Θάνατοι πραγματικοί - θάνατοι ηθικοί - Free Sunday
Θάνατοι πραγματικοί - θάνατοι ηθικοί

Θάνατοι πραγματικοί - θάνατοι ηθικοί

Η Ελλάδα έχει 10,5 εκατομμύρια πληθυσμό. Ο παγκόσμιος μέσος όρος θυμάτων του κορονοϊού ανέρχεται σε περίπου 62 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η Ελλάδα έχει 18 και βρίσκεται, με στοιχεία της 23ης Ιουνίου 2020, στην 88η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Το Βέλγιο, με 11,5 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει 838 θανάτους ανά εκατομμύριο και βρίσκεται στη 2η θέση. Πρώτος είναι ο Άγιος Μαρίνος με 1.238 θανάτους ανά εκατομμύριο, πλην όμως μιλάμε για 42 θανάτους σε 33,5 χιλιάδες πληθυσμό, και 3η η Ανδόρα με ανάλογα χαρακτηριστικά. Τέταρτη είναι η Μεγάλη Βρετανία με 632 θανάτους ανά εκατομμύριο και 68 εκατομμύρια πληθυσμό, 5η η Ισπανία με 606 θανάτους και 47 εκατομμύρια πληθυσμό, 6η η Ιταλία με 573 θανάτους και 60,5 εκατομμύρια πληθυσμό, 7η η Σουηδία με 511 θανάτους και 10 εκατομμύρια πληθυσμό, 8η η Γαλλία με 454 θανάτους και 65 εκατομμύρια πληθυσμό, 9ες οι ΗΠΑ με 373 θανάτους και 330 εκατομμύρια πληθυσμό.

Στη γειτονιά μας, η Βουλγαρία έχει 30 θανάτους (69η), η Βόρεια Μακεδονία 120 (29η), η Αλβανία 16 (93η) και η Τουρκία 59 (41η).

Ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων κορονοϊού ανέρχεται σε 1.189 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η Ελλάδα έχει 317 και βρίσκεται στην 119η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Οι ΗΠΑ έχουν 7.264 κρούσματα ανά εκατομμύριο (11η θέση στον κόσμο), η Ισπανία 6.285 (17η), η Σουηδία 6.025 (19η), η Βραζιλία 5.258 (21η), η Μεγάλη Βρετανία 4.511 (28η), η Ρωσία 4.109 (30ή), η Ιταλία 3.950 (32η), η Πορτογαλία 3.897 (33η).

Στη γειτονιά μας. η Βουλγαρία έχει 573 (100ή), η Βόρεια Μακεδονία 2.549 (46η), η Αλβανία 711 (90ή) και η Τουρκία 2.255 (52η).

Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν ότι η χώρα έχει κάνει ως τώρα καταπληκτική δουλειά. Απέφυγε το πρώτο κύμα, το οποίο όσοι δέχτηκαν ανυποψίαστοι το πλήρωσαν με θανάτους, χωρίς να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή (αν αυτά συγκρίνονται), και συνεχίζει αρκετά καλά, τουλάχιστον ως προς τους αριθμούς. Όλοι έχουμε την αίσθηση ότι τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά τις τελευταίες μέρες, ωστόσο η παρακολούθηση των στατιστικών δείχνει ότι η χώρα, ως τώρα, κατεβαίνει στην παγκόσμια κατάταξη. Εξακολουθούμε να κάνουμε καλύτερη δουλειά από πολλούς άλλους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύσαμε το πρόβλημα. Ύπαρξη κρουσμάτων σημαίνει μελλοντικά θύματα. Το ξέρουμε καλά αυτό, επομένως δεν πρέπει να ξεχαστούμε.

Τουρίστες περιμένουμε, και μάλιστα από χώρες που είτε έχουν πληγεί ιδιαίτερα είτε δυσκολεύονται ειδικά αυτή τη στιγμή. Πρακτικά, θα εισάγουμε κρούσματα και αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην τα αφήσουμε να κάνουν διασπορά: Μάσκα, Απόσταση, Αντισηπτικό, Καθαριότητα. Είναι αποκλειστικά στο χέρι μας. Αν επιτρέψουμε στη διασπορά να μείνει ζωντανή και εκτεταμένη ως το φθινόπωρο, οπότε θα μαζευτούμε ξανά μέσα, τότε, πράγματι, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

Το ως τώρα αποτέλεσμα δείχνει ότι η κριτική των πρώτων ημερών εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περί του ότι η χώρα δεν έκανε τίποτα το ιδιαίτερο, με επιχείρημα μάλιστα τις επιδόσεις των βαλκανικών γειτόνων μας, διαψεύδεται εμφαντικά.

Ήταν πασιφανές ότι η πανδημία θα έφερνε οικονομική καταστροφή και δυσκολία. Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησε από την αρχή να τα χρεώσει στην οικονομική και ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης. Σε συνδυασμό με τις φωνές περί μη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, ήταν επίσης (και δυστυχώς) φανερό ότι επένδυαν και σε μια ενδεχόμενη υγειονομική καταστροφή. Αυτή αποφεύχθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης, θα αποφευχθεί, από δω και πέρα, με ευθύνη του καθενός από εμάς. Για την οικονομία, το μέγεθος των προβλημάτων όλου του κόσμου δείχνει ότι το βασικό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να αποτρέψουμε τη διάδοση του ιού. Να προστατέψουμε την υγεία μας, τη δυνατότητα να δουλεύουμε και, φυσικά, τη δυνατότητα να υποδεχόμαστε τουρίστες. Για την αντιπολίτευση, η οποία ήξερε καλά ότι το θέμα Παπαγγελόπουλου στην Προανακριτική είχε στραβώσει πολύ, μια υγειονομική καταστροφή και πτώση της κυβέρνησης θα ήταν σωτήρια και θα έφερνε παραγραφή.

Το όλο ζήτημα έχει και εθνική διάσταση. Είναι φανερό ότι η Τουρκία επενδύει στην ένταση, επομένως το εσωτερικό μέτωπο πρέπει να διαμορφωθεί ενιαίο και αρραγές. Τούτο προϋποθέτει αφενός σταθερό περιορισμό της πανδημίας (δεν πολεμάς με τα νοσοκομεία γεμάτα), διάσωση, όσο γίνεται, του τουριστικού προϊόντος (άμυνα σημαίνει έξοδα) και εγκατάλειψη των υπονομευτικών κριτικών της πρώτης περιόδου της πανδημίας για την ικανότητα της κυβέρνησης. Άλλο πράγμα η κριτική, άλλο η υπονόμευση του τύπου «η Ελλάδα δίνει ψεύτικα στοιχεία για την πανδημία», όπως έγραφαν αντιπολιτευόμενες εφημερίδες τον Απρίλιο.

Η υπονόμευση έρχεται να ταιριάξει με τις δύο πρόσφατες αποκαλύψεις: Η πρώτη αφορά τη σύζυγο του πρώην υπουργού Άμυνας, η οποία καταγράφηκε από την ΕΥΠ να παρεμβαίνει στο έργο της αστυνομίας και να συντονίζει συλλήψεις μη αρεστών δημοσιογράφων. Η ίδια δικαιολογήθηκε ότι το έκανε στο πλαίσιο των καθηκόντων της ως δικηγόρου. Αστειότητες, για τις οποίες ο Δικηγορικός Σύλλογος έπρεπε ήδη να έχει επιληφθεί. Καθόλου αμελητέο ότι όλα αυτά προέκυψαν σε έρευνα εις βάρος υποκόσμου που καταγράφηκε να μιλάει με υπουργούς και βουλευτές της προηγούμενης κυβέρνησης. Η έρευνα είχε γνωστοποιηθεί και στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον τότε πρωθυπουργό. Σιωπή έκτοτε και μέχρι προχθές! Η δεύτερη είδηση αφορά τη δημοσιοποίηση ιδιωτικά καταγεγραμμένης συνομιλίας επιχειρηματία με τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και δεξί χέρι του προηγούμενου πρωθυπουργού, στην οποία γινόταν λόγος για «δουλειές στο μαγαζί» και λεφτά που βγάζουν κάποιοι (τότε) κυβερνητικοί, σε γνώση της τότε κυβέρνησης, αρκεί να μη χαλάνε τη γραμμή. Η συνομιλία διαψεύστηκε ως προς το περιεχόμενό της ως «παραποιημένη», αλλά δεν διαψεύστηκε ως προς το ότι έγινε και ότι είχε σε γενικές γραμμές τέτοιο περιεχόμενο, με σαφείς αναφορές για παρεμβάσεις και στη Δικαιοσύνη. Οι αποκαλύψεις «ακουμπάνε» ευθέως τον κ. Τσίπρα.

Πρακτικά, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δομές παρακράτους, που λειτουργούσε εν γνώσει και με τις ευλογίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα αρνείται να αποδοκιμάσει έστω και έναν από τους εμπλεκόμενους και ουσιαστικά τους καλύπτει όλους. Το γεγονός δείχνει ότι είναι και εξαιρετικά στριμωγμένη και εξαιρετικά εκτεθειμένη. Η αντίδραση εκ μέρους του κ. Τσίπρα ήταν να δηλώνει (αντί να απαντά στις αποκαλύψεις) ότι η κυβέρνηση κατέστρεψε την οικονομία.

Πρακτικά, την ώρα που η χώρα δείχνει να απέφυγε τους μαζικούς φυσικούς θανάτους και παλεύει να ορθοποδίσει, ζει τον ηθικό θάνατο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, μη έχοντας άλλα περιθώρια, επανέρχεται γοργά σε αυτό που ήξερε πάντα να κάνει: στις κραυγές, στη λάσπη και στον διχασμό. Ματαίως όμως. Συνδυάζοντας τα στοιχεία της επικαιρότητας, η υγειονομική και ηθική επιβίωση αυτής της χώρας βρίσκεται πλέον στα χέρια και στο μυαλό των πολιτών της.