Ερωτήσεις και απαντήσεις στη βουλή - Free Sunday
Ερωτήσεις και απαντήσεις στη βουλή

Ερωτήσεις και απαντήσεις στη βουλή

Ο Μητσοτάκης είχε απόλυτο δίκαιο! Μπορούμε να μαλώνουμε για τις προτάσεις, αλλά δεν μπορούμε να μαλώνουμε για δεδομένα.
 
Τα δεδομένα λένε, όσο κι αν διαφωνεί ο κ. Τσίπρας, ότι η Ελλάδα πήγε στην αντιμετωπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας καλύτερα από όσο πήγαν πολλές άλλες χώρες. Και μάλιστα έφτασε στο σημείο να ανοίγει τις οικονομικές δραστηριότητες πιο γρήγορα από άλλες χώρες.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα στο δευτερο lockdown είχε 4500 νεκρούς.
 
«Είμαστε δυόμισι μήνες σε σκληρό lockdown. 4500 οικογένειες θρηνούν τους ανθρώπους τους!», είπε.
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε αυτους τους 2,5 μήνες από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, την παραμονή της συζήτησης στη Βουλή,  η χώρα κατέγραψε 4752 θυματα, από τα οποια  οι 1882 έχασαν τη ζωή τους τον Νοέμβριο, οι 2346 τον Δεκέμβριο και οι 506 μέχρι τις 14/1.
 
Ο αριθμός 4500 δεν υπάρχει ως μέγεθος. Αν ελεγε ως 5000 θα είχε ένα ίχνος υπερβολής που δεν θα εξέπληττε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια μικρή μείωση τι ακριβώς εξυπηρετεί; Δείχνει μια ανεξηγητη μετριοπάθεια.
 
Όμως ο κ.Τσιπρας βγήκε στο βήμα της Βουλής και χρησιμοποίησε έναν χάρτη  για να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα ήταν στην πρώτη θέση της λίστας των θυμάτων από τον κορωνοϊο 
 
Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι τα θύματα τα μετράμε ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
 
Όποιος έχει στοιχειωδώς παρακολουθήσει την υπόθεση γνωρίζει ότι η Ελλάδα μετά το πρώτο κύμα ήταν πολύ χαμηλά σε αυτήν την μετρηση και κυρίως πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
 
Με αυτά τα μεγέθη,η Ελλάδα βρίσκεται στις θέσεις λίγο πριν το 50, (46-48) σε ό,τι αφορά στον συνολικό αριθμό θανάτων αλλά και στους θανάτους ανά εκατομμυριο.
 
Όμως στην παγκόσμια λίστα του πληθυσμού είναι στην 86η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
 
Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν έχουμε λίγους ή πολλούς θανάτους, αλλά η υποχώρηση της χώρας στις συγκεκριμένες κατηγορίες. Μετα το πρώτο κύμα ήταν σε ζηλευτη θέση. Στην Ευρώπη μάλιστα
ήταν διαρκώς στην 3η ή  4η θέση από το τέλος, μετά την Σλοβακια και τη Λετονια..
 
Η στατιστική δίνει αριθμούς από τους οποίους βγαίνουν συμπεράσματα. Αρκετα αν ξέρεις να τους διαβάζεις.
 
Ο κ.Τσιπρας δεν ήξερε. Γιατί αλλιώς θα ρωτούσε ακριβώς όπως το έθεσε το θέμα ο κ.Μητσοτακης. "Δεν μπορούμε να διαφωνούμε στα δεδομένα".
 
Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα ανεβηκε πολλές θέσεις στη θνητότητα,, αλλά ουτε ο κ.Τσιπρας, ούτε άλλος τις πολιτικός αρχηγός ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έχει κάποια ερμηνεία για το τι είναι αυτό στο οποίο δεν κατάφερε να ανταποκριθεί η χώρα.
 
Δεν είναι υποχρεωτικό να έχει ο Μητσοτάκης την ευθύνη της υποχώρησης, αλλά είναι υποχρεωτικό να ξέρει.
 
Βέβαια δεν αποκλείεται να μην έκανε τις ερωτήσεις γιατί ούτε ο ίδιος ήξερε τις απαντήσεις.
 
Αλλά το πιο ανησυχητικό είμαι το ενδεχόμενο να μην ήξερε ότι υπάρχουν αυτές οι ερωτήσεις.