Κορονοϊός Γιατί δεν πέφτουν τα νούμερα; Πως εξελίχθηκαν στο 1ο Lockdown; - Free Sunday
Κορονοϊός  Γιατί δεν πέφτουν τα νούμερα; Πως εξελίχθηκαν στο 1ο Lockdown;

Κορονοϊός Γιατί δεν πέφτουν τα νούμερα; Πως εξελίχθηκαν στο 1ο Lockdown;

Του Τριαντάφυλλου Πετκανόπουλου  φιλης3

 

Αν δούμε την εξέλιξη που είχαν οι απώλειες στις κυριότερες χώρες που επλήγησαν πολύ στην 1η φάση, αμέσως μετά από την εφαρμογή του 1ου Lockdown, βγάζουμε κάποια συμπεράσματα γιατί σε μας τώρα αυξάνονται οι απώλειες, μετά από τρείς εβδομάδες Lockdown και μπορούμε να κάνουμε κάποιες προβλέψεις για τη συνέχεια.

 

Όλοι αναρωτιούνται γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα και γιατί αυξάνονται οι απώλειες ανθρώπων, μετά από τρείς εβδομάδες καραντίνας.

Μια ματιά στην εξέλιξη του αριθμού των θυμάτων, στην πρώτη φάση της Άνοιξης όμως, μας δίνει κάποιες εξηγήσεις για να καταλάβουμε πως εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα σήμερα και να εκτιμήσουμε τη συνέχεια.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ

 

Εξέλιξη απωλειών, ανά 10ήμερο,

 

 

 

αμέσως μετά από την Καραντίνα

 

 

 

 

1η καραντίνα

Σήμερα

 

 

 

ΓΕΡ

ΒΕΛ

ΟΛΛ

ΕΛΛΑΔΑ

 

 

1-Μαρ

 

 

 

56

11-Οκτ

 

11-Μαρ

4

0

10

85

21-Οκτ

Εφαρμογή

21-Μαρ

68

67

96

101

1-Νοε

Lockdown

1-Απρ

786

761

1.067

274

11-Νοε

 

11-Απρ

1.878

2.518

1.470

618

21-Νοε

 

21-Απρ

2.297

2.652

1.273

?

1-Δεκ

 

1-Μαϊ

1.703

1.705

977

?

11-Δεκ

 

11-Μαϊ

925

1.004

563

?

21-Δεκ

 

21-Μαϊ

648

479

319

 

 

 

1-Ιουν

309

300

187

 

 

 

11-Ιουν

233

150

82

 

 

 

21-Ιουν

111

60

46

 

 

Copy of Koronoios Γραφ neo1

 

Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα και στο γράφημα που τον υποστηρίζει, στις χώρες Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία, αμέσως μετά από την εφαρμογή του 1ου Lockdown, στις 20 με 25 Μαρτίου, οι απώλειες σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση, για δύο 10ήμερα.

Στο 3ο 10ήμερο (μέσα Απριλίου), στις δύο πρώτες, οι απώλειες συνεχίστηκαν με ηπιότερο αυξανόμενο ρυθμό ενώ στην 3η με πτωτικό.

Από το 4ο 10ήμερο, στα τέλη Απριλίου και μετά, δηλαδή 40 μέρες μετά το Lockdown, ο αριθμός των απωλειών άρχισε να πέφτει για όλες τις χώρες, παραμένοντας όμως αρκετά ψηλά, για να φτάσει σε χαμηλά επίπεδα στο 6ο (αρχές Ιουνίου) και να τείνει προς το μηδέν στο 8ο, στα τέλη του Ιουνίου.

 

Η Ελλάδα δεν πέρασε στην ουσία πανδημία τότε κι έτσι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την πορεία των απωλειών της, με τις άλλες χώρες στην 1η φάση.

Η Ελλάδα περνάει τώρα ουσιαστικά πανδημία. Έτσι χρησιμοποιήσαμε τα σημερινά της μεγέθη, για σύγκριση, για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση και να κάνουμε ίσως κάποιες εκτιμήσεις.

 

Τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα

Βλέπουμε λοιπόν, στην τελευταία στήλη του Πίνακα και με την μπλέ γραμμή, στο Γράφημα ότι η εξέλιξη των απωλειών στη χώρα μας τώρα, από την έναρξη του 2ου Lockdown στις 3 Νοεμβρίου και μετά, ακολουθούν τον ίδιο αλλά κάπως ηπιότερο ρυθμό, με τις απώλειες των υπό μελέτη χωρών, τότε, στο 1ο Lockdown.

 

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο στο οποίο κατά το 1ο Lockdown οι απώλειες της Ολλανδίας άρχισαν την καθοδική πορεία, ενώ της Γερμανίας και του Βελγίου συνέχισαν να αυξάνονται, με μικρότερο όμως ρυθμό για άλλες δέκα μέρες.

 

Τι θα γίνει τώρα με μας; Ποια πορεία θα ακολουθήσουν οι απώλειές μας; Μακάρι να ακολουθήσουν αυτή της Ολλανδίας.

Το σίγουρο είναι ότι θα αρχίσουν να μειώνονται από το 1ο 10ήμερο του Δεκεμβρίου και λογικά, σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, θα φτάσουν σε χαμηλό σημείο στο τέλος του μήνα και σε πολύ μικρό νούμερο στο τέλος Γενάρη.

 

Οι γιορτές και το 2ο κύμα

Εδώ όμως παρεμβαίνουν οι γιορτές πριν από τις οποίες όλες οι χώρες, όπως και η δική μας θα χαλαρώσουν τα μέτρα και θα διακόψουν το Lockdown, όσες το έχουν επιβάλει. Για τους γνωστούς λόγους.

Άρα οι καμπύλες των απωλειών δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν αναμενόμενη την πτωτική τους πορεία. Λογικά, αμέσως μετά θα σημειώσουν και πάλι άνοδο (2ο κύμα) ώσπου να πάρουν λίγο αργότερα και πάλι καθοδική πορεία. Όταν θα φτάσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι εκτιμήσεις είναι ότι ταυτόχρονα με την λειτουργία ήδη του εμβολίου και τη βελτίωση του καιρού, θα μπορέσει η ανθρωπότητα, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες του Βορείου Ημισφαιρίου να πετύχει την οριστική νίκη απέναντι στον Covit-19.

 

Ευχόμαστε να είναι μικρή αυτή η ανάκαμψη και σύντομη η καθοδική πορεία, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την προσοχή μας κατά τη διάρκεια των γιορτών.

 

Διευκρινήσεις:

- Η ανάλυση είναι μόνο μαθηματική και όχι ιατρική

- Οι τρείς χώρες επελέγησαν για σύγκριση διότι, η μεν Γερμανία είναι χώρα με καλές επιδόσεις στην αντιμετώπιση του ιού, ενώ η Ολλανδία και το Βέλγιο έχουν παρόμοιο μέγεθος ή πληθυσμό με την Ελλάδα. Επίσης, τα συνολικά τους μεγέθη είναι κοντά στα δικά μας και βοηθούν στη σύγκριση.

- Δεν επιλέξαμε προς σύγκριση τη σημερινή κατάσταση στις εν λόγω χώρες διότι τα μέτρα δεν είναι κοινά για όλες. Στην Ελλάδα έχουμε καθολικό Lockdown όπως είχαμε στο πρώτο κύμα σε όλες τις χώρες.

- Στο παρακάτω Γράφημα, φαίνεται η αντίστοιχη πορεία χωρών με μεγάλες απώλειες, όπως το ΗΒ, Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Βλέπουμε ότι η πορεία είναι η ίδια.

Copy of Koronoios Γραφ neo2