Βιβλία για μικρούς και μεγάλους - Free Sunday

Brittany Polat, Ζήσε τη ζωή σου, εκδ. Παπαδόπουλος

1 min

Ο στωικισμός είναι μια φιλοσοφία με μακραίωνη παράδοση, στην οποία άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο καταφεύγουν για να βρουν παρηγοριά, να ελέγξουν τις αρνητικές πλευρές του χαρακτήρα τους και να υλοποιήσουν τις ευγενείς φιλοδοξίες τους. Η Brittany Polat προτείνει ένα ημερολόγιο 90 ημερών για εσάς που θέλετε να πατήσετε γερά τα πόδια σας στη γη και να εμβαθύνετε στη γνώση του εαυτού σας. Στις σελίδες του ‒όσοι καταφέρετε να καταγράψετε με συνέπεια και σαφήνεια τις σκέψεις σας‒ θα βρείτε ανακούφιση από τη θλίψη και θα επανασχεδιάσετε με έμπνευση το μέλλον σας. Είτε έρχεστε σε επαφή με τον στωικισμό για πρώτη φορά είτε είστε εξοικειωμένοι με το σύστημά του, αυτό το βιβλίο θα υποστηρίξει το ταξίδι σας προς τις αρχέγονες πηγές, μέσα από την πρακτική και την ενσυναίσθηση, αξιοποιώντας τα διδάγματα και το έργο σοφών ανθρώπων.

Robin Sharma, Για μια υπέροχη ζωή, εκδ. Διόπτρα

2 min

Μπορούμε, αν το επιλέξουμε, να αφήσουμε το σημάδι μας στον κόσμο. Για να δημιουργήσουμε μια εκπληκτική ζωή, χρειαζόμαστε αυτόν τον εξαιρετικά αποτελεσματικό και πρακτικό οδηγό, που θα μας δώσει έμπνευση να φτάσουμε στην κορυφή.

Γεμάτο πάθος και ιδέες που θα μας προκαλέσουν και θα μας μεταμορφώσουν, είναι ένα σπάνιο βιβλίο, που θα απελευθερώσει τις δυνατότητές μας και θα ξυπνήσει τον καλύτερό μας εαυτό. Ας κάνουμε σήμερα το τολμηρό βήμα!

Barbara J. Zitwer, Το κορεάτικο βιβλίο της ευτυχίας, εκδ. Διόπτρα

3 min

Σε αυτό το έξυπνο και σαγηνευτικό βιβλίο η Zitwer μοιράζεται όσα έχει μάθει από αυτή τη συναρπαστική χώρα, έναν ποικιλόμορφο και παγκόσμιο πολιτιστικό και βιομηχανικό κολοσσό, με ιδιαίτερη αφοσίωση στις αρχαίες φιλοσοφίες του han, του heung και του jeong (αντοχή, χαρά και η τέχνη τού να δίνεις).

Ακολουθούμε τη Zitwer ενώ ταξιδεύει από την πολύβουη πρωτεύουσα Σεούλ σε μια συνάντηση με βουδίστριες μοναχές στα βουνά και από το παράξενο θεματικό πάρκο στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη στο τροπικό νησί Τζέτζου, τη γενέτειρα των haenyeo, των υπέργηρων δυτριών, που εμπνέουν τον σεβασμό όλων. Μοιράζεται μαζί μας αστείες ιστορίες από τις πολιτισμικές γκάφες της, ταξιδιωτικές προτάσεις και τοπικές συνταγές, όπως και μαγικές στιγμές κατανόησης και σύνδεσης.

Γρηγόρης Βασιλειάδης, Το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι, εκδ. Ψυχογιός

34567

Θες να μάθεις ποιος είσαι; Γιατί είσαι ανικανοποίητος στη ζωή σου; Για ποιους λόγους δυσκολεύεσαι να απολαύσεις τη σχέση σου με τον εαυτό σου; Πώς οι στενές σχέσεις με την οικογένειά σου σε εμποδίζουν να ωριμάσεις; Ποια πράγματα σε τρομάζουν περισσότερο στις σχέσεις σου με τους άλλους; Τι κρύβεται στον πυρήνα της κατάθλιψης; Πώς θα σε βοηθήσει η ψυχοθεραπεία; Με ποιους τρόπους μπορείς να αξιοποιήσεις την εσωτερική σου σκιά ώστε να συναντήσεις τον πιο αυθεντικό εαυτό σου; Πώς μπορείς να μετασχηματίσεις τους φόβους σου σε εργαλεία ανάδειξης της εσωτερικής σου δύναμης και ελευθερίας; Οι απαντήσεις στις σελίδες αυτού του βιβλίου.

Lisa Feldman Barrett, Πώς δημιουργούνται τα συναισθήματα, εκδ. Παπαζήση

5 min

Αναρωτηθήκατε ποτέ από πού προέρχονται τα συναισθήματά σας; Η Lisa Barrett, μία παγκοσμίου επιπέδου ειδικός στην ψυχολογία των συναισθημάτων, έχει γράψει τον απόλυτο οδηγό για τα συναισθήματα και τη νευροεπιστήμη πίσω από αυτά. Η Dr. Lisa Feldman Barrett, με PhD στην Ψυχολογία, ανήκει στο 1% των επιστημόνων με τις περισσότερες ετεροαναφορές στον κόσμο για την επαναστατική της έρευνα στην Ψυχολογία και τις Νευροεπιστήμες. Είναι καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Northeastern.

Ρενέ Στυλιαρά, Αυτογνωσία, εκδ. Χάρτινη Πόλη

6 min

Πόσο δύσκολο είναι το μονοπάτι προς την αυτογνωσία και πόσο λυτρωτικό; Σχετίζεται με την προσωπική μας ευτυχία ή είναι απλώς ένας μύθος της εποχής; Μία αποκαλυπτική πορεία προς τη βελτίωση του εαυτού μας, αξιοποιώντας τη δύναμη των 147 δελφικών παραγγελμάτων. Η σοφία του χθες καθοδηγεί το σήμερα. Και το ταξίδι αυτό φαίνεται να τονίζει την ανάγκη της επιστροφής μας στις ρίζες, προκειμένου να κατακτήσουμε το παρόν μας. Αποφθέγματα, μύθοι, δοξασίες, γνωμικά, κείμενα... δεμένα αρμονικά σε ένα συλλεκτικό βιβλίο.

Φίλιπ Μπάντινγκ, Δημοκρατία, μτφρ.: Ράνια Μπουμπουρή, εκδ. Ψυχογιός

1 min 1

Αυτό που λες (και ο τρόπος με τον οποίο το λες) μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο.

Η δημοκρατία σού δίνει αυτή τη δύναμη.

Η δημοκρατία είναι η δύναμη του λαού.

Παίζει όμως στ’ αλήθεια τόσο σημαντικό ρόλο η δημοκρατία; Πώς λειτουργεί;

Και, τέλος πάντων, τι ακριβώς είναι η δημοκρατία;

Ετοιμάσου να πάρεις τον λόγο και μάθε πώς μπορείς να αλλάξεις προς το καλύτερο τη γωνιά του κόσμου όπου ζεις.

Ένα βιβλίο που, με διασκεδαστικό τρόπο, βοηθά τα παιδιά να αντιληφθούν την έννοια της δημοκρατίας, όπως και τη δύναμη της φωνής τους.

Για παιδιά 7-11 ετών

Peter H. Reynolds, H τελεία, εκδ. Διόπτρα

2 min 1

Η Λία λέει πως δεν μπορεί να ζωγραφίσει. Η δασκάλα της, όμως, έχει άλλη γνώμη. Ξέρει πως όλοι κρύβουμε μέσα μας μια σπίθα δημιουργίας και πως μια τελεία δεν σημαίνει πάντα ένα τέλος. Μπορεί να σημαίνει και μια αρχή…

Ένα υπέροχο βιβλίο, που ενθαρρύνει τα παιδιά να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους. Μια κλασική ιστορία για το αδύνατο που μπορεί να γίνει δυνατό. H «Τελεία» του Peter Reynolds κατατάσσεται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2003 και, χάρη στα διαχρονικά μηνύματα που κρύβει στις σελίδες του, παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των αναγνωστών, μικρών και μεγάλων, ενώ έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.

Για παιδιά από 4 ετών

Caron Levis, εικονογράφηση: Charles Santoso, Με τα φτερά τους ενωμένα, εκδ. Παπαδόπουλος

3 min 1

Η Μαλένα και ο Κλεπέταν εξερευνούν τον κόσμο πάντοτε παρέα. Τώρα ετοιμάζονται να πετάξουν χιλιάδες μίλια μακριά, κατά την ετήσια μετανάστευση του σμήνους τους για τα πιο ζεστά μέρη της Γης, εκεί όπου θα περάσουν τον χειμώνα. Όμως η Μαλένα τραυματίζεται και είναι αναγκασμένη να μείνει πίσω, την ώρα που ο Κλεπέταν πετά για τη Νότια Αφρική. Το ζευγάρι είναι υποχρεωμένο να διασχίσει για πρώτη φορά τους ταραγμένους ανέμους του χωρισμού. Μια συγκινητική ιστορία για την αφοσίωση που ξεπερνά κάθε αλλαγή, σύμφωνα με το Publishers Weekly, δοσμένη μέσα από μια δυνατή, εκφραστική εικονογράφηση.