Οδεύοντας προς τον πυρήνα της ψηφιακής μετεξέλιξης του e-ΕΦΚΑ - Free Sunday
Οδεύοντας προς τον πυρήνα της ψηφιακής μετεξέλιξης του e-ΕΦΚΑ

Οδεύοντας προς τον πυρήνα της ψηφιακής μετεξέλιξης του e-ΕΦΚΑ

Από 1 Μαρτίου του 2020, σύμφωνα με τον ν. 4670/20, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) άλλαξε, καθώς εντάχθηκε σε αυτόν το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και μετονομάστηκε σε Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Το «e» στο όνομα του Φορέα δήλωσε από την πρώτη στιγμή την πρόθεση αλλά και την αποστολή του να μετεξελιχθεί για να προσφέρει τις υπηρεσίες του αμιγώς ηλεκτρονικά, με τη χρήση όλων των σύγχρονων ψηφιακών μέσων, για την καλύτερη, πιο γρήγορη, άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο e-ΕΦΚΑ δεν είναι μόνος σε αυτό. Η ψηφιακή μετάβαση ολόκληρης της δημόσιας διοίκησης, που έχει επιταχυνθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του Covid-19 εδώ και έναν χρόνο, έχει υπάρξει το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, και μιας ομάδας εξειδικευμένων στελεχών όλων των υπουργείων. Το όραμα του πρωθυπουργού, όπως αυτό εκφράστηκε από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του, ακόμα και πριν από την πανδημία, ήταν η Ψηφιακή Ελλάδα, ένα σύγχρονο κράτος που θα προσφέρει στους πολίτες του δεκάδες ψηφιακές υπηρεσίες απ’ όλες τις κρατικές δομές και για όλες τις καθημερινές τους συναλλαγές, εύκολα και απλά, με το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ θα μεριμνά και για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων απ’ όλα τα μέλη της κοινωνίας.

Είναι αλήθεια ότι ο e-ΕΦΚΑ αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων. Κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στην αλήθεια, αλλά δεν προσφέρει κάτι η αναπαραγωγή των ήδη διαπιστωμένων παθογενειών του, όταν μάλιστα οι διαπιστώσεις έχουν γίνει και από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του ίδιου του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη. Είναι κοινός τόπος ότι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, με τον τρόπο που έγινε, δεν έφερε άμεσα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα προβλήματα όμως που υπάρχουν αντιμετωπίζονται βήμα βήμα και επιλύονται συστηματικά και καθημερινά, με συντονισμένες κινήσεις της Διοίκησης και με τη σκληρή και μεθοδική δουλειά όλων των εργαζομένων και των στελεχών του Φορέα.

Κανείς όμως δεν μπορεί να μην παραδεχτεί και τα τεράστια βήματα προόδου που έχουν γίνει τον τελευταίο έναν χρόνο, ειδικά στον τομέα της ψηφιοποίησης και της παροχής υπηρεσιών μέσω ηλεκτρονικών καναλιών. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε δυναμικά με τον Γιάννη Βρούτση ως υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συνεχίζεται ακατάπαυστα με τον Κωστή Χατζηδάκη, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διευκόλυνση των πολιτών σε όλες τις συναλλαγές τους με τον e-ΕΦΚΑ.

Η πρώτη σημαντική τομή έγινε με τη λειτουργία του συστήματος ΑΤΛΑΣ, που εγγυάται την ψηφιακή απονομή συντάξεων με ένα κλικ. Οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις απονεμήθηκαν σε ειδική τελετή παρόντος του πρωθυπουργού και το σύστημα ενδυναμώνεται συνεχώς, με το να εντάσσονται σε αυτό όλο και περισσότερες διαφορετικές κατηγορίες συντάξεων. Στόχος μας, που είναι εφικτός, είναι η πλήρης ένταξη όλων των κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος του 2021 στον μηχανισμό απονομής συντάξεων του συστήματος ΑΤΛΑΣ.

Όμως η πανδημία και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης λειτούργησαν ως καταλύτης της ψηφιακής μετεξέλιξης του Φορέα, που έτσι κι αλλιώς ήταν σχεδιασμένη και προγραμματισμένη, απλώς επιταχύνθηκε μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες. Μέσα στο 2020, το έτος της πανδημίας, το site του e-ΕΦΚΑ δέχτηκε 29 εκατομμύρια επισκέψεις από 3,2 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες. Οι πολίτες χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες του για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση αλλά και για να διεξαγάγουν με ευκολία τις συναλλαγές τους, αποφεύγοντας τις περιττές μετακινήσεις. Μαζί με την πλήρη ένταξη μιας σειράς υπηρεσιών στο gov.gr, την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ ήταν ίσως το πιο σημαντικό βήμα μπροστά στην εξυπηρέτηση του πολίτη εδώ και δεκαετίες!

Το ανανεωμένο site του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el) βρίσκεται εδώ και περίπου 20 ημέρες στον «αέρα», για να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις καθημερινές συναλλαγές όλων των ασφαλισμένων, των εργοδοτών, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων και όλων των πολιτών με τον οργανισμό. Το ανανεωμένο site προσφέρει ηλεκτρονικά 45 υπηρεσίες για αρχή, κατανεμημένες ανά κατηγορία συναλλασσομένου στην Αρχική Σελίδα για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν δυνατότητα για προγραμματισμό ραντεβού αυτοπρόσωπης παρουσίας, ενημέρωση για τις υπηρεσίες των ΚΕΠΑ και του ΚΕΑΟ, με εκτύπωση ενημερωτικών σημειωμάτων και αποφάσεων, και άμεση πρόσβαση σε κομβικές υπηρεσίες του οργανισμού, όπως στην πλατφόρμα Δήλωσης Προκαταβολής Σύνταξης και στην πλατφόρμα επιστροφής αναδρομικών σε κληρονόμους αποβιωσάντων δικαιούχων. Σταδιακά, όλο και περισσότερες υπηρεσίες θα προστίθενται, για την ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση όλων των πολιτών, την αποσυμφόρηση των εκκρεμών υποθέσεων, τη μείωση της ανάγκης για αυτοπρόσωπη παρουσία στις εγκαταστάσεις του e-ΕΦΚΑ και την αποφυγή της ταλαιπωρίας.

Η πρόσβαση όμως στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ δεν πρέπει να περιορίζεται από την ύπαρξη υπολογιστή ή ψηφιακών δεξιοτήτων που πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας ίσως δεν διαθέτουν. Έτσι, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε ένα ακόμη βήμα, εντάσσοντας 13 υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, σε πρώτο στάδιο, σε αυτές που είναι διαθέσιμες και μέσω των ΚΕΠ. Σημαντικές υπηρεσίες, όπως η Βεβαίωση Προϋπηρεσίας και ο Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης για μισθωτούς πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η Βεβαίωση Απογραφής, η Ασφαλιστική Ικανότητα, η Βεβαίωση Εισφορών για φορολογική χρήση και αρκετές άλλες, τώρα μπορούν να διεκπεραιωθούν απλά και γρήγορα στα κατά τόπους ΚΕΠ, από τους εκπαιδευμένους υπαλλήλους μετά από ραντεβού.

Κάθε μέρα ερχόμαστε κι ένα βήμα πιο κοντά στην ολιστική εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω ψηφιακών υπηρεσιών, αντιμετωπίζοντας την ταλαιπωρία και δημιουργώντας μια πιο αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση.

Η ψηφιακή μετάβαση των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ είναι ένας δρόμος που δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ, γιατί με την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας πάντα υπάρχει μια ακόμα διευκόλυνση που μπορεί να προστεθεί στο προσφερόμενο μπουκέτο υπηρεσιών. Πάντα υπάρχει ένας ακόμα εργαζόμενος, συνταξιούχος ή άλλος συναλλασσόμενος που μπορεί να γλιτώσει χρόνο και κόπο και να λάβει ποιοτικές ψηφιακές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας απλώς το ΑΜΚΑ του και τους κωδικούς TaxisNet που διαθέτει. Εμείς, ως διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, έχουμε καθήκον να βελτιώσουμε την καθημερινή επαφή όλων των πολιτών με τον σημαντικότερο κρατικό φορέα κοινωνικής προστασίας της χώρας, έναν οργανισμό με τον οποίο όλοι οι Έλληνες και οι κάτοικοι της Ελλάδας έχουν δοσοληψίες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Καθώς ο e-ΕΦΚΑ οδηγείται στην ψηφιακή εποχή, καθώς όλο και περισσότερες υπηρεσίες και πληροφορίες μπορούν πια να λαμβάνονται από το σπίτι με ένα κλικ, ο Φορέας θα δικαιολογεί ακόμα περισσότερο το όνομά του. Αν έχει σήμερα επικρατήσει το αρκτικόλεξο ΕΦΚΑ να έχει ίσως κι ένα αρνητικό πρόσημο στη συνείδηση κάποιων πολιτών, στόχος μας είναι το ίδιο αρκτικόλεξο, e-ΕΦΚΑ, να συνδεθεί με την ευκολία, την ταχύτητα, την αξιοπιστία και την ποιότητα υπηρεσιών. Όλοι εμείς στον e-ΕΦΚΑ, ο διοικητής Χ. Χάλαρης, οι υποδιοικητές του φορέα, o ειδικός project manager για την επίλυση του θέματος της καθυστέρησης απονομής των συντάξεων και η ομάδα του, τα στελέχη και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Φορέα, οι εργαζόμενοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι με κάθε τρόπο στο μεγάλο εγχείρημα του e-ΕΦΚΑ, ο καθένας από το μετερίζι του, δουλεύουμε, ως οφείλουμε, πολύ πάνω σε αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε!