Οι άνθρωποι που θα καθορίσουν το μέλλον - Free Sunday
Οι άνθρωποι που θα καθορίσουν το μέλλον
Τζεφ Μπέζος, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Μπιγιονσέ, Λεμπρόν Τζέιμς, Αριάνα Γκράντε, ζεύγος Ομπάμα, έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την τεράστια επιρροή που ασκούν στη διαμόρφωση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κουλτούρας του πλανήτη.

Οι άνθρωποι που θα καθορίσουν το μέλλον

Έκθεση εικόνων

Ηγέτες, επιχειρηματίες, τεχνοκράτες, τραγουδιστές και αθλητές… το περιοδικό «Vanity Fair» δημοσίευσε την περασμένη Πέμπτη μια εκτενή λίστα με όσους ανθρώπους αποτελούν «σύμβολα κουλτούρας» για τον πλανήτη, όπως αναφέρει, με όσους –σύμφωνα με έρευνες– αφήνουν το αποτύπωμά τους στη σύγχρονη ιστορία και αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον όχι επειδή είναι πλούσιοι αλλά επειδή συνδυάζουν γνώσεις, δεξιότητες και συμπεριφορές που τους καθιστούν βασικά πρότυπα επιρροής για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και την εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Τεχνολογία και κυβερνοχώρος

Πρώτη στη λίστα βρίσκεται η 51χρονη διευθύνουσα σύμβουλος του YouTube, Σούζαν Γουοτζίκι, η οποία χειρίζεται τη μεγαλύτερη πλατφόρμα αναπαραγωγής και ανταλλαγής βίντεο. Η σιδηρά κυρία της Σίλικον Βάλεϊ καλείται να αντιμετωπίσει ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της δεκαετίας, να ελέγχει το περιεχόμενο του YouTube για ακατάλληλο υλικό, γεγονός που ήδη καταφέρνει. Πεντακόσιες ώρες βίντεο ανεβαίνουν κάθε λεπτό από χρήστες του YouTube και χρειάζονται πλέον λιγότερες από 24 ώρες για να εντοπιστεί και να εξαλειφθεί καθετί προσβλητικό, ακραίο ή ακατάλληλο από τις υπηρεσίες που ελέγχει η Γουοτζίκι. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, ο οποίος έχει κατορθώσει να αυξήσει την τελευταία πενταετία τα έσοδα της εταιρείας σε 1,1 τρισ. δολάρια. Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Amazon, Άντι Τζάσι, ο οποίος θεωρείται ο γκουρού του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου, βρίσκεται στην τρίτη θέση. Μεταξύ των ηγετών στον τομέα του διαδικτύου είναι ο Κινέζος Ζανγκ Γιμίν, «αφεντικό» του κοινωνικού δικτύου TikTok που κυριαρχεί στη ζωή των Κινέζων και πλέον αποκτά φανατικούς θαυμαστές και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο 36χρονος Γιμίν χειρίζεται μια τεχνολογική αυτοκρατορία που αξίζει 75 δισ. δολάρια.

Επιχειρήσεις

Ο Τζεφ Μπέζος έχει την πρωτοκαθεδρία στον τομέα των επιχειρήσεων όχι μόνο γιατί έχει δημιουργήσει έναν κολοσσό που αξίζει 100 δισ. δολάρια και πάνω αλλά και γιατί η Amazon κερδίζει διαρκώς έδαφος χωρίς να παρουσιάζει ούτε ένα μικρό σημάδι κρίσης στα οικονομικά της. Τη λίστα συμπληρώνουν το νέο «αφεντικό» της Disney, Μπομπ Ίγκερ, ο ιδρυτής της SoftBank, Μασαγιόσι Σαν, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος ετοιμάζεται να λανσάρει το δικό του κρυπτονόμισμα, τη libra, που αναμένεται να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις το bitcoin, ο Έλον Μασκ, που έχει καταρτίσει σχέδιο προκειμένου να… κατακτήσει τον πλανήτη Άρη την επόμενη δεκαετία, αλλά και η Όπρα Γουίνφρεϊ, η οποία ελέγχει έναν από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς κολοσσούς στις ΗΠΑ.

Οικονομία

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, είναι ο κορυφαίος της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς, όπως αναφέρει το περιοδικό, είναι ο άνθρωπος που στέκεται μεταξύ της αμερικανικής οικονομίας και μιας ενδεχόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ο Τραμπ τον έχει χαρακτηρίσει «εχθρό» της χώρας. Ακολουθούν τα αφεντικά της JP Morgan, Μάριαν Λέικ και Τζένιφερ Πίπζακ, ο πρόεδρος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κεφαλαίων Bridgewater, ενώ στη λίστα τοποθετείται και η Κριστίν Λαγκάρντ ως πρόεδρος του ΔΝΤ και υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ψυχαγωγία

Το μεγάλο αφεντικό του Netflix, Τεντ Σαράντος, κατέχει την κορυφή στη λίστα με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του θεάματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ο άνθρωπος που αποφασίζει και υπογράφει για όλο το περιεχόμενο της διαδικτυακής πλατφόρμας. Ο πρόεδρος της Warner Media, Μπομπ Γκρίνμπλατ, μαζί με τους παραγωγούς Σόντα Ράιμς και Ράιαν Μέρφι, που είναι υπεύθυνοι για το 60% του ψυχαγωγικού τηλεοπτικού προγράμματος που προβάλλεται στις ΗΠΑ, συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, τη λίστα με τα «θηρία» του θεάματος. 

Διάσημοι «παίκτες»

Από τον τομέα της μουσικής βιομηχανίας και του Χόλιγουντ μέχρι τον αθλητισμό, η επιρροή που ασκούν οι εκπρόσωποι του εν λόγω χώρου είναι τεράστια. Διαμορφώνουν τη μόδα, ακόμα και την πολιτική ιδεολογία, ενώ οι περισσότεροι έχουν «αλώσει» τα κοινωνικά δίκτυα. Στην κορυφή βρίσκεται η Μπιγιονσέ με τον σύζυγό της Τζέι-Ζ, των οποίων η περιουσία αγγίζει τα 1,4 δισ. δολάρια. Η 26χρονη Αριάνα Γκράντε θεωρείται η βασίλισσα της ποπ και των κοινωνικών δικτύων. Η δημοτικότητά της διαρκώς ανεβαίνει και αν κατορθώσει να τη διαχειριστεί είναι βέβαιο πως θα διαμορφώσει την παγκόσμια μουσική βιομηχανία. Τρίτος στη λίστα ο παίκτης του ΝΒΑ και των LA Lakers Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα του παγκόσμιου αθλητισμού, καθώς τόσο η πορεία του στο μπάσκετ όσο και οι ακτιβιστικές δράσεις του τον έχουν καταστήσει βασικό διαμορφωτή γνώμης στις δυτικές κοινωνίες και όχι μόνο. Η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ και η τενίστρια Σερένα Γουίλιαμς συμπληρώνουν τη λίστα με όσους ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα των διασήμων.

Οι φιλάνθρωποι

Ως «επίδειξη δύναμης» αναφέρει τον τομέα της φιλανθρωπίας το «Vanity Fair» και στην εν λόγω κατηγορία τοποθετεί την πρώην σύζυγο του Τζεφ Μπέζος, Μακένζι, η οποία δίνει εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της έρευνας ενάντια στον καρκίνο. Μετά το επεισοδιακό διαζύγιο, δε, έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στις φιλανθρωπικές δράσεις. Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς, όπως και η σύζυγος του εκλιπόντος Στιβ Τζομπς, Λορίν Πάουελ, έχουν ταχθεί οι μεν πρώτοι στην καταπολέμηση ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο, η δε τελευταία στην αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος στις ΗΠΑ. Τα χρήματα που δίνουν σε ετήσια βάση ξεπερνούν τα 100 εκατ. δολάρια!

4η εξουσία και πολιτική

Από την πρόεδρο του δικτύου CBS, Σούζαν Ζιρίνσκι, και τη δημοσιογράφο Τζούλι Μπράουν, που αποκάλυψε τα σεξουαλικά σκάνδαλα του Τζέφρι Έπσταϊν, μέχρι τους αρχισυντάκτες της «Washington Post» και των «New York Times», οι ισχυροί του Τύπου είναι όσοι προσπαθούν να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο εγκυρότητας της είδησης την εποχή των fake news και της διαδικτυακής παραπληροφόρησης.

Στον τομέα της πολιτικής ανερχόμενο αστέρι είναι η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές. Αμερικανίδα πολιτικός και μέλος των Δημοκρατικών, ακτιβίστρια και υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων, μόλις 29 ετών βρέθηκε από τα μπαρ της Νέας Υόρκης, όπου εργαζόταν, να υπηρετεί στο Κογκρέσο και μάλιστα με επιτυχία. Έχει δεχτεί άπειρα σεξιστικά σχόλια, τα οποία έχει χειριστεί με αξιοπρέπεια και σύνεση. Η Νάνσι Πελόσι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, μετά και τις διαδικασίες που κίνησε για καθαίρεση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να απασχολήσει την κοινή γνώμη αλλά και την πολιτική ιστορία των ΗΠΑ. Τέλος, το ζεύγος Ομπάμα, όπως και το ζεύγος Ιβάνκα Τραμπ - Τζάρεντ Κούσνερ, συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, τη λίστα με όσους αναμένεται να διαμορφώσουν τις πολιτικές εξελίξεις διεθνώς.