Ο αντιαμερικανισμός του ΚΚΕ συντηρεί το Πολυτεχνείο σχεδόν μισό αιώνα μετά - Free Sunday
Ο αντιαμερικανισμός του ΚΚΕ συντηρεί το Πολυτεχνείο σχεδόν μισό αιώνα μετά

Ο αντιαμερικανισμός του ΚΚΕ συντηρεί το Πολυτεχνείο σχεδόν μισό αιώνα μετά

Σήμερα τιμάται η 46η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Είναι εντυπωσιακό ότι επί 45 συναπτά έτη τιμάται το γεγονός με τον ίδιο τρόπο αν και οι περισσότεροι από αυτούς που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο διαβιούν την 7η αν όχι την 8η δεκαετία της ζωής τους και είναι στο πολιτικό περιθώριο, ενώ οι πιο πρόσφατοι από όσους το τιμούν, δεν γνωρίζουν, ούτε καν τι είναι χούντα.

Από την άλλη, στο σύνολο σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο εορτασμός δείχνει αδιάφορος με τις δηλώσεις που γίνονται να είναι ανούσιες στην καλύτερη των περιπτώσεων. “Σήμερα περισσότερο από ποτέ, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα” και διάφορα άλλα ανούσια παρόμοια.

Άλλωστε κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα δεν διεκδικεί τη συνέχεια του Πολυτεχνείου, όπως για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980 που ισχυριζόταν ότι “ο αγώνας τώρα δικαιώνεται”.

Ούτε το ΚΚΕ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που εκδιώκεται εδώ και χρόνια από τα ιδρύματα, όταν πάει να καταθέσει στεφάνι.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι γιατί το “Πολυτεχνείο” εξακολουθεί να είναι ένας τόσο κεντρικός πολιτικός εορτασμός. Γιατί διατηρείται στο πολιτικό προσκήνιο και αποτελεί πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, και δεν έχει εξελιχθεί σε σύμβολο περιθωριακών ομάδων και οργανώσεων, όπως για παράδειγμα, οι εκδηλώσεις για τη δολοφονία του νεαρού Γρηγορόπουλου.

Ο μόνος συνεκτικός ιστός που διαπερνά όλους τους εορτασμούς από το 1973 έως σήμερα είναι ο αντιαμερικανισμός, όπως εκδηλώνεται με την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Ήταν αυτή η απαγόρευση της πορείας στην αμερικανική πρεσβεία, ήταν που προκάλεσε το 1980 τα πρώτα επεισόδια με τους δύο νεκρούς διαδηλωτές.

Είναι αυτή η πορεία που το ΚΚΕ διατηρεί σήμερα ζωντανή στην συνέχιση των εκδηλώσεων. Διότι το ΚΚΕ είναι η μόνη συνεπής αντιαμερικανική δύναμη στην Ελλάδα και η μόνη που επιδιώκει να υπενθυμίζει τον αντιαμερικανισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει αντιαμερικανισμός στην ελληνική κοινωνία. Η απάντηση που έχει προκύψει από μία πρόσφατη σχετικά έρευνα της ελληνικής κοινής γνώμης, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι από τις πιο δημοφιλείς χώρες στην Ελλάδα. Αλλά πολιτικά αυτό ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Η κυβέρνηση της ΝΔ επανέφερε την χώρα στο ΝΑΤΟ, το 1980, ο Ανδρέας Παπανδρέου υπέγραψε τη νέα συμφωνία για τις βάσεις, ο Κώστας Σημίτης ευχαρίστησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσιπρας, έκανε deals με τον Τραμπ.

Το ΚΚΕ λοιπόν προσπαθεί να συντηρήσει πολιτικά τον αντιαμερικανισμό, και αυτό διατηρεί τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου έτσι ώστε να επαναλαμβάνεται η πορεία, η οποία δεν θα γινόταν χωρίς την πολιτική κάλυψη του ΚΚΕ. Και καμία κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με το ΚΚΕ, σε ένα θέμα που καμία δεν θεωρεί σοβαρό. Αν το ΚΚΕ αποσυρθεί από τις εκδηλώσεις, η πορεία θα πάψει να έχει τον βασικό της υποστηρικτή.

Απο εκεί και πέρα αρχίζει η γελοιότητα διαφόρων που προσπαθούν να διατηρήσουν μία θέση στο άρμα του αντιαμερικανισμού που κάνει πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, όπως είχε συμβεί παλαιότερα επί κυβερνήσεων Σημίτη αλλά και πέρυσι όταν λίγες μέρες μετά τις εμπορικές και πολιτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, όπως έκαναν πέρυσι κορυφαία στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, όπως φέρεται να είχε πει ο Φρανσουά Μιτεράν, ο αντιαμερικανισμός είναι ο σοσιαλισμός των ηλιθίων.

Κατά τα άλλα, “φονιάδες των λαών αμερικάνοι”...