κατέβαλε η αμερικανική εταιρεία για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας καλείται να συγκεντρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ φόρους αναδρομικά από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό, μεταδίδει το Reuters. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μίκαελ Νούναν, εξέφρασε τη «βαθιά του διαφωνία» με την απόφαση της Ε.Ε., διαβεβαιώνοντας ότι η Apple έχει καταβάλει όλους τους φόρους που της αναλογούν. Από την πλευρά της, η Apple προειδοποιεί ότι η απόφαση της Κομισιόν θα έχει «βαθιά και επιζήμια επίδραση στις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη». Η Apple και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αναμένεται να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ.