Έντονη η ανησυχία των πολιτών για ενέργεια και τιμές προϊόντων - Free Sunday
Έντονη η ανησυχία των πολιτών για ενέργεια και τιμές προϊόντων

Έντονη η ανησυχία των πολιτών για ενέργεια και τιμές προϊόντων

Επιμένει το πετρέλαιο να κρατάει τα ηνία στην κούρσα με το φυσικό αέριο. Είναι το καύσιμο που χρησιμοποιείται περισσότερο από κάθε άλλο για τη θέρμανση. Παρά τη διείσδυση του φυσικού αερίου, δεν έχει καταφέρει ακόμα να εκτοπίσει το πετρέλαιο από την πρώτη θέση, με ό,τι αυτό σημαίνει για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη των καταναλωτών.

Πάνω από 9 στους 10 πολίτες ανησυχούν για τις τιμές της ενέργειας τον φετινό χειμώνα, με σχεδόν τους μισούς από αυτούς να ισχυρίζονται ότι οι πρώτες αυξήσεις έχουν γίνει ήδη αισθητές στους λογαριασμούς τους. Το περσινό επίδομα θέρμανσης άγγιξε κάτω από 7% του πληθυσμού, το φετινό με τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, δείχνει να «πιάνει» πολύ περισσότερο κόσμο. Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης ισχυρίζεται ότι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση δεν θα βοηθήσει και πολύ στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που προκαλείται από τις τιμές της ενέργειας. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι του πιστεύουν ότι η αύξηση των τιμών μπορεί να έχει επιπτώσεις στην επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας.

Κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας είναι περίπου 7 στους 10. Τη στιγμή μάλιστα που σε διπλανές χώρες υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που λειτουργούν με «βαλκανικού» τύπου πρωτόκολλα ασφαλείας… Αν λέμε όχι στην πυρηνική ενέργεια γιατί φοβόμαστε την περίπτωση ατυχήματος, είναι κατανοητό. Αν λέμε για άλλους λόγους, τότε πρέπει να το συζητήσουμε.

Και με περίπου 70% του δείγματος να απαντάει ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει το μικροκλίμα της περιοχής που ζούνε, δείχνει νομίζω πόσο σοβαρή και σε βάθος πρέπει να γίνει στην χώρα μας η συζήτηση και για το περιβάλλον.