Η Ρωσία κύριος στόχος, η Τουρκία παράπλευρη απώλεια της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας - Free Sunday
Η Ρωσία κύριος στόχος, η Τουρκία παράπλευρη απώλεια της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας

Η Ρωσία κύριος στόχος, η Τουρκία παράπλευρη απώλεια της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας

Με πανηγυρισμούς εγινε δεκτή στην Αρμενία και στην αρμενική διασπορά, η δήλωση του προέδρου Μπαϊντεν, με την οποία αναγνωρίζει ότι το 1915 συνετελέσθη γενοκτονία των Αρμενίων από τα οθωμανικα στρατεύματα.

Η απόφαση έχει ελάχιστα νομικά αλλά πολλά πολιτικά συμπαραμαρτουντα.

Είναι προφανές ότι ενόχληθηκε τα μάλα η Τουρκία, όπως προκύπτει από τις επίσημες αντιδράσεις της Άγκυρας.

Όμως ελάχιστοι πρόσεξαν ότι δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από πλευράς της Μόσχας. Το Υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας δεν αφιέρωσε ούτε καν ένα tweet για τη γενοκτονία των Αρμενίων την οποία έχει αναγνωρίσει με απόφαση της Βουλής από το 1995 "λαμβάνοντας υπόψη ότι η φυσική εξόντωση του αδελφού αρμενικού λαού στην ιστορική του πατρίδα, είχε ως στόχο να καταστρέψει τη Ρωσία".

Ουσιαστικά η δήλωση Μπάιντεν η οποία δείχνει να έχει ως αποτέλεσμα τη φιλοδυτική στροφή της Αρμενίας, η οποία πρέπει να επιβεβαιωθεί στις εκλογές του Ιουνίου.
Ο φιλοδυτικός πρωθυπουργός Νικόλα  Πασινιαν άντεξε την συντριπτική  ήττα στο Ναγκορνο Καραμπάχ και οι φιλορωσοι αντίπαλοι του δεν μπορούσαν να επικαλεστούν την ρωσική βοήθεια που δεν ήλθε την ώρα που η Τουρκία ενίσχυε δημόσια τους Αζέρους και μετά ανέλαβε να επιτηρεί την εκεχειρία ως κοινά αποδεκτή δύναμη.

Αυτή η αρμενική στροφή δημιουργεί στον Καύκασο ένα συμπαγές στρώμα φιλοαμερικανικων κρατών (Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαΐτζαν) ανάμεσα στην Ρωσία και στην Τουρκία, αλλά και ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιραν.

Ο Καυκασος δεν θα είναι πλέον η πίσω αυλή της Ρωσίας, οπως και η Ουκρανία, η οποία συνορεύει με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι η δυτική αυλη της Μόσχας

Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι αποφασισμένος να πιεσει τη Ρωσία με κάθε τρόπο.

Η πίεση που δημιουργείται στην Τουρκία είναι παράπλευρη απώλεια στον δρόμο της τελικής επιλογής. Ο πρόεδρος Ερντογάν καλείται να δει τον κόσμο με τα πραγματικές διαστάσεις της χώρας του κι όχι με τις ψευδαισθήσεις που άφηνε να καλλιεργούνται ο πρόεδρος Τραμπ.

Στην κατάσταση αυτή, την πίεση εντείνουν οι απελάσεις Ρώσων διπλωμάτων  από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, για υποθέσεις κατασκοπίας, κάποιες από τις οποίες έχουν και ελληνικές απολήξεις.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ο Πάνος Καμμένος στήριξε την Ρωσία πηγαίνοντας στο Βελιγράδι να κάνει το ρωσικο εμβόλιο, ενώ είναι σε ηλικία να κάνει εμβόλιο στην Ελλάδα.
Αλλά μάλλον δεν φτάνει...