Η Γερμανία εγκαταλείπει τον λιγνίτη - Free Sunday
Η Γερμανία εγκαταλείπει τον λιγνίτη
H Γερμανία εγκαταλείπει έναν σημαντικό φυσικό πόρο για χάρη του περιβάλλοντος

Η Γερμανία εγκαταλείπει τον λιγνίτη

Λουκέτο σε όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με λιγνίτη βάζει σταδιακά η Γερμανία, παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του ρυπογόνου καυσίμου σε όλο τον κόσμο.

Η χρήση λιγνίτη θα έχει καταργηθεί έως το 2035, ενώ η χρήση άλλων, λιγότερο ρυπογόνων μορφών λιθάνθρακα θα τερματιστεί οριστικά τρία χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με το BBC, το σχετικό νομοσχέδιο θα συνταχθεί εντός του μήνα, με την προοπτική να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή εντός του έτους.

Το σχέδιο προβλέπει αποζημιώσεις 40 δισ. ευρώ στα τέσσερα κρατίδια όπου λειτουργούν ορυχεία και σταθμοί λιγνίτη, ενώ οι αποζημιώσεις προς τις εξορυκτικές και άλλες επιχειρήσεις που επηρεάζονται υπολογίζονται στα 2,6 δισ. ευρώ στο δυτικό τμήμα της χώρας και στα 1,75 δισ. στο ανατολικό.

Αν και παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη σε παγκόσμιο επίπεδο, η Γερμανία απασχολεί λιγότερους εργαζομένους στην βιομηχανία λιθάνθρακα από τους 250.000 Γερμανούς που εργάζονται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο λιθάνθρακας καλύπτει σήμερα τα δύο τρίτα των αναγκών της Γερμανίας σε ηλεκτρική ενέργεια, και το ήμισυ αυτού καλύπτεται από λιγνίτη.

«Η Γερμανία ξεκινά ένα πραγματικά μεγάλο εγχείρημα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. «Γινόμαστε η πρώτη χώρα που εγκαταλείπει τον λιθάνθρακα και την πυρηνική ενέργεια» υπερηφανεύτηκε η υπουργός Περιβάλλοντος Σβέντζα Σούλτσε, αναφερόμενη στο κλείσιμο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας εντός δύο ετών από σήμερα.

Ο δραστικός περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελεί υποχρέωση των περισσότερων χωρών της ΕΕ, προκειμένου να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα.

Στην Ελλάδα, οι λιγνιτικοί σταθμοί προβλέπεται να έχουν κλείσει οριστικά έως το 2028, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η διοίκηση της ΔΕΗ.

Το 2017, η Γερμανία αντιστοιχούσε στο 44% της κατανάλωσης λιγνίτη στην ΕΕ, μπροστά από την Πολωνία με 16%, την Τσεχία και την Ελλάδα με 10% η καθεμία, η Βουλγαρία  με 9% και η Ρουμανία με 7%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.