Δανεικοί στο ποδόσφαιρο, δανεικοί και στη Βουλή - Free Sunday
Δανεικοί στο ποδόσφαιρο, δανεικοί και στη Βουλή

Δανεικοί στο ποδόσφαιρο, δανεικοί και στη Βουλή

Το άρθρο 61 του Συντάγματος προβλέπει: "Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση"

Το άρθρο 70 του Κανονισμού Εργασιών της Βουλής προβλέπει: "1.- Η ψήφος των Βουλευτών είναι προσωπική" 2. Η ψηφοφορία είναι φανερή ή μυστική. Αν το Σύνταγμα ή ο Κανονισμός δεν προβλέπουν ρητά το αντίθετο, η ψηφοφορία είναι φανερή. 3. Η φανερή ψηφοφορία διεξάγεται, είτε με ανάταση του χεριού, είτε με έγερση, είτε με ονομαστική κλήση. Η μυστική ψηφοφορία διεξάγεται με ψηφοδέλτια."

Ως απόρροια της αρχής της δεδηλωμένης (η οποία σημαίνει ότι η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 151 τουλάχιστον βουλευτές) επικράτησε εθιμικά στη Βουλή να μην γίνεται κανονική ψηφοφορία, αλλά η ψήφος του συνόλου των μελών μιας κοινοβουλευτικής ομάδας να θεωρείται ότι δόθηκε, εφόσον δηλώσει σχετικά, θετικά ή αρνητικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αυτής. Τούτο φυσικά δεν εφαρμόζεται όταν έχει ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Με επιστολές τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, οι κ.κ. Κουντουρά, Κόκκαλης, Ζουράρις, Δανέλλης, Παπακώστα και Παπαχριστόπουλος ζήτησαν να προσμετρώνται οι ψήφοι τους στα νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση με εκείνες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν τίθεται ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Είναι προφανές ότι οι ανωτέρω παραιτήθηκαν προκαταβολικά από το δικαίωμα γνώμης τους. Όσο ενημερωμένοι και αν είναι, είναι αδύνατο να γνωρίζουν προκαταβολικά το περιεχόμενο των νομοσχεδίων που θα έρθουν. Αποφάσισαν να μην έχουν γνώμη στο μέλλον. Η δε ψήφος κατά συνείδηση κατέστη ψήφος κατά τη βούληση τρίτου, του εκπροσώπου κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία δεν ανήκουν. Εκχωρήθηκε εν λευκώ.

Η αυτοκατάργηση των έξι, και ως προσωπικοτήτων και ως εκπροσώπων του λαού είναι εντυπωσιακή.

Δύο από αυτούς παραμένουν μέλη άλλης κοινοβουλευτικής ομάδος, ο εκπρόσωπος της οποίας θεωρητικά, θα εξακολουθήσει να διατυπώνει την ψήφο της ομάδας του, των δύο συμπεριλαμβανομένων. Κατά το έθιμο εκπροσωπεί και αυτούς τους δύο !

Με απλά λόγια, η εκχώρηση της ψήφου των έξι είναι ευθέως αντισυνταγματική πράξη, δεν καλύπτεται ούτε από τον Κανονισμό Εργασιών της Βουλής, ούτε από το έθιμο. Τούτο ισχύει και για τους δύο που ανήκουν σε συγκεκριμένη κοινοβουλευτική ομάδα και για τους τέσσερεις ανεξάρτητους ή απλώς συνεργαζόμενους.

Η εθιμική υποκατάσταση της ψηφοφορίας από δηλώσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στηρίχθηκε στην ύπαρξη συμπαγών κοινοβουλευτικών ομάδων τα αριθμητικά δεδομένα των οποίων δεν επέτρεπαν αμφισβήτηση του αποτελέσματος. Ακόμη και αν ορισμένοι βουλευτές κατά περίπτωση διαφωνούσαν, το δήλωναν και τούτο καταγράφονταν στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Αυτή η προϋπόθεση δεν συντρέχει πλέον.

Η επίκληση του εθίμου δεν αρκεί για να στηρίξει τη δεδηλωμένη, διότι το έθιμο βασίστηκε σε άλλες προϋποθέσεις.. Από τη στιγμή που οι έξι δεν προσχωρούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το υπόβαθρο λειτουργίας του εθίμου έχει ανατραπεί. Σε κάθε ψηφοφορία θα πρέπει πλέον να γίνεται κανονική καταμέτρηση, ακόμη και αν η ψηφοφορία δεν είναι ονομαστική, ώστε να επιβεβαιώνεται η δεδηλωμένη.

Όλα αυτά βέβαια έχουν προφανείς ευγενείς σκοπούς. Ο συνεταίρος κ. Πάνος Καμμένος δεν πρέπει να χάσει τα προνόμια του αρχηγού κοινοβουλευτικής ομάδας. Η ένταξη της "ακατονόμαστης" γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί. Οι προεκλογικές παροχές πρέπει οπωσδήποτε να ψηφιστούν. Αν είμαστε τυχεροί θα ασκηθεί και καμία ποινική δίωξη.

Αυτό που δεν είναι προφανώς κατανοητό είναι το γιατί για όλα αυτά, που αποτελούν προβλέψιμες επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι επέλεξαν να αυτοκαταργηθούν.

Γιατί έπρεπε να γίνει έτσι;