H ανεργία υποχώρησε, τα προβλήματα όμως παραμένουν - Free Sunday
H ανεργία υποχώρησε, τα προβλήματα όμως παραμένουν
Eurokinissi

H ανεργία υποχώρησε, τα προβλήματα όμως παραμένουν

Το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε τον Οκτώβριο στο 16,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, ωστόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μεγεθών αποκαλύπτουν προβλήματα που μένει να επιλυθούν, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ, σε διάστημα ενός έτους η ανεργία μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από το 18,5% τον Οκτώβριο του 2018 στο 16,6% τον περυσινό Οκτώβριο.

Στο ίδιο διάστημα οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 65.570 άτομα ή κατά 1,7%. Αντίστοιχα, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 98.069 άτομα (μείωση 11,2%) και κατά 12.294 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 (μείωση 1,5%).

Ωστόσο η υποχώρηση της ανεργίας «δεν λύνει το πρόβλημα» επισημαίνει ο Γιώργος Κύρτσος σε ανάρτησή του από τις Βρυξέλλες.

Σημασία έχουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, είπε.

Πρώτον, οι μισθοί παραμένουν πολύ χαμηλοί για τη γενιά των «360 ευρώ».

Δεύτερον, το κύμα φυγής στο εξωτερικό συνεχίζεται.

Και τρίτον, η ανεργία παραμένει πολύ υψηλότερη μεταξύ των γυναικών, κόντρα στην ευρωπαϊκή γραμμή για ισότητα μεταξύ των φύλων.

Παρά την πτώση η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, σχολίασε ο ευρωβουλευτής, για να προσθέσει ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν υπάρξουν ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και μεγάλες βιομηχανικές επενδύσεις στην περιφέρεια.