Οι μνηστήρες, το τίμημα και τα «λαβράκια» - Free Sunday
Οι μνηστήρες, το τίμημα και τα «λαβράκια»

Οι μνηστήρες, το τίμημα και τα «λαβράκια»

Προ των πυλών η επόμενη μέρα για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια διά της πώλησης Νηρέα και Σελόντα.

Μετά από δύο παρατάσεις και πολυετείς ζυμώσεις φαίνεται ότι η επόμενη μέρα για τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες ήρθε και το εναρκτήριο καμπανάκι θα χτυπήσει τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία κατάθεσης προσφορών για την πώληση των δύο leaders του κλάδου, της Σελόντα και του Νηρέα.

Τότε λήγει η δεύτερη άτυπη παράταση που δίνεται στον διαγωνισμό που αρχικά είχε ακουστεί ότι θα γινόταν στο τέλος Νοεμβρίου, ορίστηκε για τις 13 Δεκεμβρίου 2017 και παρατάθηκε κατά έναν μήνα, μετά από αίτημα ορισμένων εκ των υποψήφιων επενδυτών.

Ήδη υπάρχουν οκτώ υποψήφιοι επενδυτές, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξουν κάποιες αποχωρήσεις ή ακόμη και κάποιες συμπράξεις επενδυτών με κατάθεση κοινής προσφοράς.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνει εν πολλοίς και το ύψος του τιμήματος της εξαγοράς είναι το ύψος των αποθεμάτων των δύο εταιρειών, για το οποίο καταγραφή έχει γίνει μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017. Αν η διαδικασία κατάθεσης των προσφορών και ανάδειξης του νέου επενδυτή/επενδυτών καθυστερήσει, τότε τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς δεν θα υπάρχει νέα καταγραφή των αποθεμάτων, γεγονός που αλλάζει ή δύναται να αλλάξει το τίμημα εξαγοράς τους.

Πάντως, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι από τους ενδιαφερόμενους Amerra, HIG Capital, Diorasis, Oaktree, Duet, Hybrid Capital και Butterfly Capital, οι τρεις πρώτοι συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι αυτοί που θα προκριθούν, καθώς έχουν σχέση με την ιχθυοκαλλιέργεια ή γνωρίζουν την ελληνική αγορά.

Η Amerra Capital Management, η οποία έχει εξαγοράσει την Ανδρομέδα, έχει έξι παραγωγικά κέντρα σε Ελλάδα και Ισπανία. Διαθέτει παγκόσμια εξαγωγική δύναμη σε έξι ηπείρους και έχει άμεση πρόσβαση σε περισσότερους από 120 εκατομμύρια καταναλωτές. Απασχολεί συνολικά 640 άτομα, εκ των οποίων τα 370 στην Ελλάδα και τα 270 στην Ισπανία. Ο όμιλος διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή γόνου, εκτροφής, συσκευασίας, μεταποίησης και διανομής ψαριών. Τα βασικά είδη του Ομίλου Ανδρομέδα είναι η τσιπούρα, το λαβράκι, ο κρανιός, το μυτάκι και το φαγκρί. Η ετήσια παραγωγή γόνου ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ιχθύδια και η ετήσια παραγωγή φρέσκου ψαριού ξεπερνάει τους 15.000 τόνους.

Η HIG Capital, η οποία διαθέτει κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξης των 22 δισ. δολαρίων, έχει ήδη αποκτήσει, από το 2014, τον έλεγχο της ελληνικής κατασκευάστριας συστημάτων συσκευασίας M. J. Maillis Group. Το επενδυτικό fund έχει προσεγγίσει και άλλες ελληνικές εταιρείες, ενώ το επίμονο ενδιαφέρον του πηγάζει από την πεποίθηση των επικεφαλής του γερμανικού και του γαλλικού γραφείου του, Βόλφγκανγκ Μπίντερμαν και Ολιβιέ Μπογιαντζιάν αντίστοιχα, ότι υπάρχει σημαντική αξία στο ελληνικό επιχειρείν.

Τέλος, η Diorasis αποτελεί ένα ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο που έχουν συγκροτήσει ο εφοπλιστής Νικόλας Λυκιαρδόπουλος (Neda Maritime) και ο fund manager Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, το οποίο εξαγόρασε την Bitsakos Aquaculture το 2014 έναντι 20 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 οι πωλήσεις της Σελόντα διαμορφώθηκαν σε 167,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 13% σε σύγκριση με το 2015, ενώ ο όμιλος παρουσίασε λειτουργικά κέρδη 19,38 εκατ. ευρώ έναντι 11,6 εκατ. ευρώ το 2015. Η Νηρεύς είχε κύκλο εργασιών το 2016 197,8 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 27,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, το 2017 η παραγωγή αναμένεται να ανέλθει στους 110.000 τόνους, αξίας άνω των 590 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2018 οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγή γόνου θα φτάσει τους 117.000 τόνους. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2012 και μετά η πορεία ήταν αρνητική και από 118.000 τόνους που ήταν η ελληνική παραγωγή το 2012 έφτασε το 2015 στους 105.000 τόνους. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στην παραγωγή τσιπούρας.

Όμως εκτός από την παραγωγή σημαντικά είναι τα μηνύματα της αγοράς σε σχέση και με τις εξαγωγές. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, οι εξαγωγές προβλέπεται το 2017 να είναι αυξημένες κατά 17% σε σχέση με το 2016, έτος κατά το οποίο είχαν φτάσει στους 82.185 τόνους, αξίας 435 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα τη δυναμική της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας δείχνει το γεγονός ότι με βάση ενημέρωση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Λισαβόνα η Ελλάδα κατέχει την έβδομη θέση ως προμηθεύτρια χώρα ιχθυηρών για την Πορτογαλία, ωστόσο είναι ο δεύτερος κυριότερος προμηθευτής για τη νωπή τσιπούρα και το λαβράκι.

Το 2016 οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές ιχθυηρών στην Πορτογαλία ανήλθαν σε 42,6 εκατ. ευρώ, με μερίδιο 2% επί του συνόλου των πορτογαλικών εισαγωγών και 22% επί των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία.

Τα ιχθυηρά αποτελούν την κυριότερη κατηγορία των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία. Οι ελληνικές εξαγωγές αφορούν κυρίως τη νωπή τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας, είδη για τα οποία η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής, κατέχοντας το 37% της πορτογαλικής αγοράς, με κύριο και μοναδικό σχεδόν ανταγωνιστή την Ισπανία, αν και τελευταία εμφανίζονται σημαντικές ποσότητες τσιπούρας και λαβρακιού προερχόμενες από την Τουρκία.

Ειδικά όσον αφορά την τσιπούρα, η Ελλάδα κατέχει ποσοστό (σε αξία) 34% έναντι 49% της Ισπανίας, με συνολική αξία εξαγωγών 21 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές λαβρακιού κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, ήτοι 15 εκατ. ευρώ έναντι 18,8 εκατ. ευρώ της Ισπανίας, αλλά με εξίσου υψηλό ποσοστό διείσδυσης, της τάξης του 42% (έναντι 53,4% της Ισπανίας).