Επαφές Μέρκελ με Μητσοτάκη και Ερντογάν - Είναι στο χέρι της Τουρκίας, είπε ο πρωθυπουργός - Free Sunday
Επαφές Μέρκελ με Μητσοτάκη και Ερντογάν - Είναι στο χέρι της Τουρκίας, είπε ο πρωθυπουργός

Επαφές Μέρκελ με Μητσοτάκη και Ερντογάν - Είναι στο χέρι της Τουρκίας, είπε ο πρωθυπουργός

Τηελφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν είχε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες μετά από την επιστροφή του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών από την Αθήνα.

Στην Αθήνα, την επικοινωνία έκανε γνωστή η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία είπε ότι η κ. Μέρκελ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για τον εποικοδομητικό ρόλο του στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε στη συνομιλήτρια μου ότι η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης, είναι η θέση που προβάλει επίμονα η ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα προσβλέπει στη στήριξη των συμμάχων, σημειώνεται. Εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος, επισημαίνεται. «Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο», τονίζεται.

Στην Άγκυρα έγινε γνωστή στις 7 το πρωί, από την Τουρκική Προεδρία, σύμφωνα με την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη Λιβύη, τη Συρία, τον κορονοϊό, τον τουρισμό και τις διμερείς σχέσεις.

Το τηλεφώνημα έρχεται λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Υπουρού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας στην Αθήνα κατά την οποία ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έκανε λόγο για ξεκάθαρη στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, τόσο από πλευράς Γερμανίας όσο και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως προϋπόθεση διαλόγου με την Άγκυρα είναι ο τερματισμός της προκλητικής στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

«Καταστήσαμε σαφές προς την Τουρκία ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο», είπε χθες ο κ.Μάας.