Πόλα Καπόλα, εκδόσεις ΝΗΣΟΣ «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την κίνηση του βιβλίου» - Free Sunday
Πόλα Καπόλα, εκδόσεις ΝΗΣΟΣ «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την κίνηση του βιβλίου»

Πόλα Καπόλα, εκδόσεις ΝΗΣΟΣ «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την κίνηση του βιβλίου»

Η στόχευσή μας παραμένει η ιδία, να προσφέρουμε στους Έλληνες αναγνώστες καλά βιβλία, δηλώνει στη «Free Sunday» η διευθύντρια των εκδόσεων Νήσος, σε μια συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Κυριάκος Μητσοτάκης: Mια καριέρα», το οποίο παρουσίασαν ξανά πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βουτσης, ο πρώην γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, και ο ευρωβουλευτής του RENEW EUROPE, Γιώργος Κύρτσος.

Η κυρία Καπόλα, η οποία είναι επικεφαλής των εκδόσεων Νήσος για παραπάνω από 20 χρόνια, τονίζει ότι είναι ένα εμπορικό βιβλίο που δεν στερείται την επιστημονική μεθοδολογία που το καθιστά ένα πολύ σοβαρό σύγγραμμα.

Παράλληλα, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της γιατί στο ευρύτερο πεδίο της λεγόμενης πολιτικής βιβλίου, δυστυχώς, εξακολουθούν να απουσιάζουν οι πρωτοβουλίες για καθοριστικές παρεμβάσεις, αν και υπάρχουν ιδέες που χωρίς ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος θα μπορούσαν να αλλάξουν το τοπίο.

 

Πρόσφατα δηλώσατε ότι ήταν δύσκολο να πείσετε συγγραφείς και συνεργάτες για το όραμά σας στις εκδόσεις. Ήταν ο κ. Ψαρράς ένας από αυτούς;

Ο κ. Ψαρράς ήταν αυτός που έφερε σε εμάς το βιβλίο, οπότε υποθέτω ότι είχε πειστεί από μόνος του για την ποιότητα της δουλειάς μας. Είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία στην πορεία των εργασιών για την ολοκλήρωση του βιβλίου και ελπίζω να την επαναλάβουμε και στο μέλλον με κάποια άλλη έκδοση.

 

Πώς από το πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών βρεθήκατε σε ένα «πιασάρικο» πολιτικό best seller για την αποδόμηση του κ. Μητσοτάκη;

Ο Δημήτρης Ψαρράς είναι ένας ερευνητής δημοσιογράφος. Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από εξαντλητική επιμονή στην έρευνα, συλλογή και τεκμηρίωση των στοιχείων του και στην εξαγωγή ουσιαστικών συμπερασμάτων. Χαρακτηριστική του τρόπου που εργάζεται είναι η συμβολή του στην καταπολέμηση της ακροδεξιάς απειλής. Στο συγκεκριμένο βιβλίο παρακολουθεί την πολιτική σταδιοδρομία του πρωθυπουργού όπως την έχει σκιαγραφήσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του. Επομένως, αν και πράγματι είναι ένα εμπορικό βιβλίο, δεν στερείται την επιστημονική μεθοδολογία που το καθιστά ένα πολύ σοβαρό βιβλίο.

Αποτελεί το βιβλίο για τον κ. Μητσοτάκη μια στροφή στις εκδόσεις σας;

Οι εκδόσεις Νήσος φέτος κλείνουν 30 χρόνια στον χώρο των εκδόσεων. Αυτό που χαρακτηρίζει τη δουλειά μας είναι η κριτική δημοσιότητα. Θεωρούμε ότι η λειτουργία ενός εκδοτικού οίκου, πέρα από την απόλαυση της ανάγνωσης ενός καλού βιβλίου, είναι να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο με βιβλία που καλλιεργούν την κριτική σκέψη, δημιουργούν ερωτήματα και θέτουν τις βάσεις για προβληματισμό. Η βιογραφία ενός πολιτικού, και μάλιστα εν ενεργεία, δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στα εκδοτικά πράγματα. Μπορεί να είναι μάλιστα ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους πολιτικούς, όσο και για τους πολίτες. Επιπλέον, εκφράζει και μια από τις ουσιαστικές λειτουργίες του Τύπου, να ασκεί δηλαδή κριτική στην εξουσία, πράγμα απολύτως απαραίτητο για τη δημοκρατική λειτουργία. Η στόχευσή μας παραμένει η ιδία, να προσφέρουμε στους Έλληνες αναγνώστες καλά βιβλία.

Πώς κρίνετε προσωπικά, ως επιχειρηματίας, τον ισχυρισμό Μητσοτάκη ότι ενίσχυσε τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες;

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού και ειδικότερα στον χώρο του βιβλίου, τα τελευταία χρόνια δεν έχουν δει κάποια ουσιαστική στήριξη. Το είδαμε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου τα μέτρα στήριξης προς τους εκδοτικούς οίκους ήταν ισχνά. Για παράδειγμα, τον τελευταίο χρόνο το αυξανόμενο κόστος χαρτιού και ενέργειας έχουν φέρει τον εκδοτικό κόσμο σε πολύ δύσκολη θέση. Μετά την ψήφιση από το ECOFIN της δυνατότητας εφαρμογής μειωμένου ή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στις λιανικές πωλήσεις βιβλίων για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα περιμέναμε να θεσπιστεί ο μηδενικός ΦΠΑ στο έντυπο και ηλεκτρονικό βιβλίο και στη χώρα μας. Δεν το έχουμε δει ακόμα.

Αλλά και στο ευρύτερο πεδίο της λεγόμενης πολιτικής βιβλίου, δυστυχώς εξακολουθούν να απουσιάζουν οι πρωτοβουλίες για καθοριστικές παρεμβάσεις, αν και υπάρχουν ιδέες που χωρίς ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος θα μπορούσαν να αλλάξουν το τοπίο. Οι εκπρόσωποι των εκδοτών έχουν κατά καιρούς καταθέσει προτάσεις, οι οποίες όμως ελάχιστα έχουν ακουστεί.

Σε ποιο χρονικό σημείο θα βλέπατε ένα σίκουελ της «Καριέρας»; Παραδείγματος χάριν, μετά την αποχώρηση Μητσοτάκη από το Μαξίμου;

Το σίκουελ εξαρτάται από τον συγγραφέα και την έρευνα που έχει κάνει.

Σας δημιούργησε προβλήματα η ταύτισή σας με την αντιπολίτευση;

Ευτυχώς, σε αυτή την περίοδο στη χώρα, δεν απειλείται κάποιος για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Έχουμε την πολιτική μας άποψη αλλά ο στόχος μας δεν είναι να κάνουμε αντιπολίτευση. Με μεγάλη μας χαρά θα εκδίδαμε και κάποιο βιβλίο που θα στεκόταν κριτικά απέναντι στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, αρκεί να ήταν καλογραμμένο και καλά τεκμηριωμένο.

Έχετε εικόνα για την οικονομική απόδοση του βιβλίου;

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την κίνηση του βιβλίου.