Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας παραπέμπεται για μίζες ενός εκάτ. ευρώ - Free Sunday
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας παραπέμπεται για μίζες ενός εκάτ. ευρώ

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας παραπέμπεται για μίζες ενός εκάτ. ευρώ

Κατηγορίες για διαφθορά απηύθυναν στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, από το 2003 μέχρι το 2010, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα οι εισαγγελείς αναφορικά με ανταλλάγματα που πήρε για διευκολύνσεις και άσκηση επιρροής στην κρατική εταιρεία πετρελαίων Petroleo Brasileiro, γνωστή ως Petrobras. 

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας, που κράτησε δύο χρόνια, ο εισαγγελέας Ντέλταν Ντάλανιολ χαρακτήρισε τον Λούλα ως τον «μαέστρο εγκληματικής ορχήστρας με στόχο τη διατήρηση του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία με εγκληματικό τρόπο» και υπολόγισε τη βλάβη του Δημοσίου σε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την έρευνα οι διοικήσεις που διόριζε το Εργατικό Κόμμα και οι σύμμαχοι του στην Petrobras ανέθεταν σε κατασκευαστικές εταιρείες συμβάσεις με αντάλλαγμα παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος και προσωπικές μίζες.

Ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι από αυτές, ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος είχε γίνει γνωστός στην χώρα ως συνδικαλιστής, έλαβε προσωπικά περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το κόστος ενός τριώροφου πολυτελούς διαμερίσματος στα παράλια του Σάο Πάολο ως δώρο από την κατασκευαστική εταιρεία OAS που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Ο ίδιος ο Λούλα αρνείται ότι είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος ενώ οι δικηγόροι του ισχυρίζονται  τους ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία και καταγγέλλουν πολιτική δίωξη με στόχο να μην μπορεί ο πελάτης τους να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2018.

Ο Λούλα, έξι χρόνια μετά την λήξη της θητείας του κι ενώ και η διάδοχος του, Ντίλμα Ρούσεφ, που επίσης προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα, έχει καθαιρεθεί και παραπεμφθεί σε δίκη, διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοτικότητας.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης και στη σύζυγο του Λούλα, Μαρίσα Λετίσια Λούλα ντα Σίλβα, ενώ ήδη δεκάδες επιχειρηματίες που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο εκτίουν ποινές φυλάκισης.