Εταιρική κοινωνική ευθύνη, αειφορία και ανάπτυξη: Όψεις του σύγχρονου επιχειρείν - Free Sunday
Εταιρική κοινωνική ευθύνη, αειφορία και ανάπτυξη: Όψεις του σύγχρονου επιχειρείν

Εταιρική κοινωνική ευθύνη, αειφορία και ανάπτυξη: Όψεις του σύγχρονου επιχειρείν

Του Άγι Παπαδόπουλου, προέδρου της ΕΥΑΘ Α.Ε.

 

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ) έχει αναδειχθεί ως προτεραιότητα στο σύγχρονο επιχειρείν, εδώ και χρόνια. Συνέβαλαν σε αυτό η σύνδεση της έννοιας της ΕΚΕ με την επίτευξη στρατηγικών επιχειρηματικών στόχων, πέραν των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών, η ανάπτυξη ενός ανοιχτού αλλά συγκροτημένου διαλόγου σε θεσμικό επίπεδο και, δυστυχώς, η αύξηση των κοινωνικών αναγκών λόγω της οικονομικής ύφεσης. Η φετινή πανδημία επιτάχυνε ως καταλύτης αυτές τις διεργασίες, θέτοντας την ΕΚΕ στο επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, συνδέοντάς τη με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη συνέχιση του νήματος ανάπτυξης του τόπου.

Η ΕΥΑΘ, ως επιχείρηση που διαχειρίζεται έναν φυσικό πόρο, το νερό, και τις με αυτό συνυφασμένες ζωτικές υποδομές της ύδρευσης και της αποχέτευσης, αφουγκράστηκε τη συγκυρία. Στο μέτρο και τον χώρο που της αναλογούν ως εταιρεία, επέδειξε τα απαιτούμενα αντανακλαστικά: ενισχύσαμε την προσπάθεια της πολιτείας με δωρεά ειδικού μηχανήματος για την ασφαλή βιντεολαρυγγοσκόπηση ασθενών με Covid-19 στο νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ, μοιράσαμε 5.000 μάσκες σε μαθητές της Θεσσαλονίκης, ενισχύσαμε για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης κοινωνικές δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης και συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε σε σειρά αιτημάτων κοινωνικών φορέων και δομών που αγωνίζονται να συνδράμουν τους αδύναμους και αποκλεισμένους.

Παράλληλα, δίνουμε τη δυνατότητα ενός κοινωνικού τιμολογίου, καθώς και διευκολύνσεων πληρωμών, στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες των καταναλωτών μας. Συνεργασία με συμβολισμό αλλά και ουσία ως προς την κοινωνική ευθύνη αποτελεί φυσικά αυτή με τη διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, για την πρωτοποριακή έρευνα ανίχνευσης του κορονοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Πιστεύουμε στην έμπρακτη και ουσιαστική κοινωνική δραστηριοποίησή μας. Και αυτή μπορεί να υλοποιείται μόνο στον βαθμό που λειτουργούμε αποδοτικά και με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, γι’ αυτό και παρά την πανδημία συνεχίζεται απρόσκοπτα ο επιχειρησιακός μας σχεδιασμός, με έργα για τη βελτίωση της ενεργειακής μας απόδοσης και τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

Τέλος, επιδιώκουμε να είμαστε μια οικονομικά υγιής και βιώσιμη εταιρεία, ώστε να μπορούμε να υλοποιούμε όλους αυτούς τους στόχους μας, χωρίς να επιβαρύνουμε έμμεσα ή άμεσα τους καταναλωτές μας, ούτε και την κοινωνία.