Η τέχνη της ομορφιάς ανάγλυφη - Free Sunday
Η τέχνη της ομορφιάς ανάγλυφη

Η τέχνη της ομορφιάς ανάγλυφη

Δεν υπάρχει καλύτερη γνωριμία με κάποιον από το να χαζεύεις τα βιβλία που έχει στη βιβλιοθήκη του. Όπως λέει ο Βρετανός συγγραφέας Άλαν Μπένετ, τα ράφια κάποιου είναι τόσο ιδιαίτερα όσο τα ρούχα του, μια προσωπικότητα «που αντικατοπτρίζεται στη βιβλιοθήκη ακριβώς όπως ένα παπούτσι διαμορφώνεται από το πόδι που το φοράει». Τα βιβλία μπαίνουν στη βιβλιοθήκη συνειδητά, γιατί ξέρουμε πως κατά έναν περίεργο τρόπο οι άλλοι θα μας κρίνουν από αυτά. Έπειτα υπάρχουν και τα βιβλία εκείνα που ντρεπόμαστε να παρουσιάσουμε και παραμένουν χωμένα σε κομοδίνα, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, ακριβώς επειδή ντρεπόμαστε να παραδεχτούμε ότι τα διαβάσαμε και μας άρεσαν αρκετά, ώστε να τα κρατήσουμε. Και, τέλος, υπάρχουν τα λεγόμενα coffee table books, λευκώματα σχεδιασμένα για να επιδεικνύονται στον χώρο όπου δεχόμαστε τους φίλους μας. Αυτά δεν μιλούν απλώς για εμάς αλλά κραυγάζουν. Το coffee table book δεν είναι ένα απλό βιβλίο, είναι ένα αντικείμενο σχεδιασμένο για να εκπέμπει επιτηδευμένα το γούστο του ιδιοκτήτη του.

Και κανείς δεν κάνει αυτή τη δουλειά καλύτερα από τον Γερμανό εκδότη Μπένεντικτ Τάσεν, που εδώ και χρόνια τροφοδοτεί τα τραπεζάκια διεθνώς με την αφρόκρεμα των σύγχρονων αυτών λευκωμάτων-φετίχ. Το τελευταίο μάλιστα απέχει πολύ από τα παραδοσιακά λευκώματα. Τιτλοφορείται «Ναόμι Κάμπελ: Η τέχνη της ομορφιάς» και είναι αφιερωμένο σε ένα από τα πιο γνωστά supermodels που περπάτησαν ποτέ στις πασαρέλες. Η κυκλοφορία της δίτομης μονογραφίας έγινε ενώ ακόμη εκείνη δουλεύει, επιλεκτικά πλέον, ως μοντέλο, παρ’ ότι έχει φτάσει στην τρίτη ηλικία της τέχνης της.

Ανθεκτική ομορφιά

Το βιβλίο, που πωλείται από την ιστοσελίδα των εκδοτών έναντι 1.500 ευρώ, έχει τυπωθεί σε 1.000 αντίτυπα και ανήκει στη σειρά των συλλεκτικών λευκωμάτων στα οποία μας έχει συνηθίσει ο showman των εκδόσεων Τάσεν. H εντυπωσιακή συλλογή από την εικονογραφία της Ναόμι Κάμπελ ανήκει στους πιο γνωστούς τεχνίτες του φακού: Μερτ Άλας και Μάρκους Πίγκοτ, Ρίτσαρντ Άβεντον, Άντον Κόρμπιν, Πάτρικ Ντεμαρσελιέ, Χέλμουτ Νιούτον, Χερμπ Ριτς, Μάριο Τεστίνο, Έλεν Φον Άνγουερθ και Μπρους Γουέμπερ.

Μόνο που αυτή τη φορά, πραγματικά, είναι λιγότερο βιβλίο και περισσότερο ένα αντικείμενο τέχνης, ένα γλυπτό, καθώς ο πρώτος τόμος έχει μια θήκη, την τρισδιάστατη απεικόνιση του μπούστου της Κάμπελ, φιλοτεχνημένη από τον Άλεν Τζόουνς. Ο γνωστός Βρετανός καλλιτέχνης της ποπ αρτ, υπεύθυνος για τα διαβόητα γλυπτά με τις ημίγυμνες γυναίκες ως τραπεζάκια του καφέ, δήλωσε στο «Vanity Fair» πως στόχος του «δεν ήταν να απεικονίσει τη Ναόμι αλλά να την αποδώσει». Μπορεί άραγε να αποδώσει κάποιος το φαινόμενο Κάμπελ; Προφανώς τα φωτογραφικά στιγμιότυπα μιας λαμπρής καριέρας στο μόντελινγκ δεν αρκούν. Γι’ αυτό, εκτός από το λεύκωμα των 496 σελίδων φωτογραφιών από ολόκληρη την καριέρα της, παράλληλα κυκλοφορεί κι ένα δεύτερο βιβλίο, των 368 σελίδων, ένα «εκτεταμένο αυτοβιογραφικό κείμενο», όπως λέει η Κάμπελ, που το δούλευε επτάμισι χρόνια.

Τριάντα χρόνια μόδα

Φυσικά στα χρόνια των μοντέλων επτάμισι χρόνια είναι πολύς καιρός, αλλά η Κάμπελ δεν μοιάζει έτοιμη να εγκαταλείψει την πρώτη γραμμή. Παρ’ ότι «στρατολογήθηκε» ως μοντέλο στην ηλικία των 15, η 45άρα σήμερα Κάμπελ, παραμένει στην κορυφή, έχοντας εμφανιστεί σε κάθε εξώφυλλο περιοδικού και σε όλες τις επιδείξεις μόδας που είχαν σημασία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Είναι μία από τις λίγες που ενσαρκώνουν τον όρο «supermodel», ενώ κατά τη διάρκεια της καριέρας της πρόλαβε να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ σε ήχους R&B και pop, εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες, βιντεοκλίπ και τηλεοπτικές εκπομπές, παρουσίασε ένα ριάλιτι («The Face») και είχε έντονη φιλανθρωπική δράση. Έχουμε και λέμε: supermodel, ηθοποιός, τραγουδίστρια, συγγραφέας, ακτιβίστρια και επιχειρηματίας – η Ναόμι Κάμπελ είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στον κόσμο. Είναι εξάλλου η πρώτη μαύρη γυναίκα που έκανε εξώφυλλο στη γαλλική «Vogue» αλλά και στο περιοδικό «Time».

Με την αγαλμάτινη ομορφιά της ως δεδομένο, έχει αυτό το κάτι παραπάνω που την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στις άλλες όμορφες. Όπως η επίσης Βρετανίδα Κέιτ Μος, είναι σήμερα ένα είδωλο της ποπ κουλτούρας. Ένα μοντέλο που έχει γίνει η ίδια celebrity με μια προσωπικότητα (δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της) και αύρα που την κάνει να ξεχωρίζει. Αυτή την ιδιαιτερότητα τη χρησιμοποιεί με τρόπο καταλυτικό. Πρωταγωνιστεί μάλιστα στο σίριαλ του δικτύου Fox «Empire», στο οποίο υποδύεται την Καμίλα Μαρκς-Γουάιτμαν – ένας ρόλος που ειρωνεύεται τη δημόσια εικόνα της και την κρατάει στην επικαιρότητα.

Παρά τη μεγάλη αναδρομική αυτή έκδοση, περπατάει ακόμα στις πιο hot πασαρέλες, συμμετέχοντας σε κάποιες από τις πιο αναμενόμενες εκδηλώσεις κάθε χρονιάς. Πρόσφατα συμμετείχε στο πάρτι-επίδειξη μόδας που έστησε ο Κάνιε Γουέστ στο Madison Square Garden. Στο «Vanity Fair» η ίδια δήλωσε πως αρχικά σκεφτόταν να αρνηθεί («Στην αρχή σκεφτόμουν “οχ, όχι, πονάει το πόδι μου. Δεν μπορώ να το κάνω”»), γρήγορα όμως άλλαξε γνώμη, ζητώντας από τον φυσιοθεραπευτή της να της δέσει το πόδι. «Πάντα ήθελα να περπατήσω ως μοντέλο στο Madison Square Garden» δηλώνει με ειλικρίνεια.