Τα Εξάρχεια θα αλλάξουν μόνο… ταυτόχρονα - Free Sunday
Τα Εξάρχεια θα αλλάξουν μόνο… ταυτόχρονα
Μόνο αν επέμβει το κράτος στα Εξάρχεια ταυτόχρονα με το πλήθος των διαφορετικών δράσεων που περιγράψαμε –ασφαλτοστρώσεις, βάψιμο κτιρίων, επέκταση πρασίνου, αποκατάσταση πεζοδρομίων κ.ά.– θα επιβληθεί και θα συντελεστεί με ομαλό τρόπο η θετική ανατροπή στην πολύπαθη αυτή γειτονιά.

Τα Εξάρχεια θα αλλάξουν μόνο… ταυτόχρονα

Ας βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει: Ξαφνικά δεκάδες συνεργεία ξεκινούν ταυτόχρονα διάφορες εργασίες αναπλάσεων στα Εξάρχεια*. Ασφαλτοστρώσεις, πράσινο, βαψίματα όλων των προσόψεων κτιρίων, νέες πεζοδρομήσεις, κίνητρα στους ιδιοκτήτες των νεοκλασικών κτιρίων να τα αξιοποιήσουν. Τι νομίζετε ότι θα συμβεί; Απλό: η πάσης φύσεως παραβατικότητα θα αποχωρήσει για άλλες γειτονιές, τα Εξάρχεια σε χρόνο ρεκόρ θα είναι μια ΑΛΛΗ, πανέμορφη περιοχή πια.

Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Με ένα ευρύ σχέδιο ανάπλασης, που είναι έτοιμο και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Ούτε συγκρούσεις στους δρόμους ούτε αστυνομικό κράτος. Η αισθητική θα κατατροπώσει την ασχήμια. Και γιατί αυτό δεν έγινε μέχρι τώρα; Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση ποτέ δεν σχεδίασε τίποτα (όχι μόνο για τα Εξάρχεια αλλά για τη χώρα ολόκληρη), αρκούμενη στο να βγάζει λόγους.

Η σύγκριση θα είναι συντριπτική. Με την προηγούμενη κυβέρνηση-θεατή, χάος, παρακμή, απώλειες περιουσιών, ευτέλεια και οργή. Με τη σημερινή κυβέρνηση της πράξης και του ρεαλισμού, συνολική αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, αλλά και της αισθητικής.

Η συντριπτική αυτή σύγκριση θα περιγράφει το απλό: οι προηγούμενοι δεν κυβερνούσαν, έβγαζαν μόνο λόγους, οι σημερινοί σχεδιάζουν και κυβερνούν, αλλάζοντας ό,τι είναι δυνατόν.

Υπάρχει, ωστόσο, μια «μαγική» λέξη που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν αν θέλουν οι της κυβέρνησης να απελευθερώσουν τα Εξάρχεια από τη βρόμα και την παραβατικότητα. Η λέξη είναι «ταυτόχρονα».

Μόνο αν επέμβει το κράτος στα Εξάρχεια ταυτόχρονα με το πλήθος των διαφορετικών δράσεων που περιγράψαμε –ασφαλτοστρώσεις, βάψιμο κτιρίων, επέκταση πρασίνου, αποκατάσταση πεζοδρομίων κ.ά.– θα επιβληθεί και θα συντελεστεί με ομαλό τρόπο η θετική ανατροπή στην πολύπαθη αυτή γειτονιά.

Η πρόσφατη απόφαση των αρχών να εισέλθουν σε τέσσερα κτίρια ιδιωτών όπου ζούσαν σαν τα ποντίκια μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, είναι ασφαλώς σωστή, αλλά δείτε: επειδή ήταν αποσπασματική, ήταν πολύ εύκολο να υπάρξουν και αντιδράσεις με μολότοφ, πανό, σπρέι ακόμα και σε εκκλησίες κ.ο.κ.

Οι αντιδράσεις αυτές, με τη βοήθεια της τηλεοπτικής εικόνας, μεγιστοποιούνται και τελικά περνούν στους πολίτες το μήνυμα της καχυποψίας και της απόρριψης («ούτε τώρα θα γίνει τίποτα»).

Αφού, λοιπόν, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, έχει ένα σχέδιο για ταυτόχρονη επέμβαση στα Εξάρχεια, ας μην το καθυστερεί, γιατί είναι η ίδια που δημιούργησε τις μεγάλες προσδοκίες γι’ αυτή τη μεγάλη μεταβολή στην πανέμορφη αυτή γειτονιά.

Επιπλέον, απελευθερώνοντας τα Εξάρχεια από την πολλαπλή ασχήμια, θα έχουμε ένα υψηλού συμβολισμού δείγμα γραφής. Η χώρα μπορεί να αποκτήσει κανονικότητα και να διορθώνει τις ασχήμιες της και πως υπάρχει μια κυβέρνηση διαφορετική από αυτές του παρελθόντος. Δυστυχώς, οι αποσπασματικές, αστυνομικού τύπου επεμβάσεις δεν φαίνεται διορθώνουν ούτε τη γειτονιά ούτε την κυβερνητική εικόνα.

*Στα Εξάρχεια υπάρχουν 179 διατηρητέα κτίρια. Λειτουργούν τέσσερα δημοτικά σχολεία, δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί, 53 εκδοτικοί οίκοι, τέσσερις γκαλερί, τρεις κινηματόγραφοι και μία τράπεζα. Δύο ξενοδοχεία που υπήρχαν στην περιοχή έχουν κλείσει, φαινόμενο που συναντάται και στις όμορες γειτονιές, στις οποίες βρίσκονται άλλα 19 κλειστά ξενοδοχεία. Στα Εξάρχεια υπάρχουν 15 καταλήψεις κτιρίων από τις συνολικά 23 στην ευρύτερη περιοχή, με τις 12 να αφορούν κατάληψη για φιλοξενία προσφύγων και στις υπόλοιπες 11 να διαμένουν διάφορες ομάδες ατόμων.