«Τέλος της Δημοκρατίας στην Τουρκία οι συλλήψεις των αρχηγών μας» λένε οι Κούρδοι - Free Sunday
«Τέλος της Δημοκρατίας στην Τουρκία οι συλλήψεις των αρχηγών μας» λένε οι Κούρδοι

«Τέλος της Δημοκρατίας στην Τουρκία οι συλλήψεις των αρχηγών μας» λένε οι Κούρδοι

«Τέλος της δημοκρατίας»  στην χώρα χαρακτήρισε το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της Τουρκίας τη σύλληψη κατά τη διάρκεια της νύχτας των δύο συμπροέδρων του κόμματος  Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγ»

«Την περασμένη νύκτα, ο διωγμός τον οποίο διεξάγει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του κόμματός μας έφθασε σε νέα ύψη με τη σύλληψη».

 Μαζί με τους δύο συμπροέδρους συνελήφθησαν και άλλοι 10 βουλευτές, και ένας από αυτούς, ο  Ιντρίς Μπαλουκέν προφυλακίστηκε ήδη με δικαστική απόφαση, δήλωσε εκπρόσωπος του HDP.

Εξηγήσεις από την Άγκυρα για τις συλλήψεις ζήτησε το Βερολίνο, ζητώντας μία δίκαιη δίκη για τους συλληφθέντες. 

"Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να εξασφαλίσει μια δίκαιη δίκη στην ηγεσία του HDP και σε όλους όσους έχουν συλληφθεί στην χώρα ", δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Σε δήλωση του, ο επικεφαλής της μεγάλης κουρδικής κοινότητας της Γερμανίας Αλί Ερτάν Τοπράκ κάλεσε το Βερολίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά «να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων, να ενισχυθεί η πολιτική πίεση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να τερματισθεί η συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, να διακοπεί άμεσα η οικονομική βοήθεια της ΕΕ και να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

Το θέμα φέρνει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλης.