Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης «Αύγουστος», στο θέατρο Δημήτρης Χόρν - Free Sunday
Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης «Αύγουστος», στο θέατρο Δημήτρης Χόρν

Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης «Αύγουστος», στο θέατρο Δημήτρης Χόρν

Το πολυβραβευμένο έργο του Tracy Letts, που μεταξύ άλλων απέσπασε το βραβείο Πούλιτζερ καθώς και το Tony Award ένα χρόνο μετά, μεταφέρει στη σκηνή του θεάτρου Χορν, ο ταλαντούχος Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η παράσταση που διαδραματίζεται έξω από μια μικρή πόλη, στην Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, περιγράφει λίγες ημέρες από την ζωή της οικογένειας Γουέστον. Αποτελούμενη στο σύνολο από 13 χαρακτήρες, με δεσπόζουσα προσωπικότητα την εξαρτημένη μάνα από τα χάπια και καρκίνο στο στόμα Βάιολετ,(Θέμις Μπαζάκα), περιγράφει την επανένωση μιας οικογένειας, όπου μετά την απώλεια του διάσημου ποιητή και αλκοολικού πατέρα Μπέβερλι,(Μάνος Βακούσης), συσπειρώνεται.

Στο σημείο όμως που διαπιστώνεται πως ο πατέρας αυτοκτόνησε, ξετυλίγεται ταχέως ο μίτος που οδηγεί απευθείας στη φωλιά του Μινώταυρου. Πάθη, ίντριγκες, προσβολές, κρυμμένα μυστικά, φόβοι και ιδιάζουσες αποκαλύψεις έρχονται στην επιφάνεια, για να παρουσιάσουν το τραγικό πρόσωπο μιας οικογένειας, μέσα από μια ιδιότυπα αυτόφωτη κωμικοτραγική διάθεση, υπό το βλέμμα της ινδιάνας οικονόμου Τζόνα, (Aurora Marion), που λειτουργεί ως παρατηρήτρια.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Αν θελήσουμε να οδηγήσουμε έναν μη μυημένο θεατή, στα μονοπάτια του καλού θεάτρου, έτσι ώστε αυτό να εισχωρήσει με πίστη μέσα του και να τον κάνει να το αγαπήσει, πολύ εύκολα θα επιτευχθεί παρακολουθώντας την παράσταση «Αύγουστος». Γιατί ξεκινώντας κανείς από το υπέροχο, βιωματικό, βραβευμένο κείμενο του Tracy Letts και την αριστοτεχνικά δομημένη και άριστα κλιμακούμενη σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, έχουμε ήδη τις ισχυρές πρώτες δομές, ενός "αθάνατου" θεατρικού οικοδομήματος.

Κι ύστερα τι να πει κανείς για τον θίασο, που καλοκουρδισμένος σαν ρολόι Ελβετικό,  μας μετέφερε σε αυτόν ως συμμετέχοντες, στις μικροσκοπικές αθέατες τσέπες στο στήθος των ηθοποιών, να παλλόμαστε από τις δονήσεις των εναλλασσόμενων συναισθηματικά διακυμάνσεών τους.

«Η ζωή κρατάει πολύ», εκφέρει κατά το ξεκίνημα ο Βακούσης, τον στίχο από το ποίημα του T.S. Eliot, βάζοντάς μας με μιας στο υγρό, σκληρά ποιητικό, επαναλαμβανόμενο σφυροκόπημα της δράσης, που ενώ το παρακολουθήσαμε μια νύχτα του Οκτώβρη, μας έκανε να σκουπίζουμε από τα μέτωπά μας μαζί με τους πρωταγωνιστές, τον Αυγουστιάτικο, καυτό, ιλιγγιώδη Ήλιο των παθών τους.

Η Μπαζάκα εξαίρετη στον αβανταδόρικο ρόλο της, όπου υπνωτισμένη, δυναμική, ακατανόητη, μα και τόσο καταστροφικά συγκροτημένη, οδηγεί το τρένο ετούτης της οικογένειας απευθείας στη συντριβή.

Δίπλα της μια δυναμική Πρωτόπαππα ως κόρη, να ανταποκρίνεται με ένταση, μένος και μιμητικά κληρονομική τρέλα, στην κατεύθυνση που η μητέρα Βάιολετ τους οδηγεί.

Μα και οι δυο άλλες αδελφές, Ασλάνογλου και Βολιώτη καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του θιάσου, καταφέρνουν να μας ποτίσουν σε μικρές συνεχείς δόσεις το φαρμάκι της νεότητος του Letts, σε ένα μεταφυσικό σχεδόν, μα τόσο ρεαλιστικό όραμα της ζοφερής του πραγματικότητας..

Ισορροπιστές στην κόψη ενός νήματος, που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να σπάσει, οδηγώντας στη συντριβή.

Οι κορυφώσει πολλές, μέχρι το τέλος, η δομή άριστη, η πλοκή, εκτυφλωτικά δυναμική, οι χαρακτήρες… εγκληματικά προμελετημένοι.

«Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια όμως, είναι δυστυχισμένη με τον δικό της τρόπο», έγραψε ο Λέων Τολστόι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οφείλουμε να πούμε ότι ετούτη η οικογένεια συνθέτει την δυστυχία της με άπειρους τρόπους. Κι αν κάποιος θεατής λόγω της εξεζητημένα αρμονικής πορείας της ζωής του δεν απαντήσει τον εαυτό του, κάπου, μέσα σε όλο αυτό το σύμπλεγμα προσωπικοτήτων, πράξεων και γεγονότων, τότε ευθέως  θε να κατανοήσει την αρμονία της δικής του ζωής, αισθανόμενος… διπλά ευτυχής.

Εν κατακλείδι, μπορούμε τελικά να χαρακτηρίσουμε ως μαύρη κωμωδία την παράσταση, που αφορά μια οικογένεια, που μέσα από την φυσική της δραματουργία, μας κάνει να γελάσουμε πότε ειρωνικά και  πότε αυτοσαρκαστικά, παρατηρώντας την εξέλιξη των τεκταινομένων, από μια αθέατη, μα τόσο πραγματική γωνιά της κοινωνίας.

Συντελεστές

Μετάφραση: ΜανώληςΔούνιας
Σκηνοθεσία: ΚωνσταντίνοςΜαρκουλάκης
Σκηνικά: ΑθανασίαΣμαραγδή
Κοστούμια: ΙωάνναΤσάμη
Μουσικήσύνθεση: ΜίνωςΜάτσας
Φωτισμοί: ΑλέκοςΓιάνναρος
ΒοηθόςΣκηνοθέτη: ΈλεναΣκουλά,ΜανώληςΔούνιας
ΒοηθόςΣκηνογράφου: ΓιώργοςΘεοδοσίου
Βοηθός Ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Πρωτόπαππα, Βίκυ Βολιώτη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάνος Βακούσης, Μαρία Κατσιαδάκη, Νίκος Αλεξίου, Θύμιος Κούκιος, Κώστας Ανταλόπουλος, Aurora Marion, Αλίκη Κακολύρη

Στο ρόλο του σερίφη ο Αλέξανδρος Λουίζος

 

Πρεμιέρα: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 
Διάρκεια: 150’ (με διάλειμμα) 
Εισιτήρια:

Καθημερινές:
22€ VIP Ζώνη
20€ Α' Ζώνη
18€ Β' Ζώνη/Εξώστης
15€ Φοιτητικό/Ανεργίας/65άνω

Σάββατο Λαϊκή:
25€ VIP Ζώνη
17€ Α' – Β' Ζώνη/Εξώστης

Σάββατο Βράδυ / Κυριακή:
25€ VIP Ζώνη
22€ Α' Ζώνη
20€ Β' Ζώνη/Εξώστης
17€ Φοιτητικό/Ανεργίας/65άνω (Κυριακή)