Η Θεσσαλονίκη επιστρέφει στην κεντροδεξιά δυναμική - Free Sunday
Η Θεσσαλονίκη επιστρέφει στην κεντροδεξιά δυναμική

Η Θεσσαλονίκη επιστρέφει στην κεντροδεξιά δυναμική

Ένα νέο πολιτικό τοπίο δημιουργείται εν όψει των δημοτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη, καθώς η υποψηφιότητα της κυρίας Νοτοπούλου δείχνει -σύμφωνα τόσο με τις μετρήσεις που έχουν δημοσιευθεί όσο και με τις διαρροές από μετρήσεις που δεν έχουν δημοσιευθεί- να εξελίσσεται στο τελευταίο αυτοδιοικητικό αποκούμπι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Υφυπουργός Μακεδονίας -Θράκης δείχνει να έχει καλύτερα συγκριτικά αποτελέσματα τόσο από την κυρία Δούρου, η οποία υπολείπεται περίπου 20 μονάδες του κ.Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής, όσο και από τον κ.Ηλιόπουλο στο Δήμο Αθηναίων, ο οποίος απέχει πολύ όχι μόνο από τον κ.Μπακογιάννη, που προηγείται, αλλά και από τον κ.Γερουλάνο που ακολουθεί, ενώ υστερεί ελάχιστα και από την υποψηφιότητα του κ.Τεντόμα, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ.

Αντίθετα η κυρία Νοτοπούλου διασώζεται περίπου στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ του 2014 και είναι και δεύτερη.

Στον δήμο με μοχλό το κράτος

Το θέμα είναι κατά πόσο η κυρία Νοτοπούλου μπορεί να περάσει στον δεύτερο γύρο σε αντίθεση με άλλους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, όσο και πανελλαδικά που δε δείχνουν να μπορούν να έχουν τον πήχη τόσο ψηλά.

Σύμφωνα με τους αντιπάλους της, όλη η προεκλογική της εκστρατεία είναι δομημένη στην εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων που της δίνει ο πρώτος ρόλος που έχει στην πόλη ως υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης.

Είναι σε όλες τις εκδηλώσεις πρώτη στο πρωτόκολλο, μοιράζει χρήματα όπως αποκάλυψε πριν λίγες ημέρες το protagon.gr, και κάνει εξυπηρετήσεις. “Αυτή μας έσωσε”, είπαν σε πρόσφατη εκδήλωση οι υπεύθυνοι της ομάδας βόλεϊ του Ηρακλή στους οπαδούς της ομάδας, αναφερόμενοι στο ότι μέγας χορηγός της ομάδας είναι ο ΟΑΣΘ.

O πρώτος που έθεσε ζήτημα παραίτησης της κ.Νοτοπούλου από το Υφυπουργείο ήταν ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, την επομένη της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας της, ενώ οι κινήσεις της έχουν προκαλέσει τη δυσφορία στο σύνολο των υποψηφίων.

Η ίδια δηλώνει ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της υφυπουργού στο τέλος του μήνα, αλλά χωρίς κανέναν θεσμικό ρόλο και με μόνο εφόδιο τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δύσκολο να επιβιώσει επικοινωνιακά. “Εγώ θα ήθελα να φύγω αύριο, αλλά υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να ολοκληρώσω”, είπε.

Πρόσκληση Ταχιάου σε συνεργασία για ισχυρή διοίκηση

Η πολιτική επιβίωση της κυρίας Νοτοπούλου συναρτάται από την πληθώρα των υποψηφίων από τον χώρο της ΝΔ. Εκτός από τον Νίκο Ταχιάο που έχει την επίσημη στήριξη της ΝΔ, από τον ίδιο χώρο προέρχονται ο πρώην υπουργός, Γιώργος Ορφανός, ο πρώην περιφερειάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Κιζιρίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος, Χάρης Αηδονόπουλος, ενώ υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ ήταν το 2015 ο κ.Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος φέρεται να ήταν η δεύτερη επιλογή του κ.Μητσοτάκη, αν δεν κατέληγε στον Ν.Ταχιάο.

Χωρίς μία τέτοια πληθώρα υποψηφίων ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ θα είχε διαφορά ανάλογη με αυτήν που καταγράφει ο Κ.Μπακογιάννης στην Αθήνα.

Μετά τη δημοσκόπηση της εταιρείας “Egnatia Point of View” για την εφημερίδα Μακεδονία, η οποία τον έβγαζε πρώτο, ο κ.Ταχιάος έδειξε να κατανοεί το πρόβλημα και να θέτει τη δημιουργία μιας ισχυρής παράταξης, όχι ως πρόβλημα ενότητας της ΝΔ, ή ως απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως ανάγκη να αποκτήσει η πόλη ισχυρή διοίκηση.

“Κρατώ από τις γνώμες τους την υποχρέωσή μου να βρεθώ δίπλα στους πολλούς και να τους πείσω για το πρόσωπό μου και το πρόγραμμά μου κι επίσης για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για την πόλη ο πιθανός κατακερματισμός σε παρατάξεις του ενός ή των δύο συμβούλων”.

Οι πρώτοι αποδέκτες της πρόσκλησης για συνεργασία ήταν οι κ.κ.Αηδονόπουλος και Κιριζίδης, που εμφανίζονταν στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση με ποσοστά κάτω του 2%, που είναι το όριο για την εκλογή ενός συμβούλου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση, αν και ο κ.Ταχιάος διευκρίνισε στην ίδια δήλωση ότι στόχος δεν είναι απλώς η εκλογή του ως δημάρχου, αλλά “η εκλογή μιας μεγάλης και δημιουργικής ομάδας”.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη συνήθη φιλοσυριζαϊκή παρέμβαση του έκανε και στα δημοτικά της Θεσσαλονίκης ο κ.Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος επικαλέστηκε την ίδια δημοσκόπηση για να διαπιστώσει ότι ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, είναι τέταρτος. Μόνο που τέταρτος ήταν ο κ.Σπύρος Βούγιας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπά το ΚΙΝΑΛ

Εκτός από την πολυδιάσπαση της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο και την υποψηφιότητα του Κινήματος Αλλαγής. Η κυρία Γεννηματά κατέληξε στη στήριξη του κ.Σπύρου Βούγια, ο οποίος είδε αμέσως μετά την εσωκομματική του αμφισβήτηση να μεγαλώνει και νέα σχήματα να ξεπροβάλλουν από τον χώρο.

Η πολυδιάσπαση της ΝΔ και η πολυδιάσπαση του χώρου της κεντροαριστεράς δεν αφήνουν το ίδιο πολιτικό αποτύπωμα, όμως υποβοηθούν αμφότερες τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υπήρχαν οι πολλοί υποψήφιοι από τον χώρο της ΝΔ, η διαφορά Ταχιάου από τη Νοτοπούλου θα ήταν πολύ μεγαλύτερη και θα αποτελούσε αποτρεπτικό παράγοντα για τη ΣΥΡΙΖΑϊκή υποψηφιότητα.

Η δε πολυδιάσπαση του χώρου της κεντροαριστεράς προσπαθεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει ανταγωνιστικό στην υποψηφιότητα ΣΥΡΙΖΑ σχήμα.

Αδιαμφισβήτητη κεντροδεξιά πρωτιά

Το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν δημοσκόποι, οι οποίοι μελετούν τις τάσεις της κοινής γνώμης, είναι ότι στη Θεσσαλονίκη δημιουργηθεί ένα πολιτικά κυρίαρχο μπλοκ στον χώρο της κεντροδεξιάς, που παραπέμπει ευθέως στη δεκαετία του 1990 και του 2000.

“Μπορεί κάποιος να διαφωνεί αν σωστά καταγράφονται ο Ορφανός ή ο Ψωμιάδης στο 5, το 10, ή το 15%, αλλά κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι όλοι όσοι επιλέγουν Ορφανό η Ψωμιάδη πολιτικά προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ”, λέει ένας δημοσκόπος, σύμφωνα με τον οποίο η παραταξιακή βάση της κεντροδεξιάς δείχνει να έχει την πρόθεση να μην αφήσει να επαναληφθεί το 2010, όταν ο υποψήφιος της παράταξης Κώστας Γκιουλέκας έχασε για 321 ψήφους από τον Γιάννη Μπουτάρη.

Ενδεικτικό του κλίματος το οποίο επικρατεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι ότι το ενδεχόμενο να περάσει στον δεύτερο γύρο η Κατερίνα Νοτοπούλου. λειτουργεί συσπειρωτικά για το πολιτικό ακροατήριο της ΝΔ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαπίστωση ότι παρά τη λείανση των αντιθέσεων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Σπύρος Βούγιας δείχνει να συγκινεί το κεντροδεξιό ακροατήριο.