Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τρεις βραβευμένες ερευνήτριες - Free Sunday
Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τρεις βραβευμένες ερευνήτριες

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τρεις βραβευμένες ερευνήτριες

Κι ενώ περισσότεροι από 300.000 νέοι επιστήμονες έχουν φύγει για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, τρεις νέες Ελληνίδες επιστρέφουν στην πατρίδα τους, αφήνοντας επιστημονικές καριέρες στη Γερμανία και στην Αγγλία, για να κάνουν ιατρική έρευνα εδώ και να φέρουν προστιθέμενη αξία στη χώρα. Και όλα αυτά μεσούσης της οικονομικής κρίσης, με το φαινόμενο του brain drain να συνεχίζεται ακάθεκτο.

Όμως η χημικός Μαρία Αντωνοπούλου, ερευνήτρια στον «Δημόκριτο» και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας Μαρία Σταμέλου και η επίκουρη καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επισκέπτρια καθηγήτρια του Imperial College, Ιωάννα Τζουλάκη στέλνουν το εξής μήνυμα στους νέους: «Κλείστε τα αυτιά σας στα στερεότυπα και κυνηγήστε τα όνειρά σας».

Οι τρεις νέες ερευνήτριες, που αποτελούν φωτεινό παράδειγμα μίμησης και δίνουν ελπίδα πως η Ελλάδα δεν ξόφλησε, βραβεύτηκαν με τα γυναικεία «Νόμπελ», τα επιστημονικά βραβεία Αριστείας L’Oréal-UNESCO, στη 10η τελετή βράβευσης, για την έρευνά τους στην υγεία και στο περιβάλλον. Η Μαρία Αντωνοπούλου ψάχνει λύσεις για τη ρύπανση των υδάτων, η Μαρία Σταμέλου αναζητά βιοδείκτες και θεραπείες για τα σύνδρομα Πάρκινσον, συνδυάζοντας την έρευνα με το scuba diving, και η Ιωάννα (Τζοάννα) Τζουλάκη σχεδιάζει προγνωστικά μοντέλα για τις καρδιοπάθειες, ειδικά για τους πληθυσμούς των ακριτικών και απομακρυσμένων νησιών.