Οι 20 καλύτερες ταινίες μυστηρίου στην ιστορία του σινεμά - Free Sunday
Οι 20 καλύτερες ταινίες μυστηρίου στην ιστορία του σινεμά

Οι 20 καλύτερες ταινίες μυστηρίου στην ιστορία του σινεμά

Μιλάμε για τις ταινίες που χρειαζόμαστε παρέα για να παρακολουθήσουμε και με ανοιχτό το φως συνήθως. Ψυχολογικά θρίλερ που κρατούν τις αισθήσεις μας σε εγρήγορση και συνήθως μας αφήνουν με ένα ερωτηματικό στο τέλος καθώς το μυστήριο ενδέχεται να παραμένει άλυτο. Το freesunday.gr επιλέγει τις 20 καλύτερες ταινίες μυστηρίου ή ψυχολογικά θρίλερ όπως θέλετε πείτε το, στην ιστορία του σινεμά.

Σιωπηλός μάρτυρας (1954)

Την αρχή στον κινηματογραφικό φόβο έκανε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ. Η εν λόγω ταινία παρουσιάζει τον Τζέιμς Στιούαρτ ο οποίος προσπαθεί να αναρρώσει από ένα ατύχημα καθηλωμένος σε καροτσάκι και περνώντας τις ημέρες του παρακολουθώντας τις ζωές των γειτόνων. Ώσπου κάποια στιγμή βάσει όσων βλέπει θεωρεί ότι η σύζυγος ενός γείτονα είναι δολοφονημένη και ο βασικός ύποπτος για τον ίδιο είναι ο σύζυγος. Ο δολοφόνος δεν θα αργήσει να φτάσει στα χνάρια του.

Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές (1974)

Η κλασική ταινία βασισμένη στο κλασικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι. Προσεχώς το Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές επανακυκλοφορεί σε σκηνοθεσία Κένεθ Μπράνα και με ένα αξιοζήλευτο καστ που περιλαμβάνει Τζονι Ντεπ, Πενέλοπε Κρουζ, Τζούντι Ντέντς, Μισέλ Πφάιφερ κ.ά. Η αρχική εκδοχή της ταινίας είναι πραγματικά συγκλονιστική.

Αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου (1990)

Ο Χάρισον Φορντ υποδύεται έναν δημόσιο κατήγορο ο οποίος δίνει μάχη με το χρόνο για να αποδείξει ότι δεν δολοφόνησε μία συνάδελφό του με την οποία διατηρούσε ερωτική σχέση. Το δικαστικό θρίλερ του Άλαν Πάκουλα είναι ίσως ο καλύτερος ρόλος του Χάρισον Φορντ.

Η σιωπή των αμνών (1991)

Πρόκειται για το θρίλερ που άλλαξε τα δεδομένα για το εν λόγω είδος ταινιών στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Από την ερμηνεία του Άντονι Χόπκινς και της Τζόντι Φόστερ μέχρι την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του Τζόναθαν Ντεμ, ελάχιστοι δεν το έχουν δει και ελάχιστοι δεν έχουν δει εφιάλτες με τον Χόπκινς ως Χάνιμπαλ Λέκτερ. Στο boxoffice απέφερε 273 εκατομμύρια δολάρια.

Το ακρωτήρι του φόβου (1991)

Το ριμέικ του ομώνυμου φιλμ από το 1962 με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Νικ Νόλτε, Τζέσικα Λανγκ και Τζούλιετ Λιούις ήταν σίγουρα μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς της. Σκηνοθέτης ο Μάρτιν Σκορτσέζε αλλά ήταν η «τρέλα» του Ντε Νίρο στο ρόλο του κακού που ενίσχυσε πολύ την ταινία και την εμπορική της επιτυχία.

Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ (1994)

Στοιχεία θρίλερ μπορεί να μην έχει αλλά έχει μυστήριο έχει ανατροπές και αν και όταν πρωτοπροβλήθηκε η πορεία της στο box office δεν ήταν ιδανική, αποτελεί μία από τις καλύτερες δραματικές ταινίες μυστηρίου όλων των εποχών.

Συνήθεις ύποπτοι (1995)

Ο καλύτερος ρόλος του Κέβιν Σπέισι, όποιος την έχει δει έχει σίγουρα εντυπώσει στη μνήμη του το όνομα «Κάιζερ Σόουζα». Οι «Συνήθεις ύποπτοι» ψηφίστηκαν από την Ένωση Αμερικανών Σεναριογράφων ως η 35η ταινία με το καλύτερο σενάριο στην ιστορία της 7ης τέχνης. Δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, τη βλέπουμε και την ξαναβλέπουμε.

Seven (1995)

Η έτερη μεγάλη επιτυχία του 1995 δεν ήταν άλλη από το Seven με Μπραντ Πιτ και Μόργκαν Φρίμαν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ίσως πρόκειται για τον καλύτερο ρόλο που υποδύθηκε ποτέ ο Πιτ. Το νουάρ φιλμ του Ντέιβιντ Φίντσερ βασίστηκε σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο σενάριο με τις ανατροπές να εκπλήσσουν ακόμα και σήμερα. Οι διάλογοι του φιλμ επίσης εξαιρετικοί και το φινάλε του τουλάχιστον συναρπαστικό.

Sleepers (1996)

Ο Μπάρι Λέβινσον σε ρόλο σεναριογράφου και σκηνοθέτη δημιουργεί την κορυφαία ιστορία εκδίκησης. Το δικαστικό θρίλερ έχει εναλλαγές και οδηγεί σταδιακά στην πολυπόθητη θεία δίκη. Κέβιν Μπέικον, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ντάστιν Χόφμαν και Μπραντ Πιτ μεταξύ άλλων κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Λος Άντζελες εμπιστευτικό (1997)

Με άρωμα δεκαετίας ’50 το νουάρ φιλμ του Κέρτις Χάνσον είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Τζέιμς Έλροϊ. Πλούσιο καστ, όσκαρ και μεγάλη εμπορική επιτυχία για την ταινία που μας σύστησε τον Ράσελ Κρόου.

Έκτη αίσθηση (1999)

Αποτέλεσε τομή στην κατηγορία των ψυχολογικών θρίλερ, ελάχιστοι δεν την έχουν δει και είναι από τις λίγες ταινίες που θυμάσαι τι έχει γίνει από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο Χάλεϊ Τζόι Όσμοντ βλέπει νεκρούς και κάνει συναντήσεις με τον ψυχίατρο Μπρους Γουίλις προκειμένου να καταλάβει τι του συμβαίνει. Η ψυχρή ατμόσφαιρα της ταινίας σε συνδυασμό με το ανατρεπτικό εκπληκτικό φινάλε την καθιστά μοναδική στο είδος της. Πολλοί προσπάθησαν να αντιγράψουν τον σκηνοθέτη Μάικλ Νάιτ Σάιαμαλαν κανείς δεν τα κατάφερε τόσο καλά. Απέφερε πάνω από 630 εκατομμύρια δολάρια κέρδη στους συντελεστές της.

Memento (2000)

Μπερδεμένη και δυναμική η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν ξεκινά από το τέλος και φτάνει στην αρχή. Ο Γκάι Πιρς πάσχει από μια ιδιάζουσα μορφή αμνησίας, χτυπάει τατουάζ προκειμένου να θυμάται πράγματα και να μην παρεκκλίνει από τον βασικό στόχο του, να σκοτώσει τον άντρα που επιτέθηκε στη γυναίκα του. Ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίσσεται η πλοκή αποδίδει επίσης μια μοναδική στο είδος της ταινία.

Το χάρισμα (2000)

Η Κέιτ Μπλάνσετ υποδύεται ένα μέντιουμ από το οποίο η αστυνομία ζητά βοήθεια για να διαλευκάνει ένα φόνο. Η Μπλάνσετ εμφανίζεται εύθραυστη, φοβισμένη και απόκοσμη. Η σύνθεση του καστ και η εξαιρετική φωτογραφία που αποπνέει μυστήριο καθιστά την ταινία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Υψηλά εγκλήματα (2002)

Ακόμα ένας εξαιρετικός ρόλος για τον Μόργκαν Φρίμαν που διαπρέπει στο είδος του μυστηρίου. Το δικαστικό θρίλερ εστιάζει σε μία γυναίκα όταν ο σύζυγός της κατηγορείται ότι διέπραξε σφαγές αμάχων κατά τη θητεία του ως στρατιωτικού. Εκείνη ζητά τη βοήθεια ενός έμπειρου δικηγόρου προκειμένου να αθωωθεί ο σύζυγος αλλά δεν είναι σίγουρη κατά πόσο ο άνθρωπος που είχε δίπλα της τόσα χρόνια είναι αυτός που νόμιζε.

Σκοτεινό ποτάμι (2003)

Σε σκηνοθεσία Κλιντ Ίστγουντ, το Σκοτεινό ποτάμι ήταν η καλύτερη ταινία της χρονιάς. Βασισμένη στο βιβλίο του Ντένις Λίχεϊν, συνδυάζει τα στοιχεία μυστηρίου μαζί με μία καθαρή ματιά στους ψυχολογικά κατεστραμμένους χαρακτήρες.

The Prestige (2006)

Φιλμ του Κρίστοφερ Νόλαν που μας μεταφέρει στον 19ο αιώνα όπου δύο κορυφαίοι μάγοι ανταγωνίζονται για το ποιος θα κάνει το καλύτερο κόλπο. Μεταξύ ψευδαισθήσεων και πραγματικότητας οι δύο μάγοι είναι ικανοί να φτάσουν μέχρι το θάνατο προκειμένου να αποδείξουν ποιος είναι ο καλύτερος. Ανατροπές, μυστήριο με φόντο το Λονδίνο του 19ου αιώνα.

Το ορφανοτροφείο (2007)

Η ισπανικής παραγωγής ταινία προκαλεί ανατριχίλα με την πλοκή της. Ένα παιδί εξαφανίζεται από ένα σπίτι που στο παρελθόν ήταν ορφανοτροφείο. Πνεύματα παιδιών ζητούν εξιλέωση και μια μητέρα ψάχνει απεγνωσμένα να βρει τον εξαφανισμένο γιο της. Εκεί που το φιλμ υπερβαίνει το μεταφυσικό, στο τέλος η ιστορία εξηγείται με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο. Από τις καλύτερες.

Zodiac (2007)

Η αληθινή ιστορία του διαβόητου serial killer έρχεται σε δευτερεύουσα φάση σε σχέση με τους χαρακτήρες που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Τους δημοσιογράφους και τους αστυνομικούς. Η έμπειρη σκηνοθετική ματιά του Ντέιβιντ Φίντσερ είναι καταλύτης για την επιτυχία της ταινίας.

Το κορίτσι με το τατουάζ (2009)

Η πρώτη, σουηδικής παραγωγής ταινία βασισμένη στο βιβλίο του Στιγκ Λάρσον μας σύστησε τη Νούμι Ραπάς η οποία είναι και ο βασικός λόγος που αξίζει να δει κανείς το φιλμ.

Inception (2010)

Θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που όσες φορές κι αν το δει κανείς το ερμηνεύει με διαφορετικό τρόπο. Πάλι Κρίστοφερ Νόλαν στο τιμόνι του σκηνοθέτη και είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως κατόρθωσε να συνθέσει μία τόσο δύσκολη πλοκή.