Οι σχέσεις δεν είναι πορνογράφημα - Free Sunday
Οι σχέσεις δεν είναι πορνογράφημα

Οι σχέσεις δεν είναι πορνογράφημα

Οι σεξουαλικές σχέσεις, όπως όλες οι ανθρώπινες σχέσεις, οφείλουν να είναι αμοιβαίες, ειλικρινείς και στηριγμένες σε απλές και αναλλοίωτες στον χρόνο αρχές. Όπως κατακρίνουμε την εκμετάλλευση όταν εισχωρεί στις επαγγελματικές και λοιπές κοινωνικές σχέσεις, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να κατακρίνουμε τον εαυτό μας όταν προσέρχεται σε μια σωματική επαφή με αποκλειστικό σκοπό την προσωπική απόλαυση. Πάει κανείς στο κρεβάτι του, όχι για να «γουστάρει» αλλά για να προσφέρει στο σύντροφό του πρώτα από όλα σεβασμό, φροντίδα και εν τέλει ικανοποίηση. Οτιδήποτε άλλο είναι άκρατος εγωισμός, ανωριμότητα, ίσως και εκμετάλλευση.

Η κατάληξη στο κρεβάτι θα έπρεπε να είναι το τέλος μιας όχι σύντομης πορείας κατά τη διάρκεια της οποίας ο ένας γνώρισε καλά τον άλλον, τουλάχιστον τόσο όσο του επιτρέπει να τον εμπιστευτεί στοιχειωδώς. Η κατάληξη στο κρεβάτι είναι, ή θα έπρεπε να είναι, η κατάληξη μιας αξιόλογης γνωριμίας και όχι παίγνιο. Ανθρώπινη σχέση χωρίς εμπιστοσύνη είναι, τελικά, στυγνή συναλλαγή. Και οι συναλλαγές έχουν πάντοτε κινδύνους, φανερούς και κρυφούς. Σίγουρα, δε, το κρεβάτι δεν είναι πεδίο επίδειξης, πολύ περισσότερο δεν πρέπει να είναι το εργαλείο απόκτησης κοινωνικής αποδοχής. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν ισχυρή παιδεία και δυνατότητα να διακρίνει κανείς τις πραγματικές αξίες. Προϋποθέτουν εξάσκηση του καθενός να ενεργεί αυτοβούλως από μικρή ηλικία και να μην παρασύρεται από την παρέα, τη μόδα ή τα θεάματα. Προϋποθέτουν και αυτοπεριορισμό. Δεν είναι απαραίτητο να ανταποκρινόμαστε σε όποιο πρότυπο κυκλοφορεί ευρέως για εμπορικούς σκοπούς, ούτε να ψάχνουμε επιφανειακή αποδοχή, το αντίθετο. Το να μάθουμε να αυτοπεριοριζόμαστε, αναγνωρίζοντας υπέρτερες των ενστίκτων μας αρχές, έχει να κάνει και με τα όρια που μας έθεσαν όταν ήμασταν μικροί.

Εκδικητική πορνογραφία (revenge porn) χαρακτηρίστηκε το περιστατικό που καταγγέλθηκε πρόσφατα εναντίον τηλεοπτικού προσώπου. Δεν πρόκειται περί αυτού. Δεν πρόκειται καν περί πορνογραφίας. Πρόκειται για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής ανθρώπου στον σκληρό πυρήνα της, εκείνον που αφορά στην αυστηρά προσωπική του λειτουργία. Στον σκληρό πυρήνα που αφορά στην απόφαση να δειχθεί εμπιστοσύνη στον άλλον, μέχρι απογυμνώσεως. Όπου τη στιγμή που νομίζεις ότι ο άλλος αξίζει της εμπιστοσύνης σου και είτε δίνεσαι είτε προσφέρεις, διαπιστώνεις ότι αυτός σε μετατρέπει σε εμπόρευμα, θέαμα. Δεν είναι η γύμνια το θέμα. Είναι η δημόσια διαπόμπευση του εσωτερικού κόσμου. Των στιγμών που όλοι μας θέλουμε να έχουμε και τις οποίες, από τη φύση του πράγματος, μπορούμε να έχουμε μόνο ιδιωτικά. Είναι η βαρύτερη εκδοχή προσβολής προσωπικότητας.

Πορνογραφία υπήρχε ανέκαθεν. Αποτέλεσε και αποτελεί και ιδιαίτερο κλάδο πολλών τεχνών και είναι κοινωνικά αποδεκτή. Πρωτίστως γιατί, όταν συμβαίνει, συμβαίνει είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά, κατόπιν συμφωνίας. Συμφωνούν οι συμμετέχοντες, συμφωνούν και οι θεατές. Η πορνογραφία προορίζεται να γίνει δημόσιο θέαμα, έστω και σε ιδιωτικούς χώρους. Μπορεί να είναι καλή, κακή, μέτρια, χυδαία ή ευχάριστη, όπως όλα τα θεάματα. Έχουμε συμφωνήσει ως κοινωνία ότι αυτά τα θεάματα θα είναι ελεύθερα, αλλά δεν θα προβάλλονται ελεύθερα. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε καμία περίπτωση ότι ιδιωτικές στιγμές θα μετατρέπονται σε δημόσιο θέαμα. Εδώ μπαίνει το θέμα της τεχνολογίας και του τρόπου με τον οποίο δεν έχουμε εξοικειωθεί με αυτήν.

Οι παλιοί φωτογράφοι, της εποχής του φιλμ, θα διηγηθούν ότι ζευγάρια πήγαιναν τα φιλμ τους στο φωτογραφείο, περίμεναν έξω από το σκοτεινό θάλαμο και έπαιρναν τις φωτογραφίες σε φάκελο αμέσως. Επρόκειτο για το δικό τους εσωτερικό παίγνιο, την εσωτερική ανταλλαγή θεαμάτων, αυστηρά για ιδιωτική χρήση. Προϋπέθετε βέβαια εμπιστοσύνη στον φωτογράφο, αλλά η έκθεση ήταν ελεγχόμενη και οι δυνατότητες αναπαραγωγής εξαιρετικά περιορισμένες.

Η έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας απελευθέρωσε τις δυνατότητες και θεωρητικά επέτρεψε την απόλυτη ιδιωτικότητα. Η οποία απλώς δεν υπάρχει εάν η μία πλευρά εμπιστεύτηκε λάθος άνθρωπο ή με λάθος όρους. Το φιλμ κάποτε καταστρέφονταν και το θέμα τέλειωνε. Τα ψηφιακά ίχνη καταστρέφονται δύσκολα και ανακτώνται εύκολα. Στη σημερινή εποχή, της εύκολης αποτύπωσης, καταγραφής και δημόσιας αναπαραγωγής του διαδικτύου, το στοιχείο της εμπιστοσύνης είναι αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει. Καλύτερα να βγεις γυμνός στην πλατεία παρά να αφεθείς στην ευκολία της ψηφιακής λήψης ενός κινητού. Το διαδίκτυο είναι αχανές και ανεξέλεγκτο.

Οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η σύγχρονη τεχνολογία και η διαφοροποίηση του τρόπου διάδοσης των πληροφοριών και των απόψεων έχει επιδράσει αρνητικά στις ανθρώπινες σχέσεις, ιδιαίτερα δε στο σκέλος που αφορά στον στενό προσωπικό πυρήνα. Διαδίδονται ευρέως πρότυπα και «πρότυπα» τα οποία σε πολλές περιπτώσεις διαστρεβλώνουν πλήρως το νόημα της ανθρώπινης επικοινωνίας και υποβαθμίζουν την αξία του ανθρώπου. Το χειρότερο είναι ότι εμφανίζουν ως υπαρκτές, ιδιότητες και καταστάσεις οι οποίες απλώς δεν υπάρχουν. Με απλά λόγια, τέλεια κορμιά, ως κρέας προς ανάλωση, χωρίς καμία αναφορά στον άνθρωπο που τα φέρει και την ηθική του αξία. Παρασύρονται οι νεότεροι, κυρίως, αλλά και κάποιοι ματαιόδοξοι μεγαλύτεροι, και πιστεύουν ότι αν προσφέρουν τον εαυτό τους ως αντικείμενο προς απόλαυση, θα τύχουν ευρύτερης αποδοχής και επιδοκιμασίας. Συνήθως τα αποτελέσματα είναι πικρά και το εσωτερικό κενό που προκύπτει ακόμη πικρότερο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μεγαλύτερων έχει απαλλαγεί από αυτές τις στρεβλώσεις, αφενός γιατί έπαθε κι έμαθε, αλλά και γιατί εξ ορισμού, από μια ηλικία και πάνω, τέλειο κορμί όχι απλώς δεν υπάρχει, αλλά εξ ορισμού έχει «ελαττώματα». Κατά συνέπεια, προσεγγίζεις τον άλλον για όλους τους άλλους λόγους και όχι για το θέαμα. Οι νεότεροι, όμως, συχνά πέφτουν στην παγίδα.

Εν τέλει, πίσω από την ουσιαστική μόρφωση και πρόσληψη αξιών, την ευθύνη των οποίων έχουν οι οικογένειες, η σωστή σειρά των πραγμάτων είναι, πάντα, το να ξεκινάς ντυμένος και να καταλήγεις γυμνός. Το αντίστροφο είναι πάντα καταστροφικό.

Το καλύτερο αφροδισιακό είναι το μυαλό που επικοινωνεί με ένα άλλο μυαλό. Τα υπόλοιπα είναι άχρηστη μόδα και καταστροφή του ψυχισμού. Στο κρεβάτι πάς για να προσφέρεις και όχι για να πάρεις. Αν τούτο είναι αμοιβαίο, επέρχεται η ευτυχία. Όποιος αντιληφθεί ότι ο άλλος έρχεται μόνο για να πάρει, πρέπει να φεύγει χωρίς να κοιτάει πίσω.

Οι ώριμες κοινωνίες οφείλουν να αποβάλλουν και να απομονώνουν όσους δημοσιοποιούν ιδιωτικές στιγμές, ασχέτως του τι θα κάνει ο εισαγγελέας. Το πρότυπο της δημόσιας σεξουαλικότητας καλό θα ήταν να το καταργήσουμε. Δεν είναι απελευθέρωση, είναι διαστρέβλωση και εκχυδαϊσμός του αληθινού νοήματος.